KOAH Hastalarında Metabolik Sendrom ve Etkileri

Uzm. Dr. Ufuk Memiş
Uzm. Dr. Ufuk Memiş
23 Eylül 2010916 görüntülenme
Randevu Al
KOAH Hastalarında Metabolik Sendrom ve Etkileri
Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olgularında metabolik sendrom sıklığını ve etkilerini araştırmak.
 
Yöntem: Stabil 71 KOAH olgusunda (11 K, 60 E, yaş ortalaması:62.6±8.6 yıl) NCEP-ATP III kriterlerine göre metabolik sendrom varlığı değerlendirildi. Tüm olgulara ek olarak poligrafik uyku çalışması, ekokardiyografi (EKO) ile pulmoner arter basıncı (PAB) değerlendirmesi, biyokimyasal inceleme, pro-BNP ölçümü ve solunum fonksiyon testleri yapıldı. EKO'da EF<%40 olan olgular çalışma dışı bırakıldı.
 
Bulgular: Olguların ortalama FEV1 yüzdesi %49.8 ölçüldü (Evre I=2,%2.8; evre II=31,%43.7; evre III=25,%35.2; evre IV=13,%18.3). Apne-hipopne indeksi (AHI) toplumdaki prevelansa göre yüksek saptandı (ort. AHI:12,6, AHI>10 için prevelans:%50,7). Ortalama pro-BNP: 402.6 mmol/L bulundu. Olguların %28.6'sında pulmoner hipertansiyon saptanırken (PAB>35mmHg), 22 olguda EKO ile PAB ölçülemedi. Yirmi-altı olguda (%36.6) metabolik sendrom tespit edilirken, kadınlarda metabolik sendrom sıklığı yüksek bulundu (p<0,05). Metabolik sendrom olan ve olmayan olgular karşılaştırıldığında sigara içimi, KOAH evresi, FVC, FEV1, SaO2 ve cinsiyet yönünden anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Metabolik sendrom hastalarında vücut kitle indeksi (VKİ) ve AHI daha yüksek (sırasıyla p<0,05, p=0,001), uyku sırasındaki ortalama satürasyon daha düşük bulundu (p=0,018). AHI için 10/saat referans değer olarak alındığında metabolik sendrom görülme ihtimalinin altı kat arttığı saptandı. Tüm olgularda AHI ve bel çevresi arasında zayıf pozitif korelasyon bulunurken BMI ile ilişki saptanmadı. PAB ve pro-BNP değerleri arasında da korelasyon saptanmadı.
 

Sonuç: Çalışmamızda metabolik sendrom sıklığı KOAH'lı olgularda toplumdaki prevelansla benzer, kadınlarda anlamlı olarak yüksek bulundu. KOAH olgularında AHI, toplumdaki prevelansa göre yüksek bulunurken, overlap sendromu olanlarda metabolik sendrom sıklığı popülasyona göre anlamlı olarak yüksek saptandı.

U.Memiş*, G.Sağcan*, R.Engin Ünver*, G. Kuran*, G.Okumuş*, H.İşsever**, E.Kıyan*

* İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD.
** İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD.

Etiketler

Overlap

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Ufuk Memiş

Uzm. Dr. Ufuk Memiş

1981 iskenderun doğumlu,
İstanbul üniversitesi İstanbul Tıp fakültesi mezunu
İstanbul Tıp fakültesi Göğüs hastalıkları ABD.’den uzmanlığını almıştır. 13 yıldır Gaziantep’te hekimlik yapmaktadır.
İlgilendiği alanlar; Alerjik hastalıklar, Astım-KOAH, interstisyel akciğer hastalığı, sekel akciğer, fonksiyonel tıp ve fitoterapi, Akciğer kanseri, uyku hastalıkları
 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır