Kilo kontrol teknikleri

Kilo kontrol teknikleri

Kilo kontrolü için nasıl yürümelisiniz.

Günlük 30 ila 60 dakika arasında yapılan tempolu yürüyüş kasların çalışmasını sağlar. Metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Böylelikle kilo almayı önleyebilir ve kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. Günde yapacağınız bir saatlik yürüyüş kalp hastalıkları  riskini en aza indirecek bir çok hastalıktan koruyacaktır.

Kilo vermek ve verdiğiniz kiloyu kontrol altında tutma konusundaki en önemli faktörlerden biri  vücudun harcadığı kalori miktarıdır. Dolayısıyla kilonuzu kontrol etmek için en pratik yöntemlerden biri her gün düzenli yürüyüş yapmak olacaktır. Yürüyerek kalori harcamak yürüdüğünüz yer ve yürüyüş biçimiyle de yakından ilgilidir. Örneğin yaklaşık 75 kiloda bir kişi 1 saat boyunca asfalt zeminde yürüyerek 360 kalori yakarken, çin ya da toprak yolda 365 kalori harcar.

Eğimli bir yerde yürümekse bu kişiye yaklaşık 369 kalori yaktırır. Eğer bu kişi bir alışveriş merkezinde yürümeyi tercih ederse 1 saat sonunda 279 kalori yakacaktır.

KİLOYU  KONTROL EDEN BESİNLER

Fitokimyasallar ve lifler kilonuzu kontrol altında tutmayı sağlayan iki değerli besin grubudur. Sebze, meyve, tahıl ve kurubaklagiller gibi bitkisel gıdalarımızda doğal olarak bulunan bu maddelere fitokimyasallar (bitki kimyasalları) adı verilmektedir. Kilo kontrolü için tüketmeniz gereken fitokimyasallar ve lifler kalorisi az olan meyve, sebze, baklagiller ve tam tahıl ürünleridir. Kilo almanıza neden olan şeker ve hayvansal ürünlerde ise fitokimyasal ve lif değerleri oldukça düşüktür. Kurubaklagiller bir çok diyette önemli rol oynar. Kuru fasulye ve soya fasulyeleri besin öğeleri ve posadan zengindirler ve yüksek kalitede protein kaynağıdırlar diyabeti düzenler ve kilo kontrolüne yardımcıdır.

Kilo kontrolü sağlayacak beslenme listesi oluşturun.

Aşağıdaki listede yer alan besinleri kullanarak öğünlerinize mutlaka ekleyin.

Portakal, limon, greyfurt kayısı, şeftali, kuşburnu, yaban mersini, kiraz, vişne, böğürtlen, çilek, elma, lahana, karnabahar, fasulye, mercimek, börülce, soya fasulyesi, domates. Soğan, sarımsak, pırasa, lahana, karnabahar, brokoli, soya fasulyesi, domates suyu, turunçgiller, havuç, fındık, tahıllar.

HAMİLELİKTE KİLO KONTROLÜ

Burada küçük bir hatırlatma yapmak gerekiyor. Hamilelikte sağlıklı kilo alımı sağlıklı hamilelik sürecinin de yoludur. Sağlıklı bir hamilelik için anne adaylarının  hamilelik süresinde 11-16 kilo arası kilo alımı normal karşılanmaktadır. Ancak 1 ay içinde 3 kg  üzerinde kilo alanların kilo kontrolünü ele alması ve beslenme şeklini tekrar düzenlemesi gerekir.

Kilo kontrolü için ölçüm

Kilonuzu kontrol altında tutmak için düzenli olarak tartılmak aynı zamanda belli aralıklarla vücut kompozisyonu ve iç organ çevresi yağlanma ölçümlerini yaptırmak önemli bir unsurdur.

Vücut kompozisyon ölçümü; vücudun yağ,kas ,su ve mineral dengesinin ayrıntılı olarak ölçümlenerek metabolizma yaşının belirlenmesidir.Bu yöntemle aynı zamanda fazla kiloların bilimsel göstergesi olan vücut kitle indeksiniz ile olması gereken vücut kitle indeksiniz hesaplanmaktadır.Bu ayrıntılı rapor ideal kilonuzu tipinizi şematik olarak göstermektedir.

YEMEKTEN SONRA UYUMAYIN

Uyku saatleriniz ile öğünlerinizin arasını iyi hesaplayın. Yemek yedikten hemen sonra uyumak alınan gıdaların yeterince sindirilememesine neden olur. Gece atıştırmalarından sakınmak mümkünse 20.den sonra yemeye son vermek kilo kontrolü sağlamanızda size en çok yardımcı olacak davranış şekli olduğunu unutmayın.

Beslenmenin altın kuralları kilo kontrolü sağlar :

*İyi bir kahvaltı ile güne başlamak

*Küçük porsiyonlar ile az ve sık yemek

*Vücudu uzun saatler aç bırakamamak

*Günde 2.5 litre su içemek

* hamur işi, tatlı gibi kilo avcılarına haftada  en fazla 2 defadan çok kanmamak

*Yemeyi fazla kaçırdığınız günün ertesinde az  yemek

*Kilo aldığınızı fark ettiğiniz anda fazla kilodan hemen kurtulmak için beslenme hatalarını devre dışı bırakarak kilodan kurtulmak

*Düzenli egzersiz yapmak

*Gece atıştırmaları ve yemeklerini hayatınızdan tamamen çıkarmak

*Çok mutsuz,üzüntülü olduğunuz zamanlarda aşırı yememek.

*Kilo kurtarıcısı besinlerden faydalanmak

*Tatlı ihtiyaçlarını meyve ile karşılamak

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. İsmail Ağar

Uz. Dr. İsmail Ağar 1961 Doğumlu. 1985 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi nörolöji klniğinde bir yıl süreli volanter hekim olarak çalıştı İstanbul Haydarpaşa Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Merkezi Araştırma Hastanesinde Eğitim ve araştırma görevlisi olarak Kardiovasküler Anestezi Yoğun Bakım ve Beslenme Uzmanlığı yaptı. Tıp fakültesi sonrasında Akupunktur, Mezoterapi ve Medikal Estetik dallarında çalışmaya başladı. Pariste Mezoterapi yönteminin mucidi Dr Pistor ile mezoterapide yeni uygulanacak ilaçlarla mezoterapinin geliştirilmesi konusunda çalıştı. Yine Pariste Medikal estetik alanının ilk hekimlerinden Dr. Herzog, Dr. Lecoz ile çalıştı. Paris Tıp Fakültesi hastanesinde Mezoterapi konusunda gözlemci hekim olarak çalıştı. Bugün tüm dünyada kırışıklık tedavile ...

Etiketler
Kalori
Uzm. Dr. İsmail Ağar
Uzm. Dr. İsmail Ağar
İstanbul - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube