Kimler tüp bebek yaptırabilir, tüp bebek tedavisine ne zaman başlanmalı?

Prof. Dr. Fatih Şendağ
Prof. Dr. Fatih Şendağ
21 Ekim 202090 görüntülenme
Randevu Al
Kimler tüp bebek yaptırabilir, tüp bebek tedavisine ne zaman başlanmalı?

Doğal yöntemler ile bebek sahibi olamayan çiftler için tüp bebek uygulaması uzun yıllar tercih edilen tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Tüp bebek tedavisi, kısırlık tedavilerinde en çok tercih edilen tedavilerin başında gelir. 

Kısırlık birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Kısırlığa neden olan durumlar ortadan kaldırıldığında kısırlık da ortadan kalkabilir. Ancak her seferinde böyle bir durum yaşanmaz. Bu nedenle kısırlığa neden olan rahatsızlık ortadan kalksa bile gebe kalma şansı ortadan kalkar.

Bu gibi durumlarda tüp bebek tedavisi bebek sahibi olmak isteyen çiftlere bir çözüm sunar. Çiftlerin tüp bebek tedavisine başlamadan önce bu tedaviye uygun olup olmadıkları kontrol edilir.

Kimler tüp bebek tedavisi için uygun?

Yumurtalık kanalları kapalı olan, standart tedavilerle gebe kalamayan, sperm sayısı çok az olan, ileri yaşta olan ve  yumurtalık rezervi azalmış olan çiftlere tüp bebek tedavisi önerilir. Tedaviye başlanmadan önce yumurtalık rezervlerinin değerlendirilmeye alınması gerekir. Bu değerlendirme adet döneminin üçüncü gününde hormon testleri ve ultronografik görüntülemeler ile gerçekleştirilir.

İnceleme sonunda yumurtalık rezervinin durumuna göre tüp bebek uygulamaları 45 yaşına kadar yapılabilir. Ancak yaşın ilerlemesi ile beraber tüp bebek tedavisinde başarı şansı düşüş gösterir. Bu nedenle tüp bebek tedavisine, kısırlık tanısı konduktan sonra geç kalmadan başlamak gerekir. 38 yaşını geçen kadınlarda ise tüp bebek tedavisine başlanmadan önce ek olarak preimplantasyon genetik tanı yöntemi de uygulaNABİLİR

Nasıl uygulanır?

Tüp bebek uygulaması birçok adımdan meydana gelir. İlk olarak hormon ilaçları ile yumurtaların sayısı arttırılır. Daha sonra yapılan kan testleri ile ideal sayı yakalandığında yumurtular toplanır. Foliküler aspirasyon adı verlen bu toplama işlemi sonrasında hafif kramplar ve kanamalar meydana gelebilir. Ancak bu semptomlar 24 saat içerisinde ortadan kalkar.

Yumurtalar alındıktan sonra erkekten alınan sperm hücreleri ile olgun yumurtalar birleştirilir. Başarılı bir birleşmeden sonra yumurtalar bölünerek embriyoları meydana getirir.

Üç veya beş günlük gözlemin sonunda seçilen embriyo bir kateter yardımıyla rahme yerleştirilir. Sonrasında ise embriyonun rahim içerisine ve uterus duvarına yerleşmesi beklenir. Embriyonun tutuması ile beraber tüp bebek tedavisi başarılı olduğu anlamına gelir.

Etiketler

Tüp bebek yaşıTüp bebek tedavi merkeziTüp bebek aşamalarıTüp bebek süreciTüp bebek tedavi süreciTüp bebekte başarıyı artıran faktörler

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Fatih Şendağ

Prof. Dr. Fatih Şendağ

Prof.Dr. Fatih ŞENDAĞ, 1969 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından,1986 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1998 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2004 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör ünvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.