Doktorsitesi.com

KIL DÖNMESİ HASTALIĞINDA YENİ CERRAHİ TEKNİK

Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal
25 Aralık 2020124 görüntülenme
Randevu Al
KIL DÖNMESİ HASTALIĞINDA YENİ CERRAHİ TEKNİK

Cilt Eksizyonlu Asimetrik Primer Kapama Yöntemi

Pilonidal sinüs  hastalığın tedavisinde çok sayıda cerrahi teknik ve tıbbi yöntem tanımlanmıştır. Buna rağmen nüks oranları hala yüksektir ve ideal bir tedavi arayışı sürmektedir. Temel cerrahi tedavi eksizyondur. eksizyon sonrası defektin kapatılması cerrahın tercihine göre değişmektedir. Eksizyon sonrası primer kapama, sekonder iyileşmeye bırakma, marsupializasyon, V-Y ilerletme flebi, Z plasti, Limberg flebi ve Karydakis flebi gibi çok sayıda cerrahi teknik uygulanmaktadır. Karydakis yöntemi en sık uygulanan asimetrik flep tekniklerinden biri olup 1973 yılında Karydakis tarafından tarif edilmiş ve diğer flap tekniklerine göre nispeten düşük nüks oranları rapor edilmiştir. Fakat bu yöntemde subkutan flepten dolayı oluşan potansiyel boşluk seroma ve buna bağlı komplikasyonlara(enfeksiyon, yara ayrışması, nüks vs.), uzun süreli dren kullanımına ve hastanede uzun süreli yatışa sebep olabilir.

Bunun gibi sorunların giderilmesi amacıyla Karydakis yöntemini modifiye edip yeni bir cerrahi teknik geliştirdik. Tekniğe cilt eksizyonlu asimetrik primer kapatma tekniği adını verdik. Bu yöntemde Karydakis’ in tarif ettiği şekilde asimetrik bir kesi ile sinüs eksizyonu yaptıktan sonra subkutan bir flep hazırlayıp orta hatta dikiyoruz. Daha sonra ölü boşluğu azaltmak amacıyla Karydakis’ten farklı olarak flep boyunca yaklaşık 5-10 mm lik cilt eksizyonu yapıyoruz. Gerginlik yada ölü boşluk bırakmadan ciltaltı ve cildi dikerek ameliyatı sonlandırıyoruz. Ayrıca Karydakis yönteminde mutlaka kullanılması gereken ve 1-3 gün sonra çekilen bir dren kullanmıyoruz. Böylece hastanın bir günden fazla hastanede kalmasına gerek kalmıyor ve ameliyat masrafları önemli oranda azaltılıyor. Orta hat yan tarafa kaydırılıp ortadaki çukur kısmen düzleştirildiği için yara enfeksiyonu ve buna benzer erken dönem komplikasyonlar yaşanmadığı gibi nüks oranları Karydakis yönteminden bile daha düşüktür. Hastalar yaklaşık 10 gün sonra dikişleri alındıktan sonra günlük yaşamlarına tekrar devam edebiliyorlar.

Etiketler

Kıl şikayetiKıl dönmesi tedavisiKıl dönmesi belirtileriPilonidal hastalıkKıl dönmesi nedirKıl dönmesi oluşumuKıl dönmesi nedenleriKıl dönmesi teşhisiKıl dönmesi ameliyatıKıl dönmesi cerrahi tedavisiKıl dönmesi tedavi yöntemleriKıl dönmesi tedavi süreciKıl dönmesinin tekrarlamasıKıl dönmesi nüksüKıl dönmesi tekrarlamasını önlemekKıl dönmesi sebepleriKıl dönmesinden korunmakKıl dönmesi tedavisi sonrasıKıl dönmesi ameliyatı sonrasıKıl dönmesi tedavisi öncesiKıl dönmesi pilonoidal sinüsKıl dönmesi - pilonoidal sinusPilonidal nedirPilonidal sinüs nedirPilonidial sinüs nedenleriPilonidal sinus tedavisiPilonidalPilonidal sinsPilonidal dönmesiPilonidal sinüs tedavisi zorluklarıPilonidal sinüs tedavisi nedirPilonidal sinüs ameliyatı zararlarıPilonidal sinüs ağrı yapmazPilonidal sinüs ameliyatı komplikasyonlarıPilonidal sinüs kıl dönmesiPilonidal sinüs ameliyatıPilonidal kistPilonidal sinüs neden olurPilonidal sinüs nasıl tedavi edilirPilonidal sinüs ameliyatı nasıl yapılırPilonidal sinüs belirtileriPilonidal sinüsün önlenmesiPilonidal sinüsün ameliyatla tedavisiPilonidal sinüsün ameliyatsız tedavisiPilonidal sinüs (kıl dönmesi)Pilonidal sinüs (kıl dönmesi) nedenleriPilonidal sinüs (kıl dönmesi) belirtileriPilonidal sinüs (kıl dönmesi) tedavisiPilonidal sinüs (kıl dönmesi) ameliyatı

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal

Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal

Doç. Dr. Abdulcabbar KARTAL, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde  tamamlayıp Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Tıbbi ilgi alanları ve çalışma alanları: Böbrek Nakli, İleri Laparoskopik Cerrahi, Cerrahi Endoskopi, Obezite Cerrahisi (Botox, İntragastrik Balon, Sleeve, Bypass) Laparoskopik Fıtık Cerrahisi (TAP, TEPP, Ventral Herni), Laparoskopik ve Açık Kolorektal Cerrahi, Laparoskopik ve Açık Mide Kanseri Cerrahisi, Periampuller Tümör Ve Kalp Cerrahisi Benign Perianal Hastalık Cerrahisi'dir.

Türk Cerrahi Derneği (TCD),Türkiye Travma ve Acil Cerrahi Derneği,Türk Kolorektal Cerrahi Derneği, Türkiye Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Derneği'ne üyeliği bulunmaktadır.

Birçok Ulusal Ve Uluslararası Kongrelerde Konuşmacı olmuştur. 
-Travma Hastalarında Tanı ve Tedavi Amaçlı Radyolojik Yaklaşımlar, 12. Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Kongresi, Antalya, 2019
-Meme ve kolon kanseri hastalarına özel tedavi, Kolorektal cerrahi teknikler: Açık cerrahi, İstanbul Okan Üniversitesi, 2019
-Deneysel Anımallar Ve Deneysel Modeller, Deney Hayvanlarında Model Seçimi, Cerrahi Araştırma Kongresi, Kocaeli Üniversitesi, 2017

Ulusal ve Uluslararası birden çok yayınlanan makalesi bulunmaktadır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır