Kısırlık ve tedavisi

Kısırlık ve tedavisi

Üreme kapasitesinin istek dışı azalması infertilite adını alır. Başka bir ifade ile doğum kontrol yöntemi kullanmadan düzenli bir cinsel yaşama rağmen 1 yıl süreyle gebelik oluşmamasına infertilite yani kısırlık adı verilir.

Ortalama olarak evli çiftlerin %15’i infertildir. Kadınların yaklaşık 1/5’i infertilite nedeniyle doktora başvurmaktadır. Normal bir gebeliğin gerçekleşebilmesi için aşağıda sıralanan temel koşulların bir arada ve eksiksiz olması gereklidir:

- Yeterli miktarda üreme kapasitesi içeren spermlerin vajinaya bırakılması: Bunun için normal bir sperm yapımı, ejekülasyon ve cinsel ilişki gereklidir.

- Vajinaya bırakılan spermlerin rahim ağzındaki mukus bölgesine yapışması ve rahim ağzı kanalına geçmesi

- Yumurta ve spermin birleşmesinde mekanik bir engelin bulunmaması yani tüplerin açık olması

- Döllenebilir özellikte yumurta olması: Bunun için normal yapıda follikül içeren yumurtalıklar ve follikül yapımı için normal denge gereklidir.

- Spermin yumurtayı dölleyebilmesi: Burada özellikle immünolojik mekanizmaların rol oynadığı düşünülmektedir.

- Döllenmiş yumurtanın rahime yapışması: Burada yine sağlıklı bir rahim iç zarı yapısı, hormonal immün denge varlığı söz konusudur.

- Oluşan embriyonun gebelik boyunca gelişimini sürdürmesi için uygun bir rahim iç zarı ve rahim kavitesi gereklidir.

Yukarıdaki tüm koşulların normal olmasına rağmen endometriyozis veya henüz açıklayamadığımız bazı faktörlerden dolayı gebelik oluşmayabilir. İnfertil çiftlerin değerlendirilmesi konusunda bazı faktörlerin üzerinde durulması gerekir. Bu faktörlerin başında yaş faktörü gelmektedir. Yaş ilerledikçe üreyebilirlik oranı azalmaktadır. Kadınlarda gebelik için en uygun dönem 24 yaş civarıdır.

Gebelik olasılığını gerek yaş ve gerekse zaman faktörü açısından değerlendirdiğimizde şu sonuçlara varabiliriz:

- Yaşları 25’ ten genç olan çiftlerde infertilite tetkiklerine başlamak için 2 yıl beklenebilir.

- Yaşları 30’dan genç olan çiftlerde infertilite tetkiklerine başlamak için duruma göre 6 ile 12 aylık bir sürede gebelik oluşmamış olması kabul edilebilir. Bu yaklaşımla daha fazla beklemeden çiftlerin tedavisi açısından zaman kazanılmış olur. Öte yandan infertilite tedavisinde bir tedavi protokolünü primer infertilitelerde en az 6 ay sekonder infertilitelerde 3-6 ay sürdürmek gerekir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sümeyra Tatar

Op. Dr. Sümeyra TATAR, 1981 yılında Uşak'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1999 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2005 - 2010 yılları arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  2011 Yılında Erzurum Karaçoban Devlet Hastanesi'nde mecburi görevini yerine getirmiş olan Op. Dr. Sümeyra TATAR, 2012 yılından itibaren İzmir'de Şifa Üniversiteleri Hastanesi'nde, ''Yardımcı Doçent Doktor'' olarak görev almış 2013 yılında Ege Üniversitesi'nde Laparoskopi ve Histeroskopi eğitimini tamamlamıştır. Daha sonra İzmir Özel Egepol Hastanesi'nde 1 yıl görev almıştır. Op. Dr. Sümeyra TATAR, bir çok uluslararası toplantı ve sunum deneyimi bulunmaktadır. ...

Etiketler
Kısırlık tedavisi
Op. Dr. Sümeyra Tatar
Op. Dr. Sümeyra Tatar
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube