KAYGI NEDİR?

Kaygı genellikle sıkıntı ve endişeyle tanımlanan ,her bireyin zaman zaman yaşadığı doğal bir duygudur. Yaşamın çeşitli zorluklarına ve belirsizliklerine karşı vücudun ve zihnin verdiği bir tepkidir.
Kaygılı insan nasıl olur ?
Çalıştığı yerde ve içinde bulunduğu sosyal ortamlarda her an kötü bir şey olacak korkusuyla yaşarlar. Geceleri nefessiz kaldığını hissedip aniden uyanabilirler. Günlük hayatları oldukça kalitesiz hale gelir. Özgüvenleri zamanla yok olur. Odaklanma güçlüğü yaşarlar. Gergin ve huzursuzlardır. Sosyal çevreleri bu yüzden olmaz.
Kaygı bozukluğu kimlerde görülür?
Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar ve ergenlerde de görülebilir. Çocuklarda genellikle anne-baba ayrılığında görülür.
Kaygıyla nasıl başa çıkarız?
İlk olarak bir uzmandan yardım alınmalıdır. Kendimize ben bu işi yaparım diye telkinde bulunmak gerekir. Örneğin; tek başına asansöre binme korkusu yaşıyorsak ilk önce insanlarla beraber binmek ve korkumuzu yendikten sonra kendi başımıza binmek oldukça önemlidir.Yardım aldığımız uzmanın tavsiyelerini harfiyen uygulamalıyız. En önemlisi de kendinize ayırdığınız zamanlardır. Örneğin;yürüyüş yapmak ve sevdiğiniz dostlarınızla kahve içerek kendinizi rahatlatmak.
Cemal Süreya ‘nın dediği gibi : Artık hayallerim suya düşecek diye kaygılanmıyorum .Çünkü onlar düşe düşe yüzmeyi öğrenmişler .