Kime tüp bebek ? ne zaman tüp bebek ?

Kime tüp bebek ? ne zaman tüp bebek ?

Tüp bebek tedavisi, tedavi adı altında insanları mutlu eden yegane yöntemdir. Tüp bebek tedavisi kendiliğinden gebe kalamayan çiftlerin bir kısmında, tedavinin en son basamağında yer alırken, bazı çiftlerde ilk ve tek tedavi yöntemi olabilir. 

Bu yüzden gebe kalamayan çiftler, kadın sağlığı ve üreme sağlığı uzmanları tarafından dikkatli değerlendirilmeli, zaman kaybına tahammülü olmayan çiftler oyalanmamalılıdır. Özellikle konuya ilk bakışta tüp bebek tedavisine ihtiyacı olan çiftlerle başlarsak , yumurta sayısı az, yumurtalık-over rezervi düşük , amh değeri düşük, fsh değeri yüksek, yaşı 38 üzerindeki hanımlar, orta ve ağır sperm bozukluğu olan erkekler, her iki tüpü hasarlı kadınlardan bahsedebiliriz. 

Her iki tüpü kapalı veya hidrosalpekns olan hanımlarda tedavi tüp bebektir. Hele ki hidrosalpenk var ise , önce hasarlı tüpler alınıp daha sonra tüp bebek ve embriyo transferi yapılmalıdır. 

Over rezervi düşük olan hanımlar, yaları kaç olursa olsun, yaniver rezervi düşük ne demektir ? amh değeri düşük , fsh yüksek, ultrasonda her iki yumurtalıkta yumurta sayısı toplamı 7 den az olan hanımlar, çok oyalanmadan tüp bebek tedavisine geçmelidir. 

Spermiogramda özellikle 5 miloyonun altındaki sayılarsa , morfolji 0-1-2 olanlarda,ileri hareker % 15-20 nin altında olanlarda tüp bebek öncelikli tedavi olarak düşünülmelidir. 

Yumurta takibi yapılmış , en az iki kez başarısız aşılama olan çiftler, gebe kalamama süresi uzun olan çiftler de tüp bebek tedavisi adayıdır. 

Yeni evli çiftlerde, anne adayının yaşı 35,in altında olanhanımlarda, gebe kalamama süresi daha kısa olanlarda, polikistik over hastalarında, yumurta sayısı normal ama gebe kalamayanlarda, spermiogram testinde hafif bozukluklar olanlarda, tüplerin açık olduğu kanıtlandıktan sonra, yumurta takipleri veya aşılama tedavileri yapılabilir. Bu çiftlerin çoğu bu ön aşamalarda gebelik elde edeceklerdir, gebe kalamayan grup ise tüp bbek tedavisine geçebilir. 

Tüp bebek, gebe kalabilmek için elimizde en kuvvetli tedavi yöntemidir. Tüp bebekte de, ek sorunlar, genetik problemler, kanama pıhtılaşma genlerinde mutasyonlar olduğu zaman başarısızlıklar olabilir. Yumurta ve sperm sayılarının düşük olduğıu çiftlerde, bu hücrelerin kaliteleri de düşük olduğundan bu sıkıntılar gebelik oranlarına yansımaktadır. Ancak tüp bebek tedavisinde, bu tedaviye ek yöntemler ile gebelik oranları artırılmaktadır.  

Bu makale 3 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Filip Taşhan

 Op.Dr Filip TAŞHAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve 2007 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2008 yılında askerlik görevini, 2009-2010 yılları arası mecburi hizmet'ini tamamlamıştır. 2010-2013 yılları arası Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesinde,1 Nisan 2011–1 Eylül 2014 yılları arası Özel Doğan Hastanesinde, 2014-2015 yılları arası İstanbul Cerrahi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörlüğü, OTA Jinemed Hastanesi'nde,Acıbadem Taksim Hastanesi'nde görev yapmış olup,mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.  Op.Dr Filip TAŞHAN, 2003 yılından itibaren, ...

Etiketler
Tüp bebek başarısızlığı
Op. Dr. Filip Taşhan
Op. Dr. Filip Taşhan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube