Kekemelikte palin ebeveyn çocuk etkileşimi terapisi

Kekemelikte palin ebeveyn çocuk etkileşimi terapisi

Kekemelik, seslerin, hecelerin veya sözcüklerin tekrarı, seslerin uzatılması veya “blok” olarak tanımlanan konuşma akışındaki bölünmeler ile karakterize bir konuşma bozukluğudur. Bireylerin normal konuşma akışını sürdürmekte yaşadıkları zorluk olarak da açıklanabilir. Bazen göz kırpma, durakların titremesi, baş veya vücut hareketleri gibi zorlanma davranışları kekemeliğe eşlik edebilir. Bahsedilen bu durumlar kekemeliğin somut kısmıyken, kekeleyen bireyler  kaygı, utanma, içe kapanma, kızgınlık veya kekemeliğe bağlı suçluluk hissi, konuşma anlarından kaçınma gibi durumları da deneyimliyor olabilir.

Kekemelik genellikle dil ve konuşma gelişiminin hızla ilerlediği 2-5 yaş aralığında ortaya çıkar. Yapılan çalışmalar farklı sonuçlar gösterse de çocukluk çağından popülasyonda %5-%8 oranında kekemelik görülmektedir.

Palin modeli kekemeliği açıklarken dört faktörlü modeli temel alır. Dört faktörlü modelde kekemelik fizyolojik, dil ve konuşma, psikolojik ve çevresel faktörler çerçevesinde incelenir. Böylelikle her bireyin kendine özgü güçlü ve hassas noktaları değerlendirilerek bireye uygun terapi programı oluşturulur.

Palin Modeli değerlendirmemiz için bir çerçeve sunan ve her bir çocuk veya genç için uygun alanlara yoğunlaşılmasını destekleyen klinik bir araçtır. Bu da bir terapi planı oluşturmamıza ve terapiyi çocuklara ve ebeveynlere kendilerine özel bir şekilde açıklamamıza yardımcı olur. Bu şekilde, suçluluk ve kaygı duygularını azaltmayı ve deneyimleriyle ilgili ortak bir anlayış üzerine inşa edilen açık, işbirliğine dayalı bir ilişki kurmayı hedefleyebiliriz.

Bu makale 16 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dil ve Konuşma Terapisti Cansu Tekin

Dil ve Konuşma Terapisti Cansu Tekin,  Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Dil ve Konuşma Terapisi unvanı almıştır. 2017 yılında DENVER II Gelişimsel Tarama Testini, Etkileşim Temelli Erken Çocuklukta Müdahale Programı (ETEÇOM) eğitimini tamamlamıştır. 2017-2018 öğretim yılı süresince Akıcı Konuşma Bozuklukları , Kraniofasiyel Anomaliler, Nörojenik Dil ve Konuşma Bozuklukları, Dil Bozuklukları , Konuşma Sesi Bozuklukları, Yutma Bozuklukları, Ses Bozuklukları alanlarını kapsayan , uygulamaya yönelik stajlarını , çok geniş bir yelpazede danışan gözlemleme fırsatı tanıyan , interdisipliner ve kanıta dayalı çalışmayı vizyon edinen Hacettepe Üniversitesi , Dil ve Konuşma Terapisi Ünitesinde tamamlamıştır. Yüksek Lisansını ise, Ege Üniversitesi Odyoloji ve Konuşma ...

Etiketler
Kekemelik hakkında genel bilgiler
Dil ve Konuşma Terapisti Cansu Tekin
Dil ve Konuşma Terapisti Cansu Tekin
Kıbrıs - Dil Konuşma Bozuklukları
Facebook Twitter Instagram Youtube