KOENZİMQ10

Uzm. Dr. Orhan Cura
Uzm. Dr. Orhan Cura
23 Ocak 2017137 görüntülenme
Randevu Al
KOENZİMQ10

Koenzim Q10 Nedir ? Faydaları ve Zararları Nelerdir ?Vücutta doğal olarak oluşan, ”COQ 10” ya da ‘‘CO Q10’‘ olarak da adlandırılan enzimin adı koenzim Q10‘dur. Bu enzim vücudumuzda her hücrede bulunur. Besinlerin vücutta enerjiye çevrilmesi işleminde görev yapar ve oluşan kimyasal reaksiyonların oluşma hızını ayarlar. Hücreler, vücutta yer alan zararlı kimyasallardan kendilerini koruyabilmek adına koenzim Q10’a ihtiyaç duyarlar. Bu zararlı kimyasallar, hücrede hayati görevi olan DNA’larda bir çok hasara yol açabilir ve bazı noktalarda yarattıkları bu hasarlar kanser oluşumuna dahi gidebilir. Koenzim Q10‘un hücrelere bu kadar yardımcı olarak kullanılmasından dolayı da hücredeki kanser gelişimini önlemek amacıyla da kullanılabilir olması gündeme gelmiştir. Bu enzim, insan yaşlandıkça vücutta sayı olarak azalmaya başlar.Antioksidan özellikleri vardır.

Diyabet rahatsızlığında etkilidir.

Migren ağrılarını azaltıcı etkisi vardır. Koenzim Q10 hangi besinlerde bulunur?

Kırmızı etler (karaciğer, dana eti vb.)

Beyaz et

Yumurta

Süt

Yoğurt

Somon balığı

Ton balığı

Uskumru balığı....Tahıllar

Yeşil yapraklı sebzeler (brokoli, ıspanak, karnabahar vb.)

Yeşil renkli meyveler

Susam yağı

Soya fasulyesi yağı

Kanola yağı

Zeytin yağı

Yer fıstığı

Fıstık

Fındık

Patates

Elma

Portakal

Çilek

Bu saydığımız kısa örneklerdeki besinlerin haricinde; koenzim Q10 bir besin takviyesi olarak da eczaneden sprey, kapsül ve tablet şeklinde satın alınabilir.

Koenzim Q10 yan etkileri nelerdir?

Koenzim Q10 maddesi, genel olarak vücutta zarardan çok yararı bulunan bir maddedir. Vücuda alındığında bir çok fayda sağlayan bu enzimin, vücuda alınırken başka ilaçlarla tepkimeye girip girmediğine ya da dozunun çok fazla olmadığına dikkat etmekten başka yapılması gereken bir şey yoktur. Koenzim Q10, vücuda alındığında bir takım ilaçlarla etkileşime geçerek onların tedavi sürecindeki etkilerini azaltabilir. Örneğin; diyabet ilaçları, kemoterapi ilaçları, tansiyon ilaçları vb. içerikte ilaçlar kullananların koenzim Q10’u kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktoruna danışması gereklidir. Bunun dışında nadir olarak görülse de vücutta halsizliğe, mide yanmasına, mide bulantılarına, kusmalara, baş ağrılarına ve ışığa karşı bir takım hassasiyetlerin oluşmasına da sebebiyet verebilmektedir.

Etiketler

VitaminiVitaminMigren atağıMigren ağrısıVitaminler yararlı mı zararlı mıVitaminlerVitaminlere genel bakışVitamin kayıplarıMigren akupunkturKoenzimVitamin c meyvelerVitamin b12 eksikliğiVitamin eVitamin bVitamin d3Koenzim q10

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Orhan Cura

Uzm. Dr. Orhan Cura

Uzm. Dr. Orhan Sevinç CURA 1967 yılında Yalova'da doğdu.Lisans öncesi eğitimini Yalova Lisesi'nde tamamladıktaktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır