Kilolu bir gebeyim (obezite ve gebelik)

Kilolu bir gebeyim  (obezite ve gebelik)

Fazla kilolu olmak bugün dünyanın pek çok ülkesinde önemli bir sorundur.  Kilolu olmanın pek çok dezavantajı vardır. Kilolu bireylerde şeker hastalığı (diyabet), hipertansiyon, inme  ve eklem hastalıkları daha sıktır. Kilolu gebe kalan hastalarda ise hem kendileri hem de bebekleri için riskler atmıştır. Bir kadının kilolu olup olmadığını tespit edebilmek için kullanılan hesaplayıcılar mevcuttur. En sık kullanılan vücut kitle indeksi hesaplayıcıdır. Kilogram cinsinden kiloyu metre cinsinden boyun karesine bölerek de vücut kitle indeksi hesaplanabilir.

Bu indekse göre 18.5-24,9 kg/m2   zayıf

25-25,9 kg/m2   normal

≥30 kg/m2   kiloludur

Kilolu gebe kalmış hastalarda gebelik şekeri (gestasyonel diyabet), gebelik zehirlenmesi (preeklampsi), uzamış gebelik (42 haftadan uzun süren gebelik) , acil ve planlı sezaryen, doğum sonu kanama, idrar yolu ve yara yeri enfeksiyonları, pıhtılaşma riskleri artmıştır.

Kilolu gebe kalan hastaların bebeklerinde de anomali riski 2-3 kat daha fazladır. Özellikle de kalp hastalıkları ve nöral tüp defekti (omurgada açıklık olması) riskleri daha fazladır. Kilolu annelerin bebekleri daha sıklıkla zayıf veya iri bebek olarak doğar.  Erken doğum daha sıktır.

Kilolu annelerden doğan bebekler büyüdüklerinde daha sıklıkla kilolu olmaktadır. Gebelikte alınan kilo da bebeğin ileri yaşlardaki kilosunu etkiler. Gebelikte alınan kilo arttıkça çocuğun kilolu olma ihtimali artmaktadır. Normal kilo ile gebe kalan hastanın gebelikte alması gereken kilo 12-15 arasında iken, kilolu gebe kalan hastalarda önerilen kilo alımı 6-9 arasındadır.

Mide küçültme ameliyatı (Bariatrik cerrahi) sonrası gebelik

Son yıllarda mide küçültme ameliyatının başarısının artmasından dolayı bu ameliyatlar popüler olmuştur.  Bariatrik cerrahi sonrasında gebelik oranları artar ve gebelikte görülen komplikasyonlar azalır. Ancak bariatrik cerrahi geçirmiş hastalarda kalsiyum, B12, D vitamini ve folik asit eksiklikleri daha sıktır ve destek gerekebilir.

Gebelik esnasında mideye yerleştirilen bant kayabilir veya ameliyata bağlı oluşan yapışıklıklar barsak tıkanıklığına yol açabilir. Bu nedenle karın ağrıları olursa erken dönemde doktora başvurmak gerekir.

Gebelikte kilo vermek önerilmez. Ancak bir diyetisyen tarafından diyetin ayarlanması, sporun normal yaşamın bir parçası haline getirilmesi gerekir. Hayat şartlarında yapılacak düzenlemeler ile sağlıklı bir gebelik elde etmek mümkündür.

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş

Doç. Dr. Ayşe PARLAKGÜMÜŞ, 1976 yılında doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlayarak uzman doktor unvanı almıştır.  Doç. Dr. Ayşe PARLAKGÜMÜŞ, 2000 - 2004  yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda, 2004 - 2005 yılları arasında Uniklinik Bonn Frauenkeilhunde und Geburtshilfe'da ve 2005 - 2015 yılları arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görev yapmıştır.  Perinatology, Kings College, Londra, Visiting Observer (2009), Genetik in der Praxis (2005), Prenatal Diagnose, Bonn, Almanya (Mayıs-Ağustos 2005), B ...

Etiketler
Bariatrik cerrahi
Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş
Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube