KOAH RİSK FAKTÖRLERİ

Uzm. Dr. Fatih Keskin
Uzm. Dr. Fatih Keskin
18 Aralık 2018110 görüntülenme
Randevu Al
KOAH RİSK FAKTÖRLERİ

Sigara: KOAH için en büyük risk faktörüdür. KOAH oluşumunda, sigaraya başlama yaşı, sigara içme süresi, içilen sigara sayısı çok önemlidir. Puro, pipo, nargile içilmesi de KOAH için risk oluşturur. KOAH oluşumunda sigara cinsinin bir önemi yoktur. Filtreli, filtresiz, light veya mentollü bütün sigaralar zararlıdır, ancak her sigara tiryakisinde KOAH gelişmez. Araştırmalar, tüm sigara tiryakilerinin %15 kadarında KOAH ortaya çıktığını göstermektedir.

Pasif Sigara İçiciliği: Sigara dumanına pasif olarak maruz kalmak da KOAH için risklidir. Özellikle yaşamlarının ilk yıllarında evlerinde sigara içilen çocuklarda solunum yolları enfeksiyonları ve alerjiler daha fazla görülmekte ve ileriki yıllarda KOAH riskini artırmaktadır.

Hava Kirliliği: KOAH, hava kirliliği olan büyük şehirlerde daha çok görülen bir hastalıktır. Kükürt dioksit ve partiküllerin (küçük tanecikler) neden olduğu kirlilik daha önemlidir. Büyük şehirlerimizde kömürün yerini doğal gazın almasıyla hava kirliliği ve KOAH riski de azalmıştır. Kırsal alanda ev içinde bulunan ocaklar, özellikle de tandır ve tezek yakılması, ev içi hava kirliliğine neden olarak KOAH riskini artırmaktadır. Hayatında hiç sigara içmemiş kadınlardaki KOAH' ın nedeni bu ev içi hava kirliliğidir.

Mesleksel Faktörler: Meslekleri nedeniyle çeşitli toz, duman, gaz ve kimyasal maddelerle temasları olan kişilerde de KOAH riski fazladır. KOAH, fabrika işçilerinde bürolarda çalışan memurlara göre daha sık görülür. En büyük risk kadmiyum madeniyle çalışan işçilerde saptanmıştır. KOAH açısından riskli olan meslekler, maden işçiliği, çimento ve pamuk işçiliği, çiftçilik ve şoförlüktür.

Cinsiyet: KOAH erkeklerde daha çok görülen bir hastalıktır. Bunda, erkeklerin daha çok sigara içmeleri ve KOAH için riskli olan mesleklerde daha çok çalışmaları da rol oynamaktadır. Ancak, kadınlar arasında sigara tiryakiliğinin giderek yaygınlaşmasıyla KOAH kadınlarda da çok görülen bir hastalık olma yolundadır.

Alerjiler Ve Enfeksiyonlar: KOAH'a, solunum yolları alerjileri ve kanlarında IgE düzeyleri yüksek olanlarda daha fazla rastlanmaktadır. Çocukluk çağında geçirilen bronşit ve bronşiolit gibi solunum yolları enfeksiyonları da KOAH riskini artırabilmektedir.

Etiketler

Sigaranın zararlarıSigarayı içe çekmekKoah oluşumuKoah neden olurKoah ne demekKoah tedavisiSigara kullanımıSigara tiryakiliğiSigaranın neden olduğu hastalıklarPasif sigara içiciliğiKoah alevlenmesiPasif içicilikKoah başlangıcıKoah hastalığıKoah testiKoah tedaviPasif içiciKoah başlangıcı ne demekKoah hastasıKoah hastalığı belirtileriKoah hastalığı nedirKoah hastalığı tedavisiKirli havada nefes alamamaKoah hastalığı tanısı ve seyriKoah nedir vetedavisi nedirAkciğerKirli hava sihhat getirmez

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Fatih Keskin

Uzm. Dr. Fatih Keskin

Uzm. Dr. Fatih KESKİN, 02.08.1975 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1993 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2003 - 2007 yılları arasında aynı fakülte de tamamlayarak Dahiliye - İç Hastalıkları uzmanı olmuştur. 

Ordu Evi Dispanseri, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Özel Akay Hastanesi, Özel 4- D Millet Hastanesi, Sarıkamış Askeri Hastanesi, İbn-i Sina Dal Merkezi, Özel Ethica İncirli Hastanesi gibi bir çok kurumda hasta kabulü yapmış olan Uzm. Dr. Fatih KESKİN, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan BHT CLINIC Tema İstanbul Hastanesi'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır