Katarakt cerrahisi- laserle katarakt mümkün mü ?


Katarakt Cerrahisi Nasıldır?
Katarakt cerrahisi, en güvenli ve en etkili ameliyatlardan bir tanesidir ve tüm dünyada sıkça uygulanmaktadır. Katarakt ameliyatı olan 100 kişiden 90'ı ameliyat sonrasında ameliyat öncesine göre belirgin oranda daha iyi bir görmeye kavuşur.
Günümüzde katarakt cerrahisi fakoemülsifikasyon yöntemi ile uygulanmaktadır. Bu yöntemde, gözün önünü saat camı gibi kaplayan saydam korneadan 2-3 mm lik küçük bir kesi yapılır ve buradan gözün içerisine sokulan bir kalem ucuna benzer cihaz (fako probu) yardımı ile hastanın göz merceği yani lensi ultrasonik olarak parçalanır ve sıvı yardımı ile yumuşatılarak cihazın içinden emilir (aspire edilir). Doğal lensin çekirdek ve korteks denilen dış kabuk bölgesinin alınmasından sonra kapsül adı verilen çok ince şeffaf bir zar doku kalır. Bu zar içine çoğunlukla akrilik, nadiren silikon maddesinden yapılmış olan bir suni mercek konulmaktadır. Bu mercek sayesinde dış dünyadan gelen ışınlar net bir şekilde retinaya düşmekte ve görme problemi ortadan kalkmaktadır. Gözün içerisine konulan bu mercek, kalıcıdır ve daha sonra herhangi bir bakım gerektirmez bu merceğin varlığı kişi tarafından hissedilmez. Bu cerrahi sonrasında yapılan kesiye genellikle dikiş konulmaz. Bu yöntem yanlış bir şekilde lazerle yapılan katarakt cerrahisi olarak da adlandırılmaktadır.
Cerrahi esnasında karşılaşılacak bir problem ya da eşlik eden bazı göz rahatsızlıkları gibi durumlarda çok nadiren ameliyat sırasında göz içerisine mercek konulmayabilir. Bu gibi durumlarda, gözlük, kornea üzerine konulan kontakt lens ya da ikinci bir cerrahi girişim gibi seçenekler söz konusu olabilir.
Laserle katarakt ameliyatı mümkün mü?
Günümüzde yapılan katarakt ameliyatlarında göz merceği(lens) göz içine kornea kesisinden sokulan ultrason probunda yer alan çok yüksek hızdaki titreşen bir titanyum ucun çıkardığı ultrasonik enerji ile parçalanmaktadır. Ancak günümüzde laser yöntemi katarakt cerrahisinde uygulanmaya başlamıştır. Burada femtosaniye excimer laser olarak bilinen ve göz numaralarının düzeltilmesinde daha önce kullanılan laser cihazları modifiye edilerek katarakt cerrahisinin bazı aşamalarında yardımcı olmaya başlamışlardır. Bu aşamalar cerrahinin kornea dokusuna daha önce bıçak ile yapılan kesiler, lensin ön kapsülünün açılması (kapsüloreksis) ve lensin merceğinin parçalara ayrılması (nükleofragmantasyon) safhalarıdır. Bu işlemler yaklaşık 1-2 dakikalık bir süre almakta daha sonra fakoemülsifikasyon yöntemi ile göz içinde parçalara ayrılmış olan lens materyali temizlenmekte ve suni mercek konulmaktadır. Bu nedenle bu yöntem laser-fako olarak değil “Laser destekli fakoemülsifikasyon” yöntemi olarak adlandırılmalıdır. Bu yöntemin avantajları; kesilerin daha düzgün ve sıvı sızdırmaz olarak yapılabilmesi; kapsüloreksisin gayet yuvarlak düzgün ve istenilen çapta açılabilmesidir. Ancak, çocuklarda, gözbebeği büyümeyen hastalarda, çok sert kataraktlarda uygulanamamaktadır.