Kıl Dönmesi Belirtisi

Op. Dr. Murat Keskin
Op. Dr. Murat Keskin
29 Aralık 2016265 görüntülenme
Randevu Al
Kıl Dönmesi Belirtisi

Öncelikle halk arasında hatalı bir bilgiyi düzelterek başlayalım. Kıl dönmesini insanlar uzayan kılların cilt dışına çıkamaması sonucu cilt altına uzaması şeklinde bilmektedir. Bu tamamen yanlış bir bilgi olup, bu duruma kıl batması denmektedir. Tıraş olan erkeklerin yüzünde ve kadınların bacaklarında ağda ve epilasyon sonrası kıl batması görülür. 

Kılların Cilt Altına Girmesidir

Kıl dönmesi problemi %95 kuyruk sokumu bölgesinde görülür ve bu bölgede kıllar cilt altına girmektedir. Cilt altına giren kıllar incelendiğinde büyük oranda saç ve vücut kılı olduğu görülmektedir. Yani saçlardan dökülen kıllar sırtımızdan kuyruk sokumu bölgesine kaymakta ve oradan oluşturduğu giriş deliği ile cilt altına girmektedir.

Kıllar Cilt Altında Kapsül Oluşturur

Ortaya çıkan giriş deliği sanki diğer kıllara yol gösterircesine yeni kıl ve tüylerin o delikten içeri girmesine neden olmaktadır. Vücudumuz cilt altına giren kıl ve tüylerin yabancı cisim olduğunun farkına varıp onları zar ile kaplamakta etrafa zarar vermesini önlemektedir. Hatta öyle ki cilt altında biriken bu kılları salgıladığı bir madde ile yakmayı amaçlar ama bu konuda başarılı olamayıp, aşağıda detaylarını göreceğiniz makat apsesine neden olmaktadır. Yani kıl dönmesi tedavi edilmemesi halinde ciddi doku hasarlarına neden olur.

Belirtileri

Hastalık kadınlara göre erkeklerde sık görülür ve sıklıkla ergenlik dönemi ile 40 yaş arasında görülür. Şişmanlarda ve vücut kılları kalın ve sert olanlarda sık görülür.

Bazı hastalarda hiçbir belirti vermeyebilir. Belirtiler küçük bir çukurdan büyük ağrılı bir kitleye kadar değişebilir. Berrak, koyu renkli ya da kanlı akıntı olabilir. Enfeksiyonla beraber kuyruk sokumu bölgesi kırmızı, hassas hale gelebilir ve pürülan akıntı olabilir. Enfeksiyon şiddetli olursa ateş, halsizlik ve bulantıya da yol açabilir.

Hastalık, bir çok değişik tablo ile karşımıza çıkabilir. Hastaların tamamına yakınında, akut apse süreci diye tanımlayabileceğimiz ileri derecede ağrı, ateş, hassasiyet ile seyreden bir atak olur. Sıklıkla pürülan akıntı ve cerahat (irin) ile sonlanır. Apse dağıldıktan sonra kendiliğinden ya da tıbbi müdahale sonucu bir çok hastada pilonidal sinüs gelişir. Sinüs cildin yüzeyinin altında uzanan, yüzeye bir ya da daha fazla küçük ağız yada kanalla açılan bir boşluktur. Bu sinüslerin çok azı tedavisiz iyileşmesine rağmen hastaların çoğunun ameliyat olması gerekir. Kronik hastalık, şişme, ağrı ve akıntı ile seyreden ataklara neden olur. Bu durumu tedavi etmek için cerrahi tedavi her zaman gereklidir.

Etiketler

Kıl dönmesi belirtileriKıl dönmesi nedirKıl dönmesi oluşumuKıl dönmesi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Murat Keskin

Op. Dr. Murat Keskin

Op.Dr.Murat Keskin, 20 Ocak 1972 tarihinde Almanya’nın Gronau ilçesinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1998 yılında İstanbul Üniversitesi CerrahpaşaTıp Fakültesi'nde (İngilizce) başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde  tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. 

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.