Kızlık zarı onarımı nasıl yapılır?

Kızlık zarı onarımı nasıl yapılır?

kızlık zarı resim

Kızlık zarının latince ismi hymendir. Hymen eski yunan mitolojisinde evlilik tanrısının adı olarak geçmiştir.Günümüzde kızlık zarının sağlamlığı ülkemizde olduğu gibi bazı ülkelerde bekaretin simgesi olarak görülmektedir. İstenmeyen durumlarda ortaya çıkan kızlık zarı yırtıklarının onarımında kişinin psikolojik durumunun, aile yapısının, yaşadığı sosyal çevrenin ve kültürel durumun önemi vardır.Hymen anatomik yapı olarak, vajen girişinde bulunan mukoza katlantısından oluşan zardır. Hormonal etkenlere bağlı olarak zar yapısında ergenlik sonrası incelme ve elastikiyetinde artma olur. Hymen şekil olarak tiplere ayrılır. Hymen tipleri %95 oranında halka şeklindedir.
Zarın doğal yapısında olan açıklık adet kanının ve vajinal sekresyonların dışarıya akmasına izin verir. Hymen tipleri içinde yaklaşık %2 oranında görülen hymen imperforatusta zar tam kapalıdır. Bu tür hymenlere tıbbi olarak müdahale edilerek adet kanın ve vajinal sekresyonların akması için açıklık sağlanır.

Hymen yırtılmalarında ilk bir kaç günlük zaman süresi içinde yırtığın yeni oluştuğu anlaşılabilir. Daha sonraki zamanlarda yırtık kenarlarındaki yara dokusu iyileşerek yırtığın yenimi oluştuğu, eskiden mi olduğunu anlamak imkansızlaşır.
Hymen yırtılması ilk ilişki dışında bazı durumlarda da meydana gelebilir. Mastürbasyon sırasında, tekvando gibi uzak doğu sporlarında, jimnastik gibi bacakların çok fazla açılarak gerildiği bazı spor türlerinde, genital bölge üzerinde meydana gelen yaralanma ve kazalarda zarda yırtılmalar oluşabilir.

Kişinin ilişki sayısı, geçirdiği tıbbi muayene ve işlemler kısmen de olsa onarım tekniğini değiştirir. Zar onarımı açısından yırtığın yeni ya da eski olmasının, nasıl meydana gelmiş olduğunun önemi yoktur.
Himenoplasti de işlem süresi ortalama 30 dakikadır. Hastanın konforu ve işlem sonrasındaki psikolojik rahatlığı açısından sedasyon anestezisi altında işlemin yapılması idealdir. Sedasyon anestezisinde hasta anestezi hekimi tarafından uygun ilaçlarla rahatlatılır ve işlem bölgesi lokal anestezik ilaçlarla uyuşturulur. İşlem süresince hiç bir rahatsızlık,ağrı ve acı duymayan hasta aynı gün içinde normal yaşantısına geri dönebilir.

Hymenoplastide tekniği belirleyen ise, muayene esnasında tespit edilecek olan zarın o anki durumudur. İdeal olan teknik, kalan zar parçalarını zarif ve çok ince aletler yardımıyla özel sütürlerle ( dikiş ipi ) orjinal haline geri döndürebilmektir.
Hymen kalıntılarının çok tahrip olduğu ya da hiç görülmediği durumlarda zar onarımı için vajen duvarlarından kaldırılan flepler de kullanılabilir.
Zarif aletlerle yapılan ve uygun sütür materyalinin kullanıldığı doğru teknik sayesinde zar onarıldığı taktirde işlem kalıcıdır. Kişinin vajinal akıntısı, mekanik tahrip ve fizyolojik yapısı gereği bazen kaynama tam olmayabilir.
Hymenin ilk ilişki sonrası kanamasını üzerindeki kılcal damarlar ve hymenin elastikiyet derecesi sağlar. Onarılması doğru teknikle yapılmış olan hymenler içinde kanama olasılığı orjinal hymenler gibi olmaktadır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Gökçen Akdal

Op. Dr. Ali Gökçen AKDAL, 1958 yılında Aydın Ortaklar’da doğmuştur. Lise öğrenimini Karşıyaka Erkek Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini  1981 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi 1. Plastik Cerrahi Kliniğinde yapmış ve 1991 yılında Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı olmuştur.

1991-2007 yılları arasında Alsancak Devlet Hastanesi'nde ve yarı zamanlı olarak kendi özel muayenehanesinde görev yapmış olan Op. Dr. Ali Gökçen AKDAL, 2007 yılında ise Dermatoloji Uzmanlığını almış olup mesleki çalışmalarına Dr. Sevda Orhon ile birlikte kurmuş oldukları Alsancak Güzellik Merkezi’nde devam etmektedir.

Etiketler
Kızlık zarı esnekliği
Op. Dr. Ali Gökçen Akdal
Op. Dr. Ali Gökçen Akdal
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube