Kepçe Kulak sık görülen, anaokulu çağından başlayarak farklı din ve toplumlarda "mantı kulak" "yelken kulak" v.s. gibi isimler takılarak alay konusu edilen doğumsal bir anomalidir. Bu çağlarda çocuklar birbirine karşı çok acımasız ve bencil olmaktadır. Bu yakınması olan çocuklara baskı fazla olmakta zamanla oluşan içe kapanıklık hayat boyu devam edebilmekte ciddi anlamda asosyal kişiliklere neden olmaktadır. Kulak kepçesinde kıvrımların olmaması/ kısmen olması, kepçenin kafa tasına olan açısında artma ve öne doğru eğik olmasıdır. Bu yapısal anomali kombinasyonları kişilerde, hatta aynı kişinin her iki kulağında farklı şekildedir.
Doğumdan sonra kepçe 1-2 hafta yumuşak kalır bu dönemde çok belirgin olmamakla birlikte eğer ailesel yatkınlık varsa doktor muayenesi sonrası bebeklere bandana takılarak kepçe kulak olması önlenebilir. Ama hayatın diğer dönemlerinde olmuşsa tedavisi cerrahidir. Ameliyat her yaşta yapılabilir. Lokal anestezi-sedasyon ile ameliyathanede yapılabilir. Kişinin günlük hayatına da devam edebileceği bir operasyondur.
Kulak kepçesinin doğumsal anomalisinde kulak arkasından kulak-kafanın birleşim yerinden kesi yapılarak deri kaldırılır ve kıkırdak dokuya konulan kalıcı-görünmeyen dikişlerle kepçe şekillendirilerek deri kapatılır. Operasyon sonrası pansuman üstüne sporcu bandanası dediğimiz nispeten kalın ve sıkı bandana takılır ve ortalama 4-5 günde sargı açılır hasta banyosunu yapar daha sonra geceleri bandana takmaya 3 hafta kadar devam eder.
Operasyon tekniği ise kulaktaki mevcut deformite tipine göre değişir. Ameliyatın süreside yine deformiteye göre değişir. Hastaneden kalmaya gerek yoktur.
Kepçe kulak opersyonu
