Kilo riski ve zararları tespitinde yeni yaklaşım

Kilo riski ve zararları tespitinde yeni yaklaşım

Kilo riski ve zararları tespitinde yeni yaklaşım

Obeziteyi tanımlamak, aşırı yada zayıf  olup olmadığınızı belirlemek için  kullanılan vücut kitle indeksi (BMI)hesaplaması ağırlığınızın, boyunuzun karesine bölünmesiyle elde edilir. örneğin 70 kilosunuz ve 1.60 boyundasınız. 1.60’ın karesi (1.60X1.60)= 2.56’dır. 70’i 2.56’ya böldüğünüzde ortaya çıkan 27.34 kilogram/metrekare sizin vücut kitle endeksinizi belirler. Eğer vücut kitle indeksiniz(BMI) 30 ya da daha fazla ise kilo probleminiz olduğunu ve obezite riski altında olduğunuz anlamını taşımaktadır.

Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalar vücut kitle indeksi(BMI) normal sınırlar içinde olan insanlar da bile obezite  durumunun görüldüğünü ortaya koymaktadır.

Mayo Clinic’den kardiyolog.
Dr .Lopez –Jimenez ve ekibine göre;Vücut kitle indeksi normal ama fazla vücut yağı olan kişilerde, yüksek kolesterol , bel çevresinde  yağlanma, metabolik sendromların başka türlerine sahip olmakla birlikte bu kişler diabet  ve büyük kalp hastalıkları tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Normal kiloda ama obezite tehtidi altında olabilirsiniz

Dr.Lopez-Jimenez  ve ekibi tarafından  anlatılan bu  durum normal kiloda obezite  olarak tanımlanır ve çok fazla görülen bir durumdur. Verilere göre; Normal Vücut kitle indeksine  sahip 2127 kişilik erkek ve kadın populasyonunun %61 inde bu durum tespit edilmiştir ve yetişkinlerde erkek, kadın, ırk demeksizin  görülmektedir.
 
Bu problem nerdeyse herkesi etkiliyor. Sedantari yani hareketisiz yaşam çoğunlukla kas kütlesinin azalıp, yağ kütlesinin artmasına neden olan olmaktadır. Yüksek vücut yağı erkeklerde %20’ nin üzeri , kadınlarda ise % 30 un üzeri olarak tanımlıdır.

Vücut yağı yüzdesini nasıl öğreneceksiniz

Lopez-Jimenez in yaptığı gibi kişinin vücut yağı yüzdesini öğrenmenin en iyi yolu güvenilir  biyoelektriksel empedans makinası kullanmaktır. Bu aletler vücut yağ yüzdesini 1 dakikadan az sürede değerlendirebilmektedir. Vücut yağı yüzdesi  daha önce kullanılan artık eski bir method olan kişinin deri kalınlığının manual olarak ölçülmesiyle belirlenmeye çalışılırdı . Ancak yöntem hem daha az güvenilir hem de daha çok zaman alan bir uygulama  olduğundan tercih edilmemektedir.

Bel çevresi ölçümünde mezura methodu yerine yeni karın yağ yüzdesi ve iç organ çevresi yağlanması ölçümü

Yine yapılan çalışma ; bir çok insanın bel çevresi ölçüsü normal sınırlarda görülüyor olmasına rağmen obezite teşhis edilmiştir.Yani bel çevresi ölçümü değerleri bayanlarda; 80 erkeklerde 94cm’den küçük olmasına rağmen bu insanlardada obezite görülmüştür, Bu da gösteriyor ki bel çevresinin ölçümlenmesinde mezura ile yorumda bulunmak güvenilir bir yöntem  değildir.

Bu güne kadar karın bölgesi çapının mezüre ile ölçülerek veya cilt kalınlığı ölçülerek tespit edilen karın bölgesi yağlanması riskinin artık daha kesin ve objektif sonuçlar veren yeni teknolojik yöntemlerle tespit edilebiliyor hale gelmesi ,japonya’da geliştirilen yeni teknoloji ölçüm metodlarıyla gerçekleşmiştir.

Ülkemizdede kullanmaya başladığımız infrared lazer teknolojisi ile bioelektriksel impedans  ölçümü prensiplerinin beraber kullanıldığı yeni teknoloji ile karın bölgesi yağlanmasını ve iç organlar çevresi yağlanmasını ayrı ayrı ölçebiliyoruz.Sadece birkaç dakika süren ve zahmetsizce yapabildiğimiz bu ölçümle 30 yaş üstü erkeklerde ve 35 yaş üstü kadınlarda özellikle  kalp damar hastalıkları açısından ciddi risk olarak görülen karın bölgesi yağlanması ve iç organlar çevresi yağlanmasını tespit ediyor  ve uygun tedavi programları çıkarabiliyoruz.

Karın yağlarında AWT (Akustik wave therapy) tedavisi

Karın yağlarına yönelik olarak son yıllarda geliştirilen yeni bir yöntem olan AWT tedavisiyle oldukça yüz güldürücü sonuçlar almak mümkün olmaktadır.

AWT Tedavisinde iki ayrı akustik dalga tipi kullanılabilmektedir.Bunlardan Planar şok dalgalar karın bölgesindeki yağlarda 5 cm derinliğe kadar inebilmektedir.

Uz.Dr. İsmail AĞAR

 

 

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. İsmail Ağar

Uz. Dr. İsmail Ağar 1961 Doğumlu. 1985 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi nörolöji klniğinde bir yıl süreli volanter hekim olarak çalıştı İstanbul Haydarpaşa Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Merkezi Araştırma Hastanesinde Eğitim ve araştırma görevlisi olarak Kardiovasküler Anestezi Yoğun Bakım ve Beslenme Uzmanlığı yaptı. Tıp fakültesi sonrasında Akupunktur, Mezoterapi ve Medikal Estetik dallarında çalışmaya başladı. Pariste Mezoterapi yönteminin mucidi Dr Pistor ile mezoterapide yeni uygulanacak ilaçlarla mezoterapinin geliştirilmesi konusunda çalıştı. Yine Pariste Medikal estetik alanının ilk hekimlerinden Dr. Herzog, Dr. Lecoz ile çalıştı. Paris Tıp Fakültesi hastanesinde Mezoterapi konusunda gözlemci hekim olarak çalıştı. Bugün tüm dünyada kırışıklık tedavile ...

Etiketler
Kilo riski ve zararları tespitinde yeni yaklaşım
Uzm. Dr. İsmail Ağar
Uzm. Dr. İsmail Ağar
İstanbul - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube