Kök hücreler ile hangi hastalıklar tedavi edilebilir?

Kök hücreler ile hangi hastalıklar tedavi edilebilir?

Menisküs tedavisi

Diz kireçlenmesi tedavisi

Kalça kireçlenmesi tedavisi

Çapraz bağ tedavisi

Eklem kireçlenmesi

Tendon tedavisi

Şeker hastalığı

Romatizma hastalıkları

Saç dökülmesini önleme ve yeni saç oluşumu

Cilt gençleştirme

Kök Hücre Nedir?

Kök hücre; işlev olarak henüz vücudumuzda dönüşüme uğramamış vücudumuzdaki tüm organları ve dokuları oluşturan ana hücrelerdir. Döllenmiş bir yumurta ile başladığımız hayat yolculuğumuzda en nihai şeklimize gelene kadarki tüm süreci kök hücrelerimiz yapar.

Dönüşüme uğramamış bu ana hücreler sınırsız sayıda bölünebilir, kendilerini yenileyebilir, organ ya da dokulara dönüşebilme ve çoğalabilme özelliğine sahiptir. Vücutta nerede bir yaralanma, zedelenme, onarım ihtiyacı duyulursa oraya giderek gereken hücre tipine dönüşür ve hasar onarımına başlar. Kolumuz kırıldığında gider kırığı tamir eder, beyin hasarı yaşarsak hasarın olduğu bölgeye gelerek beyin hücresine dönüşecektir. Vücudumuzda en yoğun bulunduğu dönem anne karnındaki dönemimizdir organlarımızın ve dokularımızın gelişmesinde başrolü kök hücreler üstlenir. Bebeklik, çocukluk, gençlik, yaşlılık dönemlerine gidildikçe kök hücrelere ihtiyacın azalmasıyla birlikte kök hücrelerde vücudumuzda azalır. Kaza geçiren, hastalanan yaşlı kişilerin iyileşme süreçleri gençlere göre daha yavaştır.

Kök hücreler genetik kodlarımızı taşıdıkları için PRP ile birlikte en doğal tedavi yöntemidir. Bu özellikli hücrelerle yapılan tedavilere kök hücre tedavileri denir.

Kök Hücrelerin Özellikleri?

Kendi kendilerine hareket edip uygun bir yere yerleşebilirler.

Gerektiğinde bölünerek çoğalabilir daha fazla kök hücre oluşturabilirler.

Başka hücre tiplerine dönüşüp oradaki devamlılığı sağlarlar.

Kök hücreler kendilerini yenileyebilirler.

Vücuttaki yaralanma zedelenme gibi bir sorun yaşadığımızda oraya giderek onarıma başlayabilirler.

Kök Hücre Nasıl Elde Edilir?

Erişkin insan vücudunda çeşitli doku ve organlardan kök hücre elde edilebilmektedir. Kök hücre elde etmek için ilk seçenek kemik iliğinden alınmasıdır; işlem yaklaşık 30 dk sürer ve bu işlem hastane şartlarında hastadan 60-70 cc kemik iliği alınır. İkinci seçenek ise liposuction yöntemiyle hastanın vücudunun yağlı bir bölgesinden bir miktar yağ alınarak özel işlemlerden geçer yağ ve hücreler ayrıştırılarak kullanıma hazır hale getirilir. Kök hücreler iki farklı şekilde kullanılır; Otolog, yani kişinin kendi hücresinin yine kendisine kullanılmasıdır. Bu hücreler uzun yıllar saklanabilir. allojenik, kök hücreler  ise başkasından alınan hücrelerdir uzun süre saklanamaz ve  hastaya hemen verilir. En çok yapılan kök hücre tedavileri son dönemlerde bu şekildedir. Kök hücre elde edilebilme olanağı ayrıca deri, kas, beyin den mümkündür ama kemik iliği ve yağ hücrelerine göre daha zahmetli, riskli ve pahalı olduğu için çok fazla tercih edilmemektedir.

Kök hücreler  tedavide nasıl etki gösterir?

Yaralanmış ya da hasar görmüş bölgeye enjekte edildikten sonra doğal görevi olan hasar onarma ve iyileştirme için bölünerek hangi tip hücre’ye ihtiyaç varsa (Kemik, kıkırdak, saç, doku vs) dönüşür ve vücudu onarım için uyarır. Vücut bu hücrelerin öncülüğünde kendini onarır. Diz bölgesine enjekte edilirse sadece kıkırdak değil tüm dizi onaracaktır. Tedavideki en önemli rolü iyileşme sürecini tetiklemektir.

Kök Hücreler ile hangi hastalıklar tedavi edilebilir?

Menisküs tedavisi

Diz kireçlenmesi tedavisi

Kalça kireçlenmesi tedavisi

Çapraz bağ tedavisi

Eklem kireçlenmesi

Tendon tedavisi

Şeker hastalığı

Romatizma hastalıkları

Saç dökülmesini önleme ve yeni saç oluşumu

Cilt gençleştirme

Kök Hücre tedavileri kimlere yapılır?

Doku hasarı, eklem rahatsızlıkları, tendon hasarı, çapraz bağ yaralanmaları, saç dökülmesi gibi sorunlar yaşayan tüm kadın ve erkek bireylere uygulanabilir.

Cerrahi yöntemler kadar başarılı olmasının yanı sıra son derece doğal bir tedavidir ve yan etkisi bulunmaz.

Kök Hücre Tedavisinin Faydaları Nelerdir?

Öncelikle kök hücre tedavilerinde bir nevi kendi yedek parçalarımızla iyileşme imkanı buluyoruz. Kendi kök hücrelerimiz hasarlı sorunlu organlarımızın tamirini yapıyorlar bu en doğal yöntemdir.

Ağır cerrahi operasyonlara maruz kalmadan gündelik hayatımızdan, iş, aile ve sosyal hayatımızdan kopmadan hızlı bir iyileşme süreci geçirmemize olanak verir.

Kök Hücre Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bir insanın kök hücresi herhangi bir başka insana nakledilebilir mi?
C- Uygun donörlerden alınan kök hücreler uyumlu olduğu kişilere nakledilebilir. Bunlar genelde kardeşler arasında ve anneden çocuğa nakil şeklinde olmaktadır. Kardeşler arası uyum %25’tir.

     2. Kök hücreler alındıktan sonra ne kadar sürede kullanılmalıdır?
         C- Otolog yani kişinin kendi hücreleri yıllarca saklanabilir; ama allojenik, yani başka birinden elde edilen kök hücreler hastaya hemen verilmelidir.

     3. Kök hücre alınması uzun bir işlem midir?
         C- Hastadan kök hücre alınması kemik iliğinden 30 dk, yağ’dan alınması yaklaşık 1 saat sürmektedir.
     4. Kök hücre ile PRP farkı nedir?
        C- PRP işlemi hazırlanması ve uygulanması kolay bir işlemdir ama PRP de alınan ve ayrıştırılan kan miktarı kök hücreye göre yaklaşık 10 kat daha azdır ve ortak yönleri PRP içerisinde de yaklaşık %1 kadar kök hücre bulunur.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Yasin Esen

Uzm. Dr. Yasin ESEN, 1982 yılında Edirne'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini bitirdikten sonra Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2007 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Bezmi Alem Üniversitesi'nde yapmış ve 2012 yılında Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olmuştur. Artvin Devlet Hastanesi, Bezmi Alem Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Kağızman Devlet Hastanesi ve Medipol Mega Üniversite Hastanesi gibi birçok kurumda görev yapmış olan Uzm. Dr. Yasin ESEN, mesleki çalışmalarına şu anda Özel İrmet Hospital'da Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı olarak devam etmektedir. Uzm. Dr. Yasin ESEN, mesleki hayatı süresince pek çok kongre, seminer ve eğitime katılmış olup Türk Tabipler Birliği ve Türk Anestezi ve Reanimasyon Derneği üyesidir. Ayrıca iyi derecede İ ...

Etiketler
Kök hücre uygulaması
Uzm. Dr. Yasin Esen
Uzm. Dr. Yasin Esen
Tekirdağ - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube