Koku alamama, kokuları yanlış alma ve kötü koku alma

Koku alamama, kokuları yanlış alma ve kötü koku alma

Koku bozuklukları her yaşta kişiyi etkileyebilen, bir çok nedene bağlı olabilen bir hastalıktır.

Koku bozukluğunun en sık görülen nedeni burundaki problemlerdir. Ancak başta Parkinson hastalığı olmak üzere, nörolojik nedenlere de bağlı olabilir.

Ani başlayan koku alamama (anosmi) ve takip edebilen kokuları farklı alma (parosmi) genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra, burundaki koku alma bölgesinin virüslerden etkilenmesi sonucunda ortaya çıkar. Covid pandemisi sırasında, neden olan virüsün sinir hücrelerini de etkileyebilme potansiyeline de bağlı olarak, sık rastlanan bir durum olmuştur. Diğer nedenler arasında alınan havanın burundaki koku bölgesine gitmesini önleyen veya koku epitelini etkileyen kronik rinosinüzit, nazal polipler ve alerjik rinit sayılabilir.

Daha önce belirttiğim gibi, Parkinson hastalığının da ilk bulgusu koku alamama olabilir.

Geniş etiyoloji nedeniyle, koku bozukluğu olan bir hastanın ilk değerlendirmesinde dikkatli bit tıbbi hikaye almak ve detaylı kulak burun boğaz muayenesi gerekir. Daha sonra, eğer ayırıcı tanı tanı için gerekli görülürse, radyolojik görüntüleme  istenebilir. 

KOKU TESTLERİ: Koku bozukluğuyla başvuran hastalarda koku fonksiyonun ne derecede bozulduğunu değerlendirmek için koku testi gerekir. Koku testi sonucu hem uygulanacak tedaviye yön verir, hem de tedaviden sonraki takipler için önemlidir. 

Koku bozukluklarının tedavisi altta yatan nedene yönelik olarak yapılır.

Bu makale 1 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Müge Özcan

1967'de Ankara'da doğdum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Tarsus'ta okudum. Cengiz Topel Ortaokulu ve Tarsus Lisesi'ni okul birincisi olarak bitirdim. Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'ne 1984'te başladım, hazırlık sınıfını birincilikle bitirdim. 1990'da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Yılın başarılı öğrencisi, Prof. Dr. M. Şeref Zileli Ödülü aldım. 1991'de Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Kulak Burun Boğaz uzmanlık eğitimimi Ankara Numune Hastanesi 1. KBB Kliniği'nde 1996 yılında tamamladım. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1996-1999 arasında KBB Uzmanı, 1999-2003 arasında KBB Kliniği başasistanı olarak görev yaptım. 2003'te KBB doçenti oldum, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1.KBB Kliniğine Şef Yardımcısı olarak atandım. 2011'de aynı hastanede KBB Kliniği Eğiti ...

Etiketler
Alerji teşhisi
Prof. Dr. Müge Özcan
Prof. Dr. Müge Özcan
Ankara - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube