Kanser; herhangi bir hücrenin, canlının kontrol mekanizmalarının etkisi dışına çıkarak hızlı ve sınırsız bir şekilde çoğalmasıyla oluşan kötü huylu dokulardır. Kelime olarak “cancrum” sözcüğünden türemiştir ve Türkçede “yengeç” anlamına gelmektedir.
Kanser hücrelerini yok etmek veya bu hücrelerin büyümesini kontrol altına almak üzere günümüzde; kemoterapi, cerrahi yolla kanser bölgenin uzaklaştırılması, hormon tedavileri, immunoterapi (bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yönelik uygulanan tedavi), hipertermi (ısı uygulanarak yapılan tedavi) ve radyoterapi gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Kemoterapi nedir?
Kanser hücrelerini yok etmek veya bu hücrelerin büyümesini kontrol altına almak amacıyla uygulanan “ilaçla tedavi” yöntemidir. Tek başına uygulanabileceği gibi diğer tedavi yöntemleriyle kombine bir şekilde de uygulanabilmektedir. Veteriner hekimlikte kansere yönelik tedaviler sıklıkla uygulanamamakta ve ne yazık ki hasta hayvanlara ötenazi önerilmektedir. Ötenazi kararının alınmasında, “hastanın acı çektiği düşüncesi ile acılarının dindirilmesi” gibi yanlış bir düşünce ile hasta sahibinin ekonomik durumu önemli rol oynamaktadır.
Kemoterapi uygulamaları esnasında, olası yan etkilere baktığımızda hemen hemen insanlarda görülen yan etkilerle benzer özellikler gösteriyor. Ancak, uygulamış olduğum kemoterapi seansları sonucunda, hayvanların vermiş oldukları yanıtın insanlara oranla daha olumlu olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Başarının yakalanmasında, insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da “moral” faktörü tabi ki çok önemli… Hayvan sahibi, kemoterapi uygulamaları süresince pet hayvanına fazlaca vakit ayırabilmeli, onunla oyunlar oynayabilmeli, sevgisini ona yeterince aşılayabilmelidir.
Kanserden korkmayın! Unutmayın ki kanser bir hastalık değil; hücrelerin kontrol mekanizması dışına çıkarak aşırı çoğalmaları sonucu ortaya çıkan bir tablodur.
Ötenazi kararı vermeden, lütfen bize de danışın…