Kimyasal Peeling Nedir Faydaları Nelerdir?

Uzm. Dr. Aynur Ketene
Uzm. Dr. Aynur Ketene
28 Mart 2016429 görüntülenme
Randevu Al
Kimyasal Peeling Nedir Faydaları Nelerdir?

Kimyasal peeling ; cildi canlandırmak, gençleştirmek, sivilce  izlerini ve istenmeyen lekeleri gidermek için bazı solüsyonların cilde uygulanmasıdır.

Peeling; cildin yıpranmış, tazeliğini ve parlaklığını kaybetmiş üst tabakasının soyulmasını sağlayarak derinin alt tabakalarında yeniden  yapılanma sürecini başlatır.

Kollajen sentezini uyararak daha genç, sağlıklı ve homojen bir derinin ortaya çıkmasını sağlar.

Kimyasal peeling için en çok glikolik, laktik ve meyve asitlerini içeren “Alfa Hidroksi Asitleri (AHA)” tercih edilmektedir. AHA; meyvelerden ve diğer besinlerden elde edilen doğal asitlerdir ve yüzeysel peeling maddesi olarak kullanılır.

TCA (trikloroasetik asit) ile orta derinlikte, Fenol (karbolik asit) ile daha derin peeling işlemleri yapılır.

Cilt temizlendikten sonra peeling solüsyonu sürülür. Bir kaç dakika ciltte bekletilir. Ardından nötralizan sürülür. Mutlaka güneş koruyucu kullanılmalıdır. Cildin yapısına göre ortalama 4-6 seans  uygulanır.

Uygulama için sonbahar ve kış dönemi tercih edilmelidir.

Kimyasal Peelingin Faydaları

Ciltteki güneş hasarı ya da yaşlanmaya bağlı oluşan ince kırışıklıkların hafiflemesi

Ciltteki yüzeysel lekelerin kaybolması

Sivilcelerin tedavisi

Sivilce izlerinin azalması

Cildin canlanarak daha taze, gergin ve genç bir görüntü sağlaması

Uygulama Nasıl Yapılır?

Çeşitli konsantrasyonlarda asitli karışımlar kullanılarak yapılır.İşlem bitiminde asit nötralize edilir. Uygulama süresi 5-10 dakika kadardır.Uygulama sırasında ve sonrasında geçici olarak hafif yanma hissedilebilir. Glikolik asit içeren kimyasal peelingler günlük yaşamı etkilemezler.

Kimyasal Peeling Seans Sayısı

Hastanın durumuna ve kullanılan  solüsyonunun cinsine göre değişmekle birlikte ortalama 4-6 seans arasındadır. Kimyasal peeling seans aralığı kullanılan maddeye göre değişir. Ancak golik asit ile yapılan peelinglerde seans aralığı ortalama  2-4 haftadır.

Kimyasal Peeling Kimlere Yapılmaz

Allerjiler ve bağışıklık sistemi hastalıklarında

Dermatit, egzama, psöriasis gibi cilt hastalıklarında yapılmaz.

Etiketler

Kimyasal peeling sonuçları ve etkisiKimyasal peeling ne işe yararKimyasal peeling kimlere yapılmazKimyasal peeling seans sayısıKimyasal peelingin faydaları

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Aynur Ketene

Uzm. Dr. Aynur Ketene

Uzm. Dr. Aynur KETENE, 1966 yılında Ankada’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi'nde tamamlamıştır. Hemen ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1994 yılında ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır