Klima hangi hastalıklara sebep olabilir?

Klima hangi hastalıklara sebep olabilir?

Özellikle yaz aylarında, klimaların yoğun kullanımı sebebiyle klimadan kaynaklanan hastalıkların görülme ihtimali artar.

Bu hastalıklardan en önemlisi Legionella pneumophila isimli bakterinin sebep olduğu Lejyoner Hastalığı' dır. Bu hastalık, akciğerlerin bahsettiğimiz bakteri ile iltihaplanması sonrasında oluşur. 

Legionella bakterisi, klimaların filtre sistemlerinde uygun ısıda ve nemde çoğalarak hastalığı yayar. Bu yüzden otellerde, hastanelerde, plazalarda kısacası klimaların yoğun olarak kullanıldığı her yerde salgınlara sebep olabilir.

Legionella Pnömonisi (zatürresi) Nedir?

Bu bakterinin oluşturduğu akciğer enfeksiyonudur. Bulaşma, bakterinin solunum yolu ile akciğerlere alınmasıyla olur.

Bu bakteri, genellikle atipik zatürreye sebep olur. Yani tipik zatürrede olan belirtilere her zaman rastlanmayabilir.

Ateş, öksürük, nefes darlığına rastlanabileceği gibi, bunun dışında solunum yolu dışında kalan sistemleri de tutabilir. Bundan dolayı, kas ağrısı, mide bulantısı, ishal de görülebilir.

Diğer zatürrelerden ayırt etmek kolay değildir.

Hastalık ciddi seyredebilir ve ölümle sonuçlanabilir.

Bu hastalık, bağışıklığı baskılanmış bireylerde daha şiddetli seyreder. Orta yaş ve üzerinde olanlar, sigara içenler, kronik akciğer hastalığı olanlar, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, AIDS ve kanser hastalarında hastalık daha ağır geçer.

Klimanın Yol Açtığı Hastalıklardan Nasıl Korunabiliriz?

Legionella pneumophophila bakterisi, ılık durgun sularda  ürer. Yaz aylarında olan salgınlar genellikle klima kullanımı ile ilişkilidir. Bu yüzden, klima sistemlerinin denetlenmesi, mikroplardan arındırma, soğutucular ve su tesislerinin bakımı bakterilerin çoğalmasını sınırlar. 

Klimaların kullanımına dikkat etmek gerekir,

Klimaların teknik bakımının yapılması, sistemin Legionella bakterisi için cazibesini ortadan kaldırılması gerekir.

Ortam dezenfeksiyonu ve bakteri suda üreyebildiği için kullandığımız su sistemli çalışan ürünlerin bakımlarının yapılması önemlidir.

Gereksiz ve fazla klima kullanımından kaçınmak gerekir.

Lejyoner Hastalığı'nın Tanısı Nasıl Konur?

Bu hastalığa, sadece hastanın semptomlarına dayanarak teşhis koymak çok kolay değildir.

Bunun için bazı laboratuvar testleri yapmak şarttır. İdrarda ve kanda Legionella bakterisinin antijen, antikor veya direk olarak kendisini arayan güvenilir laboratuvar testler mevcuttur.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şafak Göktaş

Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, 18 Mayıs 1980 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Çocukluğu, babasının da doktor olması sebebiyle pek çok farklı şehirde geçmiştir; Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Erzincan gibi. Yine babasının mecburi hizmeti nedeniyle 6 sene Erzincan’da yaşamış ve ilköğrenimini Erzincan’da tamamlamıştır. Bu süreçte Anadolu kültürü ile tanışma fırsatına sahip olmuş ve hayatı boyunca sürdüreceği değerli arkadaşlıklar kurmuştur. 1992 yılında yaşanan büyük Erzincan depreminde oturdukları SSK lojmanındaki apartman tamamen yıkılmış ve enkaz altından sağ kurtularak ailecek ikinci hayatımız adını verdikleri yeni hayatlarına başlamışlardır. Ardından İstanbul’a gelmişler ve Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, ortaokul ve lise öğrenimini İstanbul’da, hayat görüşünün de temellerini attığını söylediği, şehrin en iyi okullarından olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu L ...

Etiketler
Klima çarpması
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
İstanbul - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube