Kıl dönmesi nedir? nasıl teşhis edilir? tedavi seçenekleri nelerdir?

Kıl dönmesi nedir? nasıl teşhis edilir? tedavi seçenekleri nelerdir?

Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi) Nedir?

Pilonidal sinüs kuyruk sokumunda deri altında oluşan içi kıl dolu iltihaplı yollardır. Sinüs, genelde derinde bulunan enfeksiyon yerinden deri yüzeyine kadar uzanır. Pilonidal sinüs genelde vücudu çok kıllı insanlarda görülür.

Halk arasında pilonidal sinüs "kıl dönmesi" olarak bilinse de bu terim genel olarak deri içine doğru büyüyen kıllar için kullanılmalıdır, pilonidal sinüs yukarıda belirtildiği gibi daha özel bir anlam taşır.

Pilonidal sinüs hemen herkeste meydana gelebilir ama başlıca 16-30 yaş arasındakileri etkiler. Dünya'da uygulanan ameliyatlı ve ameliyatsız tedavi teknikleri mevcuttur. Bazı durumlarda antibiyotik ile tedavi edilebilir. Daha ciddi durumlarda ameliyat gereklidir. Ameliyatta sinüsün içi boşaltılır (drenaj yapılır) veya kesip çıkartılır. Drenaj tercih edilen tedavi yöntemidir ama boşaltılmış bir sinüs tekrar iltihaplanabilir. Nüksetme olasılığını azaltmak için sinüsün alınması gerekir.

Description: İlgili resim

 

Description: \\oknfilesrv\kullanici\abdulcabbar.kartal\Desktop\Adsız.png

Pilonidal sinus neden oluşur?

Kesin olarak oluş nedeni bilinmemekle birlikte, pilonidal sinus hastalığının, kuyruk sokumunda biriken kıl ve pamukçuk gibi küçük parçacıkların yapısal kaynaklı güçlerle cilt altı dokusuna geçmesi gibi bir mekanizmadan söz edilir. Kıl ve pamukçuklarla birlikte bakteriler de ciltaltı dokuya geçeceği için, kıl ve pamukçukların cilt altından atılmaya çalışılması sonucu bakterilerin de etkisiyle apse oluşur. Pilonidal sinus açısından risk faktörleri arasında ise, kuyruk sokumundaki kıl miktarının ve bunların dökülmesinin fazla olması, kuyruk sokumunun dar ve derin bir yapıda olması, bölgenin hijyenine yeterince dikkat edilmemesi, sık terleme ve pişikle birlikte bakteri üremesine uygun bir ortam oluşması, makata yakın yerlerde çatlak ve yara izi bulunması, sürekli oturmayı gerektiren işlerde çalışmak gibi özetlenebilir.

Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi) Belirtileri Nelerdir?

Abse (İltihap birikmesi)

Ağrı

Şişlik hissi

Bel ağrısı

Hastaların çoğu bunu basit bir sivilce sanır

Akıntı bir çok hastada vardır

Pilonidal Sinüs’ ün belirtileri nelerdir?

Hastalık, kuyruk sokumunda ağrı, şişlik ve akıntı ile kendini gösterir.

Pilonidal sinüs hastalığının tanısı nasıl konulur?

 Hastalığın yeri ve görünümü ile hastalığın tanısı konur. Muayenenizi yapan hekimin sinus ağızlarını görmesi tanıyı koymasını sağlar

Pilonidal sinüste tedavi seçimi nasıl yapılır?

Uygun tedavinin seçimi ancak hekimin sizi muayenesi ile yapılabilir. Hastalığın yerleşim yeri, yaygınlığı ve evresine göre hekiminizle birlikte tedavi seçeneklerini, avantaj ve dezavantajlarını değerlendirmek ve en uygun tedaviyi seçmek en doğrusudur.

Pilonidal sinus nüks eder mi?

Pilonidal sinusun yeniden ortaya çıkma ihtimali uygulanan tedavi yöntemine ve kişisel bakıma bağlı olarak %3 ila %50 arasında değişmektedir. Öncelikle bu alanda deneyimli bir genel cerrahi uzmanı ile görüşüp size uygun cerrahi yöntemi seçmelisiniz. Ameliyat sonrasında nüksü önlemek adına kişisel hijyeninize dikkat etmeli, özellikle kuyruk sokumunun temizliğine, terleme ve pişik oluşmamasına dikkat etmelisiniz. Bölgede kıl yoğunluğu çok fazla ise, lazer epilasyon uygulanabilir.

Pilonidal sinusten korunmak mümkün mü?

Pilonidal sinus hastalığında anatomik yatkınlık önemlidir. Ancak hastalığın ortaya çıkmasında çevresel faktörler daha etkilidir. Pilonidal sinus hastalığından tam olarak korunmak mümkün olmasa da bazı önlemlerle, risk azaltılabilir. Her banyoda kuyruk sokumu iyice temizlenmeli, terleme ve bakteri üremesine izin vermemek için pamuklu çamaşırlar tercih edilmeli, bölgenin belli aralıklarla kıllardan temizlenmesi gibi önlemler hastalığın oluşma riskini azaltabilir.

Bu makale 25 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal

Doç. Dr. Abdulcabbar KARTAL, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde  tamamlayıp Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Tıbbi ilgi alanları ve çalışma alanları: Böbrek Nakli, İleri Laparoskopik Cerrahi, Cerrahi Endoskopi, Obezite Cerrahisi (Botox, İntragastrik Balon, Sleeve, Bypass) Laparoskopik Fıtık Cerrahisi (TAP, TEPP, Ventral Herni), Laparoskopik ve Açık Kolorektal Cerrahi, Laparoskopik ve Açık Mide Kanseri Cerrahisi, Periampuller Tümör Ve Kalp Cerrahisi Benign Perianal Hastalık Cerrahisi'dir. Türk Cerrahi Derneği (TCD),Türkiye Travma ve Acil Cerrahi Derneği,Türk Kolorektal Cerrahi Derneği, Türkiye Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Derneği'ne üyeliği bulunmaktadır. Birçok Ulusal ...

Etiketler
Kıl dönmesi tedavisi
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal
Kocaeli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube