Kızlık zarı dikimi nedir, nasıl yapılır?

Kızlık zarı dikimi nedir, nasıl yapılır?

Kızlık Zarı Nedir?

Kızlık zarı; vajinanın 2 ila 3 santimetre gerisinde bulunan bir dokudur. Tıp literatüründe Hymen olarak da tanımlanan doku halk arasında kızlık zarı, bekrat zarı olarak da tanımlanmaktadır. Biyolojik olarak henüz katkısı belirlenememiş olsa da insanlar arasında büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle kadınların birçoğu evlilik öncesinde kızlık zarı dikimi uygulamalarına başvurmaktadır. Gerek toplumsal baskı gerekse de psikolojik nedenler ile uygulanan kızlık zarı dikimi işlemi iki farklı şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Kızlık Zarı Dikimi (Tamiri) Nedir?

Kızlık zarı farklı şekillerde deformasyona uğrayabilmektedir. Bu nedenler sonucunda kadınlar kızlık zarı dikimi işlemine başvurmaktadır. Kızlık zarı diktirme nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

- Daha önce cinsel deneyimi olmuş ancak toplum baskı ile cinsel deneyim sırasında kanama gerçekleşmesini istemek. (Düğün gecesi ritüeli)

- Travmalar nedeni ile kızlık zarının yırtılması 

- Fantazi 

Kızlık zarı dikimi işlemi yaptırabilmek için daha önce kaç kez ilişki yaşandığının, doğum ya da kürtaj yapılıp yapılmamış olmasının bir önemi yoktur. Ayrıca kızlık zarı diktirme işleminin gerçekleştirildiği hiçbir şekilde anlaşılamamaktadır. Bu durum doktorunuz ve sizin aranızda kalabilmektedir.

Kızlık Zarı Dikimini Kimler Uygular?

Kızlık zarı dikimi işlemi alanında uzman ve tecrübeli kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından uygulanmalıdır. Kadın genital bölgesini tanıyan ve yapısı hakkında tecrübeli olan doktorların gerçekleştirdiği uygulamalar çok daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. 

İzmir Kızlık Zarı Dikiminde Merkez Seçimi

Kızlık zarı, toplumsal açıdan önemi büyük olan bir dokudur. Fiziksel ve biyolojik açıdan kişiye herhangi bir katkısı bulunmamakla birlikte özellikle düğün gecesi öncesinde en sık başvurulan uygulamalardan biridir. Kızlık zarı dikimi; hymnoplasti olarak da tanımlanmaktadır. Kızlık zarı; vajinanın 2 ila 3 santimetre gerisinde bulunan bir dokudur. Vajina içerisinde herhangi bir cisim girişi ya da cinsel ilişki sırasında deformasyona uğrayarak kanama gerçekleştirilen kızlık zarının sonraki süreçte doğal yollar ile eski halini almasının imkanı bulunmamaktadır. 

Kızlık zarının toplumsal önemi; kadınlar üzerinde baskı oluşturmaktadır. Kimi kadın evlilik öncesinde cinsel ilişki yaşamazken kimi kadın da cinsel ilişki yaşadıktan sonra kızlık zarı dikimi işlemine başvurmaktadır.

Kızlık Zarı Dikiminde Doktor Seçiminin Önemi Nedir?

Kızlık zarı dikimi genital estetik operasyonları arasında yer almaktadır. Bu nedenle her cerrahi müdahalede olduğu gibi bu uygulamada da birtakım risk faktörleri bulunmaktadır. Kızlık zarı dikimi uygulamasının başarı oranını arttıran noktalardan en önemlisi doktor seçimidir. Alanında tecrübeli bir doktorun streril bir ortamda gerçekleştirdiği uygulamalarda risk faktörlerinin önüne geçilmektedir. 

Kızlık Zarı Dikimi Nasıl Uygulanır? 

Kızlık zarı dikimi işlemi tıp literatüründe hymenooplasti olarak tanımlanmaktadır. Bu işlemin iki farklı şekilde uygulanabileceği belirtilmiştir. İlk uygulama kızlık zarının bulunması gereken bölgeye vajina gerisine 2 -3 3 dikiş atılması işlemidir. Bu işlemden hemen sonra cinsel ilişkiye girildiği taktirde kanama meydana gelecektir. 

Bir diğer kızlık zarı dikimi uygulaması ise Fleb tekniği ile gerçekleştirilmektedir. Bu işlem vajinadan doku alınarak uygulanmaktadır. 

Kızlık zarı dikimi işlemi; genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir ve yaklaşık yarım saat sürmektedir. Hasta uygulama sonrasında günlük yaşamına devam edebilmektedir. Kızlık zarı dikimi işlemi için doktor seçimi büyük önem taşımaktadır. Alanında tecrübeli bir doktorun steril bir ortamda uyguladığı işlem sonrasında enfeksiyon gibi risk faktörlerinin yaşanma oranı oldukça düşüktür. 

Bu makale 21 Ağustos 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Birdal Tosyalı Çetinol

Op. Dr. Birdal Tosyalı Çetinöz, 1965 yılında dünyaya geldi. Lise eğitimini 1982 yılında İzmir Kız Lisesi'nde tamamladı. Tıp eğitimini ise Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 1988 yılında tıp doktoru unvanını aldı. Mezuniyetinin ardından 1988 ile 1991 yılları arasında Ankara Polatlı ve İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk bölümünde pratisyen hekim olarak görev aldı. Ardından 1992 yılında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasına başladı. 1998 ile 2010 yılları arasında Alsancak Devlet Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak görev yaptı ve ardından kamudaki görevinden emekli oldu. Dr. Tosyalı Çetinöz, 1988 yılında hastalarına özel muayenehanesinde hizmet vermeye başladı, halen de orada görev yapmaya devam etmektedir. Evlidir ve 1 kız evlat ann ...

Etiketler
Kızlık zarı dikimi
Op. Dr. Birdal Tosyalı Çetinol
Op. Dr. Birdal Tosyalı Çetinol
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube