Kimyasal peeling ; cildi canlandırmak, gençleştirmek, sivilce izlerini ve istenmeyen lekeleri gidermek için bazı solüsyonların cilde uygulanmasıdır.
Peeling; cildin yıpranmış, tazeliğini ve parlaklığını kaybetmiş üst tabakasının soyulmasını sağlayarak derinin alt tabakalarında yeniden yapılanma sürecini başlatır.
Kollajen sentezini uyararak daha genç, sağlıklı ve homojen bir derinin ortaya çıkmasını sağlar.
Kimyasal peeling için en çok glikolik, laktik ve meyve asitlerini içeren “Alfa Hidroksi Asitleri (AHA)” tercih edilmektedir. AHA; meyvelerden ve diğer besinlerden elde edilen doğal asitlerdir ve yüzeysel peeling maddesi olarak kullanılır.
TCA (trikloroasetik asit) ile orta derinlikte, Fenol (karbolik asit) ile daha derin peeling işlemleri yapılır.
Cilt temizlendikten sonra peeling solüsyonu sürülür. Bir kaç dakika ciltte bekletilir. Ardından nötralizan sürülür. Mutlaka güneş koruyucu kullanılmalıdır. Cildin yapısına göre ortalama 4-6 seans uygulanır.
Uygulama için sonbahar ve kış dönemi tercih edilmelidir.
Kimyasal Peelingin Faydaları
Ciltteki güneş hasarı ya da yaşlanmaya bağlı oluşan ince kırışıklıkların hafiflemesi
Ciltteki yüzeysel lekelerin kaybolması
Sivilcelerin tedavisi
Sivilce izlerinin azalması
Cildin canlanarak daha taze, gergin ve genç bir görüntü sağlaması
Uygulama Nasıl Yapılır?
Çeşitli konsantrasyonlarda asitli karışımlar kullanılarak yapılır.İşlem bitiminde asit nötralize edilir. Uygulama süresi 5-10 dakika kadardır.Uygulama sırasında ve sonrasında geçici olarak hafif yanma hissedilebilir. Glikolik asit içeren kimyasal peelingler günlük yaşamı etkilemezler.
Kimyasal Peeling Seans Sayısı
Hastanın durumuna ve kullanılan solüsyonunun cinsine göre değişmekle birlikte ortalama 4-6 seans arasındadır. Kimyasal peeling seans aralığı kullanılan maddeye göre değişir. Ancak golik asit ile yapılan peelinglerde seans aralığı ortalama 2-4 haftadır.
Kimyasal Peeling Kimlere Yapılmaz
Allerjiler ve bağışıklık sistemi hastalıklarında
Dermatit, egzama, psöriasis gibi cilt hastalıklarında yapılmaz.