Kızlık zarı (hymen) anatomisi

Kızlık zarı (hymen) anatomisi

Türkçede ki tabiriyle kızlık zarı, latin dillerindeki ifadesiyle hymen eski yunan mitolojisinde evlilik ve düğün tanrısının adıdır. Düğünden sonraki gece bu tanrıya adandığı için kızlık zarı da bu isimle anılmıştır. Hymen, bekareti temsil etmesi nedeniyle Türkçede ki yerleşmiş ismiyle kızlık zarı olarak adlandırılmaktadır.

Vajina dediğimiz ilişkiye girilen yerin iç tabakasının yani mukozasının girişindeki bir kat yeridir. Başka bir ifadeyle vajina girişini kısmen kapatan genellikle ortasında bir açıklık (delik) bulunan ince bir dokudur. Yapısal olarak tıpkı ağız iç mukozasının yumuşaklığında ve dokusundadır. Genel manada, kızlık zarı vajina girişinin 0,5 – 1,5 cm iç kısmında yer alır. Kızlık zarının herhangi bir fizyolojik görevi yoktur ancak bazı toplumlar ve dini inançlara göre daha çok ideolojik bir öneme sahiptir. Bakire olan ve henüz ilişki yaşamamış genç kızlarda göz ile yapılacak bir muayene de görülebilir.Kızlık zarı, vajina girişini yani ilişkiye girilen yeri tamamen perdelemez, ortasında adet kanamasının aktığı ve vajina içerisinde bulunan salgı bezlerinin salgılarının dışarıya akmasını sağlayan yaklaşık parmak kalınlığında bir delik bulunur. Hymen’in yani kızlık zarının kalınlığı ve elastikiyeti kadından kadına değişmektedir. Bu doku bazı kadınlarda daha kalın ve sert, bazılarında ince ve daha esnek bir yapıda görülebilir.

         Bazı kızlık zarları çok kalın, sert ve ilişki esnasında yırtılmaya müsaade etmez. Bunun tedavisi bir hekim tarafından müdahale ile kızlık zarının yırtılması, kesilmesi ya da alınması şeklinde olabilir. Bazıları ise, adeta lastik gibi genişleyerek yabancı cismin ya da penisin içeri geçmesine müsaade eder ve cinsel birleşmede yırtılmaz, sadece esnerler, bu durumda olan kızlık zarlarının tamir edilmesine günümüzde ameliyat teknikleriyle mümkündür.Bilinenin aksine hymen – kızlık zarı bir zar değildir. Ağız mukozasına benzeyen bir dokudur.

Kızlık Zarının Yırtılması ve Kanaması

     Kızlık zarı öncelikle ilk ilişki sırasında, yabancı bir cisim ile, doğum ya da muayene sırasında yırtılabilir. İlk cinsel ilişki esnasında kızlık zarı, penis temasından sonra ortasındaki deliğin genişlemesi ile bir ya da birkaç yerden zedelenir ve/veya yırtılır sonuçta bir miktar kanama meydana gelebilir. Bu kanama, kişiden kişiye değişmekle birlikte, bir ya da iki pedi dolduracak miktarda kırmızı renkte bir kanamadır. Bu yırtılma ile birkaç gün içinde kanama durur ve bir daha o yerden kanama olmaz. Bazen ilk ilişki esnasında penis tam sertleşmez veya tamamen girmezse, kızlık zarı yırtılmayabilir. İkinci ya da üçüncü ilişkiler esnasında müteakip yırtılmalar olabilir ve kanamalar devam edebilir.

      Normal olarak ilk cinsel münasebette kızlık zarının yırtılıp kanaması beklenir, fakat esnek ya da elastik olduğu durumlarda ortadaki delik büyüyebildiği için penis içeri girdiğinde yırtılma olmayabilir. Aksine bazen kişinin kendi parmağı, partnerinin parmağı, adet kanamasını önleyen tamponlar, bazı ani hareketler, yabancı cisimler ya da penis ucunun çok az girmesi de kızlık zarının yırtılmasına neden olabilir.

Kızlık Zarı Tamiri Nasıl Yapılır?

       Kızlık zarı bir şekilde yırtılmış ise, kızlık zarı dikimi olarakta bilinen kızlık zarı tamiri işlemi uygulanabilir. Bu işlem kadın doğum uzmanı tarafından yapılabilmektedir. Kızlık zarı tamiri işlemi bir hastane ortamında, kadın doğum uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Ekber Şahin

Op. Dr. Ali Ekber ŞAHİN, 14 Haziran 1973 tarihinde Tokat'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2005 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Tokat Medical Park Hastanesi ve Tatvan Özel Can Hastanesi gibi birçok kurumda görev yapmasının yanı sıra Tatvan Doğum Evi ve Üniversal Tıp Merkezi'nde özel muayenehanecilik yapmış olan Op. Dr. Ali Ekber ŞAHİN, mesleki çalışmalarına şu anda Antalya Akdeniz Şifa Hastanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, Video Endoskopi, Laporoskopi, Histereskopi Sertifikası ve NRP Sertifikası sahibidir.

Etiketler
Hymenoplasti
Op. Dr. Ali Ekber Şahin
Op. Dr. Ali Ekber Şahin
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube