KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ YAPMANIN FAYDALARI

Op. Dr. Turgay Karakaya
Op. Dr. Turgay Karakaya
12 Mayıs 20141511 görüntülenme
Randevu Al
KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ YAPMANIN FAYDALARI

Bu muayene önemlidir...

Her kadın bu muayene usulünü bilmeli ve bunu zaman zaman uygulamalıdır. Memeler dış organ olduğu için rahatlıkla değerlendirilebilir ve erken tanı hayat kurtarır.

Kendi kendine meme muayenesi ne zaman yapılmalıdır?

Meme muayenesi jinekolojik muayenenin bir parçasıdır. Doktorunuz mutlaka sizi her muayene ettiğinde memeleri de kontrol etmelidir. Eğer bu yapılmadıysa mutlaka doktorunuzdan memelerinizi de kontrol etmesini isteyiniz. Kendi kendinize ise memelerinizi ayda bir kere tercihan banyo esnasında kontrol etmeniz yeterlidir. Adet kanamasından sonraki hafta memeler nispeten ağrısız olduğundan muayene edilmeleri daha kolaydır.

Menopoz dönemindeki kadınlar için böyle bir zamanlamaya ihtiyaç yoktur. Ancak HRT denen hormon tedavisi alan ve adet görenler yine de bu muayeneyi kanamalarının bittiği hafta yapmalıdır.

Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır.

Bu muayenede dikkat edilecek hususlar:

1-Gözle bakarak değerlendir. 
2-Yatar pozisyonda elinle değerlendir 
3-Ayakta yine elle değerlendir.

Bu aşamalar önemli olup mutlaka sırayla yapılmalıdır.

1- Gözle muayene

İlk basamak budur. Aydınlık bir ortamda memelere dokunmadan gözle bakarak herhangi bir normal dışı durumun var olup olmadığı incelenir.

Ellerinizi kalça üzerine koyarak memelerinize bakınız ve önceki muayenelere göre farklılık var mı yok mu inceleyiniz.  drjinekolog.com
Ellerinizi havaya kaldırarak memelerinizi gözlemleyiniz.  drjinekolog.com


 

Memeler iyi bir gözlemle oldukça değerli olabilen bulgular verirler. İlk önce meme başına bakınız. Önceki gibi mi yada şekil değişikliği var mı? Meme başı eğer asimetri gösteriyor veya içe doğru çekilmişse veya dışa doğru taşmışsa bu çok anlamlıdır. Hele zaman zaman koyu renkli, yeşil veya kanlı akıntı varsa bu çok önemlidir. Kollarınızı yukarı kaldırdığınızda meme cildi üzerinde içe doğru çekilmeler oluyorsa ya da meme cildi portakal kabuğu gibi bir görünüm almışsa mutlaka doktor muayenesi gerekir. Daha önce simetrik olan memelerde şişme kızarma veya ağrısız şekil bozuklukları da çok çok önemlidir. Birde öne doğru tam olarak eğilerek memelerin serbestçe sallanıp sallanmadığına bakmak gerekir. Eğer meme bazı noktalardan çekiliyorsa bu da olumsuz bir bulgu olabilir.Meme uçları hafifçe sıkılarak sıvı gelişi gözlenmelidir..

Bu aşamaları geçtikten sonra memeler önce ayakta, sonra da yatar pozisyonda elle incelenmelidir.

Elle değerlendirme yöntemleri.

Elle meme dokusu hissedilerek kitle olup olmadığını anlamaya çalışmak gerekir. Parmakların hassas olan iç yüzü ile inceme yapılmalıdır. Aşırı basınç uygulamaktan ve sert hareketlerden kaçınmak gerekir. Burada dikkat edilecek husus normal meme dokusuna benzemeyen herhangi bir dokunun var olup olmadığıdır.

Meme tümüyle değerlendirilmeli özellikle üst dışı ve koltuk altları incelenmelidir. Bu inceleme esnasında kaydırıcı bir madde kullanılması hem rahatsızlık hissini azaltır hem de kitle varsa kolayca elinizin altından kayarken hissedilir. En kolay bulabileceğiniz kaydırıcı madde sabundur. Yukarıdan aşağı ve, veya daireler çizecek tarzda parmaklarınızı memede gezdirerek kitle olup olmadığını kontrol ediniz.

Elle muayenede işaret, orta, yüzük parmaklarınızın iç yüzlerini kullanınız.  drjinekolog.com
Yandaki meme tarama yöntemlerinden hangisini istiyorsanız uygulayabilirsiniz.  drjinekolog.com

Karmaşık gibi gelse de usulüne uygun yaptığınız iki-üç muayene sonunda ellerinizin otomatikleştiğini göreceksiniz.

Burada meme yukarı-aşağı ve aşağı yukarı taranmakta olup tavsiye edebileceğim iyi bir yöntemdir.  drjinekolog.com

Memelerin elle değerlendirilmesi

Yukarda anlatılan ve gösterilen yöntemlerle memeleri hem ayakta hem de yatar pozisyonda değerlendiriniz. Eğer normal dışı bir duruma rastlarsanız mutlaka doktor muayenesi gerekir. İhmal etmeyiniz ve muayenenizi olunuz.

Yanlış bilinen bir şey de mamografinin her şeyi kesin göstereceği ve bir kere normal çıkarsa artık en az 2 sene rahat olunabileceğidir. Oysa bu durum çok yanıltıcı olup mamografiye hak etmediği kadar fazla değer vermek demektir. En önemlisi mamografinin kendisinin de kansere yol açabileceğidir. Meme dokusu oldukça fazla miktarda röntgen ışınına ve çok yakından olmak üzere maruz kalmaktadır. En iyisi mamografi aralıklarının en az iki sene olmasıdır. Hatta bunun 4 sene olması gerektiğini söyleyen bilim adamları mevcut olup kişisel olarak bende bu incelemenin eğer sonuç normal çıkmışsa 4 seneden daha sık yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu rutin bir tarama testi olarak kullanılmaması gereken bir yöntemdir. Mamografiye Ultrasonografi de eklenerek tanı yeterliliği artırılmalıdır.

Memelerin yatış pozisyonunda değerlendirilmesi.  drjinekolog.com

Memelerin ayaktayken değerlendirilmesi. 

 

 

drjinekolog.com

 

Etiketler

Meme muayenesini nasıl yapabilirsinizMemelerin ayaktayken değerlendirilmesiKendi kendine meme muayenesi ne zaman yapılmalıdır?Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılırMeme muayenesini kendiniz de yapmalısınız

Yazar Hakkında

Op. Dr. Turgay Karakaya

Op. Dr. Turgay Karakaya

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır