Kıl dönmesi hastalığında yeni cerrahi teknik

Kıl dönmesi hastalığında yeni cerrahi teknik

Cilt Eksizyonlu Asimetrik Primer Kapama Yöntemi

Pilonidal sinüs  hastalığın tedavisinde çok sayıda cerrahi teknik ve tıbbi yöntem tanımlanmıştır. Buna rağmen nüks oranları hala yüksektir ve ideal bir tedavi arayışı sürmektedir. Temel cerrahi tedavi eksizyondur. eksizyon sonrası defektin kapatılması cerrahın tercihine göre değişmektedir. Eksizyon sonrası primer kapama, sekonder iyileşmeye bırakma, marsupializasyon, V-Y ilerletme flebi, Z plasti, Limberg flebi ve Karydakis flebi gibi çok sayıda cerrahi teknik uygulanmaktadır. Karydakis yöntemi en sık uygulanan asimetrik flep tekniklerinden biri olup 1973 yılında Karydakis tarafından tarif edilmiş ve diğer flap tekniklerine göre nispeten düşük nüks oranları rapor edilmiştir. Fakat bu yöntemde subkutan flepten dolayı oluşan potansiyel boşluk seroma ve buna bağlı komplikasyonlara(enfeksiyon, yara ayrışması, nüks vs.), uzun süreli dren kullanımına ve hastanede uzun süreli yatışa sebep olabilir.

Bunun gibi sorunların giderilmesi amacıyla Karydakis yöntemini modifiye edip yeni bir cerrahi teknik geliştirdik. Tekniğe cilt eksizyonlu asimetrik primer kapatma tekniği adını verdik. Bu yöntemde Karydakis’ in tarif ettiği şekilde asimetrik bir kesi ile sinüs eksizyonu yaptıktan sonra subkutan bir flep hazırlayıp orta hatta dikiyoruz. Daha sonra ölü boşluğu azaltmak amacıyla Karydakis’ten farklı olarak flep boyunca yaklaşık 5-10 mm lik cilt eksizyonu yapıyoruz. Gerginlik yada ölü boşluk bırakmadan ciltaltı ve cildi dikerek ameliyatı sonlandırıyoruz. Ayrıca Karydakis yönteminde mutlaka kullanılması gereken ve 1-3 gün sonra çekilen bir dren kullanmıyoruz. Böylece hastanın bir günden fazla hastanede kalmasına gerek kalmıyor ve ameliyat masrafları önemli oranda azaltılıyor. Orta hat yan tarafa kaydırılıp ortadaki çukur kısmen düzleştirildiği için yara enfeksiyonu ve buna benzer erken dönem komplikasyonlar yaşanmadığı gibi nüks oranları Karydakis yönteminden bile daha düşüktür. Hastalar yaklaşık 10 gün sonra dikişleri alındıktan sonra günlük yaşamlarına tekrar devam edebiliyorlar.

Bu makale 28 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal

Doç. Dr. Abdulcabbar KARTAL, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde  tamamlayıp Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Tıbbi ilgi alanları ve çalışma alanları: Böbrek Nakli, İleri Laparoskopik Cerrahi, Cerrahi Endoskopi, Obezite Cerrahisi (Botox, İntragastrik Balon, Sleeve, Bypass) Laparoskopik Fıtık Cerrahisi (TAP, TEPP, Ventral Herni), Laparoskopik ve Açık Kolorektal Cerrahi, Laparoskopik ve Açık Mide Kanseri Cerrahisi, Periampuller Tümör Ve Kalp Cerrahisi Benign Perianal Hastalık Cerrahisi'dir. Türk Cerrahi Derneği (TCD),Türkiye Travma ve Acil Cerrahi Derneği,Türk Kolorektal Cerrahi Derneği, Türkiye Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Derneği'ne üyeliği bulunmaktadır. Birçok Ulusal ...

Etiketler
Kıl şikayeti
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal
Kocaeli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube