Kbb ve kış mevsimi

Kbb ve kış mevsimi

Kış ayları ile beraber daha az güneş ışığına maruz kaldığımız şu günlerde kapalı ortamlarda vakit geçirme ve soğuk havanın solunum yollarına yaptığı olumsuz etki nedeni ile hastalıklara daha fazla maruz kalmaktayız. Genel anlamda nezle (soğuk algınlığı) ve grip olmak üzere temel iki kış hastalığımız vardır. İkisi birbirinden farklı olmakla beraber grip hastalığı, 65 yaş üstü kronik hastalığı veya organ yetmezliği bulunan hastalarda ölüme kadar götürecek bir tabloya yol açabilmektedir. Bu gibi risk faktörü olan hastaların grip aşısı yaptırması yararlıdır. Bu aşının yüzde yüz koruyucu olduğunu söylemek yanlış olur. Halk arasında “grip aşısı oldum yine de hasta oldum” diye tabir edilen durum kişinin gribe değil soğuk algınlığı dediğimiz nezleye yakalanmasıdır. Nezle, genel anlamda daha hafif seyirlidir ve çoğunlukla ayakta atlatılır. Burun akıntısı en bariz bulgudur ve diğer bir tabirle sulu bir tablo ile seyreder ve genel anlamda ateş daha az görülür. Diğer bir kış hastalığı olan grip tablosu daha ağır seyirlidir. Ateş bulgusu ile kişiyi yatağa düşürecek şekilde ağır seyredebilir. Bu aylarda bu tür hastalıklardan korunmak için el yıkamaya özen göstermeli, kapalı ortamların havalandırılmasına ve beslenmeye dikkat etmeliyiz.

Kış aylarında, özellikle okul çağı çocuklarda sık karşılaştığımız diğer hastalıklar bademcik, geniz eti ve kulak enfeksiyonlarıdır. Bademcikler görülen hastalıklar her ebeveynin korkusudur. Halk arasında beta enfeksiyonu denilen A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonları dikkat edilmesi gereken önemli noktadır. Hızlı antijen testi ya da boğaz kültürü ile tanısı koyulabilen bu tür enfeksiyonlarda uygun antibiyotik kullanımı diğer organların görebileceği zararı engellemektedir. Ancak her boğaz ağrısında antibiyotik kullanmanın doğru olmadığını vurgulamak isterim. Gereksiz antibiyotik kullanımı boğazımızda bulunması gereken flora dediğimiz yararlı mikropları da öldürmekte ve de ortam zararlı mikroplara kalmaktadır. Aileler bir hekime danışmadan kesinlikle çocuklarına antibiyotik kullandırmamalıdır.

Kış mevsiminde sık görülen hastalıklardan biri de kulak enfeksiyonudur. Ateş, kulak ağrısı bazen kanlı akıntı ile kendini gösterir. Kreşe başlama dönemi ile alakalı olarak son zamanlarda pik yapma yaşı düşen bu tür hastalıklarda zaman geçirmeden bir KBB hekimine başvurmalıdır.


 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Osman Tuğrul Güzeldir

Op.Dr. Osman Tuğrul GÜZELDİR, 01 Mayıs 1983 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2013 yılında Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında 2013-2015 yılları arası Afyonkarahisar Bolvadin Dr .Halil İbrahim Özsoy Devlet Hastanesi'nde görev yapmış olan Op.Dr. Osman Tuğrul GÜZELDİR, mesleki çalışmalarına şu anda Özel Ankara Umut Hastanesi'nde devam etmektedir. Op.Dr. Osman Tuğrul GÜZELDİR, Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği, Türk Kafa Tabanı Derneği, Türk Tabibler Birliği Derneği, Türk Rinoloji Derneği, Ankara Tabib Odası üyesidir. Ayrıca iyi derecede ingilizce bilmektedir. ...

Etiketler
Kulak burun boğaz
Op. Dr. Osman Tuğrul Güzeldir
Op. Dr. Osman Tuğrul Güzeldir
Ankara - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube