Kaygı tedavisi

Kaygı tedavisi

Öncelikli olarak bir psikiyatri uzmanına başvurun.

Kaygı ve bedensel yakınmalarınız için gereksiz yere farklı uzmanlık dallarındaki hekimlere başvurmayın. Yani “doktor doktor dolaşmayın” vakit kaybetmeyin. 

Özellikle panik atağı sırasında acil servislere başvurmayın. Panik atağı sırasındaki sıkıntı ve bedensel yakınmalarınızla zaman içinde tek başınıza başa çıkabilmeniz çok daha önemli ve yerindedir. 

Kontrolün elinizde olduğunu unutmayın. Atak sırasında delirme, çıldırma veya kalp krizi geçirme riski yoktur.

Kendiliğinizden gereksiz tetkikler yaptırmayın. Yeterli tetkiklerden sonra şikayetlerinizin fiziksel bir hastalıktan kaynaklanmadığına ilişkin olarak size verilen güvencelere inanın. Sık sık tansiyonunuzu veya kan şekerinizi ölçtürmeyin.

Çay, kahve, asitli ve özellikle enerji içecekleri sıkıntınızı artıracaktır. Bu tür içecekleri özellikle akşamları fazla tüketmeyin.

Alkol, sizi geçici bir süre rahatlatabilir. Bu durum yanıltıcıdır. Alkol bağımlılık tehlikesi yanı sıra, kullandığınız ilaçlarla etkileşmesi sonucu çok ciddi yan etkiler yapabilir.

İyileştiğiniz düşüncesiyle ilaçlarınızı kesmeyin. Tedavinin sona erdirilme kararını hekiminizle birlikte alın. 

Unutmayın! yakınmalarınız geçse bile hastalığınızın tekrarlamaması için bir süre daha ilaç kullanmanız gerekebilir.

Hastalığınızı yeneceğinize dair inancınızı kaybetmeyin ve mücadeleden vazgeçmeyin.

KAYGI İÇİN KAYGILANMAYIN YALNIZ OLMADIĞINIZI BİLİN

Bu makale 24 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Kuloğlu

Prof. Dr. Murat Kuloğlu, lise öğreniminin ardından Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1989 yılında birincilikle tamamlamıştır. Uzmanlık eğitimini ise 1991-95 yılları arasında Atatürk Üniversitesi'nde yapmıştır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalın'da 2003 yılında doçent, 2009 yılında ise profesör ünvanını almıştır. 2004-2008 yılları arasında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde klinik şef yardımcısı, başhekim yardımcısı ve 2006-2008 yılları arasında Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü Ruhsatlandırma Ana Komisyon Üyeliği görevlerinde bulunmuştur.  2013-2020 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nda Öğretim Üyesi ve Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkez Yöneticisi görevlerini yürütmüştür. Bu arada Akdeniz Üniversites ...

Etiketler
Kaygı bozukluğu
Prof. Dr. Murat Kuloğlu
Prof. Dr. Murat Kuloğlu
Antalya - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube