Kolonoskopi nedir ? nasıl yapılır ?

Kolonoskopi, ışıklı ve kameralı bir prop yardımı ile kalın bağırsağın ile incelendiği bir uygulamadır. Kolonoskopi işlemi esnasında kalın bağırsaktaki polipler saptanabilir ve aynı seansta gerekirse alınabilir.

Kolonoskopi nedir ? nasıl yapılır ?

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi, ışıklı ve kameralı bir prop yardımı ile kalın bağırsağın ile incelendiği bir uygulamadır. Kolonoskopi işlemi esnasında kalın bağırsaktaki polipler saptanabilir ve aynı seansta gerekirse alınabilir. Anüsten başlanarak yapılan kolonoskopi uygulaması, hem tanı hem de tedavi amaçlı olarak yapılabilmektedir. Polipler yıllar içinde kalın bağırsak kanserene dönüşür. Bu işlem sırasında poliplerin saptanıp çıkartılması kanser oluşumunu engellemektedir.

Kolonoskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

Bağırsak kanseri taraması ve polip kontrolünde 

Alesinde kalın bağırsak ( kolorektal kanser ) kanseri olan kişilerde kontrol amaçlı

Rektal kanama,

Kronik kabızlık,

Nedeni belirsiz kansızlık (anemi) ya da demir eksikliği,

Kronik ishal,

Sebebi belirsiz kilo kaybı gibi durumlarda

 

Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

Kolonoskopi uygulaması yapılmadan önce bir hazırlık süreci mevcuttur. Kolonoskopi öncesi uygulamayı yapacak olan doktora;

Kişinin hastalık geçmişi kullanılan ilaçlar ya da ilaç alerjisi ile alakalı bilgiler eksiksiz verilmelidir.

Kolonoskopi işleminin başarıyla tamamlanması için bağırsakların temiz olması gerekmektedir. Bunun için çeşitli yöntemler uygulanabilmektedir. Bağırsakların gerektiği biçimde temizlenmemiş olması, lezyon ya da polip olarak isimlendirilen yapıların kolonoskopi uygulaması esnasında gözden kaçmasına ve işlemin uzayarak tekrarlanmasına sebep olabilir. İşlem uygulanırken genel olarak izlenen adımları ise şu şekilde sıralayabiliriz;

Kolonoskopinin yapılacağı gün, uygulamadan sonra rahat edebilmek amacıyla bol ve rahat kıyafetler giyilmesi tavsiye edilir.

Kolonoskopiye başlamadan önceki gün hasta bireye sakinleşmesi için ağrı kesici verilir.

Uygulama esnasında ise hasta bireyin arkasını açıkta bırakan “kolonoskopi pantolonu” şeklinde adlandırılan bir giysi giyilir.

Gerekli görüldüğü zaman solunum ile tansiyon ve kalp atış hızının anbean takip edilebilmesi için hastanın vücuduna elektrotlar takılabilir.

Hasta muayene masasında yana doğru yatarak dizlerini göğsünde birleştirir.

Kolonoskopi pozisyonunun sağlanmasının ardından hekim kolonoskopu makata yerleştirir.

İşlemin daha kolay bir şekilde yapılabilmesi ve daha net bir görüntü almak için ilgili hekim bağırsaklara biraz hava verebilir.

Kolonoskopi cihazının ucunda bulunan kamera görüntüleri bağlı olduğu harici bir monitöre iletir ve böylece doktor kolonunun içerisini daha rahat inceleme fırsatı bulabilir.

Bu makale 11 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mustafa Göztok

Op. Dr. Mustafa Göztok, lisans öncesi öğreniminin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2009 yılında tıp doktoru unvanını almıştır. 2007 yılında Slovenya'da Gastrointestinal Komplex Hastalıklara ve Farmakogenetige Genetik Yatkınlık çalışmasında yer aldı. İhtisasını ise, Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda tamamlayarak 2017 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2018 yılında mecburi hizmetini Şırnak Devlet Hastanesi'nde tamamladıktan sonra çalışmalarına 2018-2022 yıllarında Kolorektal Cerrahi İzmir ekibinde ve Kent Hastanesi onkolojik cerrahi ekibinde yer aldı.

Op. Dr. Mustafa Göztok mesleki çalışmalarına özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Kolonoskopi nedir
Op. Dr. Mustafa Göztok
Op. Dr. Mustafa Göztok
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube