Kıl dönmesi (pilonidal sinüs hastalığı) hastalığında kullanılan cerrahi yöntemler

Kıl dönmesi (pilonidal sinüs hastalığı) hastalığında kullanılan cerrahi yöntemler

Pilonidal sinüs tedavisinde kullanılan bir çok medikal ve cerrahi tedavi seçeneği mevcuttur. Bunlardan en çok bilinen ve en çok uygulanan teknikler aşağıda sıralanmıştır.

Kıl Dönmesinde Kullanılan Klasik Cerrahi Yöntemler Hangileridir?

Geniş Lokal Kesim (eksizyon) ve açık bırakma

Geniş Lokal Kesim (eksizyon) sonrası primer kapatma

Marsupiyalizasyon

Bascom

Mikro sinüsektomi

Karydakis Yöntemi

Flap yöntemleri: Limberg Flap, Modifiye Limberg Flap, Rhomboid Flap, Gluteus Maksimus Myokutonöz Flap, Rhomboid Flap, Rotasyonal Flapler,  V-Y Plasti

Kıl Dönmesinde Kullanılan Ameliyatsız Teknikler Hangileridir?

Gümüş Nitrat

Fenol

Fibrin Doku Yapıştırıcısı

Polifenol yöntemi

Kıl Dönmesinde Bascom yöntemi:

Lokal veya bölgesel anestezi yapıldıktan sonra, kuyruk sokumunda orta hat kenarından yapılan bir kesi ile sinuslere ulaşılır. Sinus içeriği temizlenip kazındıktan sonra, her sinus ağzı tek tek çıkarılır ve dikilir. Operasyonda amaç alttaki sağlam dokuya dokunmadan yalnızca sinusun çıkarılmasıdır.

Kıl Dönmesinde Karydakis yöntemi

Kıl giriş ve çıkış deliklerini içine alan, orta hattın bir miktar (genellikle 2 cm) yan tarafından, eliptik, dikey kesi ile tüm sinüs çıkarılır. Yani orta hattın bir tarafından daha fazla kesilir. Bu sinüsü (etrafı zarıyla birlikte kıl yumağını) yaralamamak ve bütünüyle çıkarmak gerekir. Daha sonra kesinin diğer tarafından cilt-cilt altı  serbestleştirilerek kesinin olduğu tarafa kaydırılır. Daha sonra katlar karşılıklı kapatılır. Çoğunlukla 1-3 gün dren (hortum).

Description: \\oknfilesrv\kullanici\abdulcabbar.kartal\Desktop\Adsız.png

Kıl Dönmesinde Fenol yöntemi

Bu yöntemde, anestezi işleminin ardından bir klemp yardımıyla sinusteki kıllar temizlenmekte, ardından mevcut boşluk kristalize fenol ile yakılmaktadır. Doku eksizyonu yapılmadığından bölgenin anatomisi bozulmaz.

Kıl Dönmesinde Limberg flap yöntemi

Pilonidal sinüsün olduğu alanı alıp yan taraftan cilt çekme ameliyatıdır. Orta alandan sinüsün olduğu yer baklava dilimi şeklinde çıkarılır sağ taraftan aynı ölçülerde cilt, bir kenarı sağlam bırakılıp 3 kenarı kesilerek boş alana dikilir.

Kıl Dönmesinde Mikro sinüsektomi yöntemi

Cilt altında biriken kıl yumağını bütün halinde çıkarabilecek şekilde ciltte küçük kesiler yapılır (2cm) ve sinüs kıllarla beraber çıkarılır. Ameliyat 1-2 cm lik küçük bir yada birkaç alanda gerçekleştirilebilir. Hastanede yatış gerektirmez, işlem kısa sürer

Bu makale 25 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal

Doç. Dr. Abdulcabbar KARTAL, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde  tamamlayıp Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Tıbbi ilgi alanları ve çalışma alanları: Böbrek Nakli, İleri Laparoskopik Cerrahi, Cerrahi Endoskopi, Obezite Cerrahisi (Botox, İntragastrik Balon, Sleeve, Bypass) Laparoskopik Fıtık Cerrahisi (TAP, TEPP, Ventral Herni), Laparoskopik ve Açık Kolorektal Cerrahi, Laparoskopik ve Açık Mide Kanseri Cerrahisi, Periampuller Tümör Ve Kalp Cerrahisi Benign Perianal Hastalık Cerrahisi'dir. Türk Cerrahi Derneği (TCD),Türkiye Travma ve Acil Cerrahi Derneği,Türk Kolorektal Cerrahi Derneği, Türkiye Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Derneği'ne üyeliği bulunmaktadır. Birçok Ulusal ...

Etiketler
Kıl dönmesi tedavisi
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal
Kocaeli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube