Kimlere obezite cerrahisi yapılır?

Kimlere obezite cerrahisi yapılır?

Zayıflamak için başka yöntemler deneyip başarısız olduysanız ve aşağıdaki koşulları sağlıyorsanız obezitecerrahisi düşünülebilir:

·         Vücut kitle indeksiniz 40 ya da daha yüksek olup, aşırı obez iseniz,
·         Vücut kitle indeksi  değeriniz  30 ile 39,9 arasında ve diyabet veya yüksek tansiyon gibi kiloyla ilişkili ciddi bir sağlık sorununuz var ise,
·         Ameliyattan beklenen faydayı sağlamak için gerekli olan yaşam tarzı değişikliklerini yapmak konusunda  kararlıysanız,

-Obezite cerrahisi şişmanlıktan  kurtulmak için kesin çözümmüdür?
Obezite cerrahisi, fazla kilolarınızın genellikle yüzde 35'ini ya da daha fazlasını vermenize yardımcı olabilir ancak yine deobezite için mucizevi bir çare olabilmesi için doktorunuzunuz tavsiyelerine harfiyen uymanız gerekir. Ameliyat sonrası kilo verme başarısı, yeme ve egzersiz alışkanlıklarınızda ömür boyu sürecek değişiklikler yapma kararlılığınıza bağlıdır.

-Obezite cerrahisi teknikleri nelerdir?
·         Laparaskopik Ayarlanabilir GastrikBandlama: Mide kelepçesi’ olarak da bilinen ayarlanabilir silikon gastrikband metodunda, yemek borusu ile midenin birleştiği noktanın hemen altına, midenin çevresine bir band yerleştirilir böylece mide hacmi küçültülmüş olur. Bu prosedürde mide şişirilebilir bir bantla iki bölüme ayrılmıştır. Cerrah; bandı kemer gibi sıkarak iki bölüm arasında dar bir kanal oluşturur. Band sayesinde açıklığın genişlemesi önlenir; bant genellikle daimi olarak yerinde kalacak şekilde tasarlanmıştır. Band  gerektiğinde ayarlanabildiğinden dolayı bu yöntem  popüler olmuştur. Ancak diğer prosedürlerde olduğu gibi, bu davranışlarınızda değişiklik yapmadığınız sürece obezite mücadelesinde fayda sağlamaz. Kilo kaybı sonuçları diğer prosedürlerde alınan sonuçlar kadar iyi değildir.

·         Gastrik bypass ameliyatı: Bu ameliyat, uzun vadede gastrikbandameliyatına göre daha fazla kilo verdiren ve tip 2 diyabet gibi komplikasyonları bakımından daha fazla iyileşme sağlayan ameliyat olduğundan Amerika Birleşik Devletleri'nde en popüler kilo kaybı ameliyatıdır. Gastrik bypassta (Roux-en-Y gastric bypass) cerrah midenizin üstünde küçük bir hacim oluşturur. Ardından ince bağırsak, midenin biraz altından kesilerek yeni bölüme bağlanır. Yiyecek ve sıvılar midenin büyük kısmını atlayarak doğrudan ayrılan bölümden bağırsağın bu bölümüne geçer. Ameliyatla ilgili pıhtı durumu ve yeniden ameliyat olma gerekliliği gibi ciddi riskler bulunmaktadır. Diğer ameliyatlara göre daha riskli ve komplike bir ameliyattır.

·         Biliopankreatikdiversiyon ve duodenalswitch ameliyatı: Bu prosedürde midenin büyük bir kısmı ameliyatla alınır. Bu kilo kaybı ameliyatı, daha iyi korunan kilo kaybı sağlar ancak ameliyat komplikasyonlarının riski biraz daha fazladır. Bu prosedür, beslenme bozukluğu ve vitamin eksikliklerine de neden olabilir. Genellikle vücut kitle indeksi 50 ya da daha yüksek olan kişiler için kullanılır.

·         Tüp mide ameliyatı: Tüp mide ameliyatı (SleeveGastrektomi) son yıllarda hastalar ve cerrahlar tarafından giderek daha çok oranda tercih edilen, dünyada hızla yaygınlaşan bir ameliyat türüdür. Tüp mide ameliyatlarında, midenin hacminin küçültülmesi (yaklaşık 60-100cc) ve böylece hastanın çok az gıdayla tokluk hissetmesi hedeflenir. Bu amaçla, midenin belli bir bölümü cerrahi işlemle çıkarılır ve geriye tüp şeklinde bir mide bırakılır. Ayrıca midenin açlık hormonu salgılayan bölümü çıkarıldığı için hastada açlık hissi olmamaktadır. Tüp mide ameliyatı uygulama kolaylığı ve daha az riski nedeniyle uygulama sıklığı giderek artmaktadır. Bu ameliyatın en büyük tehlikesi uygulama kolaylığı nedeniyle yoğun bakım girişimsel radyoloji üniteleri gibi alt yapısı yeterli olmayan ortamlarda, kardiyoloji göğüs hastalıkları girişimsel gastroenteroloğun ve girişimsel radyoloğun bulunmadığı deneyimsiz ekipler tarafından yapılmasıdır.

-Obezite tedavisinden sonra kilo artışının önlenmesi nasıl olmalı?
Verilen kiloların yeniden alınmasını önlemenin en iyi yollarından biri düzenli hareket etmektir. Kilonuz açısından daima tetikte olmanız gerekebilir. Daha sağlıklı bir diyet ile daha fazla hareketin uygulanabilir ve sürdürülebilir bir şekilde birleştirilmesi, kilo vermenin ve uzun vadede verilen kiloları geri almamanın en iyi yoludur. Zayıflama ilaçları kullanırsanız, ilaçları bıraktığınızda muhtemelen yeniden kilo alırsınız. Kilo kaybı ameliyatından sonra, çok yemeye veya yağlı ve kalorisi yüksek yiyecekler yemeye devam ederseniz de verdiğiniz kiloları geri alabilirsiniz.

Obeziteyi yenmek için bazı tavsiyeleri?
Tedavi planınıza ek olarak bazı stratejiler izlerseniz, obeziteyi yenme çabanızın başarılı olma olasılığı artacaktır:
·         Durumunuzla ilgili sürekli bilgi edinin
·         Gerçekçi hedefler belirleyin 
·         Tedavi planınıza bağlı kalın
·         Yakın çevrenizden destek alın
·         Tetikleyici yiyecekleri belirleyin ve bunlardan kaçının
·         Yemek ve egzersiz günlüğü tutun
·         İlaçlarınızı söylendiği şekilde kullanın 

-Alternatif Tıp obezitenin  tedavisinde güvenilir midir?
Sizi kısa sürede kilolarınızdan kurtarma sözü veren birçok besin takviyesi bulunmaktadır. Bu ürünlerin etkinliği, özellikle de uzun vadeli etkinliği ve güvenliği kuşkuludur. Bu maddelerin bazılarının, etiketinde "doğal" yazanlar da dahil olmak üzere, tehlikeli olabilecek ilaç benzeri etkileri vardır. Bazı vitamin ve mineraller bile aşırı miktarlarda alındığında sağlık sorunlarına yol açabilir.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ünal Aydın

Etiketler
Obezite cerrahisi teknikleri nelerdir?
Prof. Dr. Ünal Aydın
Prof. Dr. Ünal Aydın
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube