Kası tutmayan mesane kanseri

Mesane kanseri nedir? Mesane kanserinin en önemli sebebinin sigara olduğunu biliyor muydunuz? Ben Doç. Dr. Oktay Özman. Ürolojik kanserler ve robotik cerrahi alanında yurtdışında yüksek ihtisas eğitimi almış bir üroloji doktoruyum. Bir önceki bölümde mesane kanserinin evrelemesinden bahsetmiştim. Mesane kanseri makale serisinin bu bölümünde sizlere erken teşhisle saptanan kası tutmayan mesane kanseri hakkında bilgiler vereceğim.

Kası tutmayan mesane kanseri

Mesane kanserinin, mesane iç yüzey epiteli ya da epitel altındaki dokuda sınırlı olduğu ama mesane kasını tutmadığı durumlarda kasa invaze olmayan (kası tutmayan) mesane kanseri tanısı konulur. Kası tutmayan mesane kanseri hastalığın en erken evresidir. Bu evredeki hastalarda erken teşhis yapılmış olur. Mesane kanserlerinin büyük bir çoğunluğu ilk tanı anından kası tutmayan mesane kanseridir. Kası tutmayan mesane kanserleri kendi içinde risk gruplarına ayrılır. Risk sınıflaması hastalığın yeniden nüks etmesi ya da progrese olması (ilerlemesi) ile ilgili öngörü sağlar. 

Risk sınıflaması T evrelemesi ve risk faktörlerinin yardımıyla yapılır. Mesane kanserinin evrelemede dikkate alınan risk faktörleri tümörün büyüklüğü, tümör sayısı ve yaştır. 70 yaş üzeri, 3 cm’den büyük ve/veya birden çok tümör varlığı riskli kabul edilen durumlardır. Risk grupları aşağıdaki gibidir;

1- Düşük risk

2- Orta risk

3- Yüksek risk

4- Çok yüksek risk

70 yaşından küçük bir hastada, mesane duvarında düşük dereceli (düşük derece ya da 1. derece) ve kas tabakasına kadar ilerlememiş (Ta ya da T1), 3 cm’den küçük tek bir tümör saptanması halinde hastalık düşük risk grubuna girer. Bu hastada mesane kanserinin, mesane iç yüzeyini örten epitel hücrelerini aşmayan ama agresif ilerleme potansiyeli oldukça yüksek olan tipi, yani in situ kanser (CIS) bulunmamalıdır. CIS diğer mesane tümörlerinin aksine gözle görülemez. Ayrıca yukarıdaki risk faktörlerinden sadece birinin varlığında, Ta evre bir tümör de düşük riskli olarak kabul edilmektedir.

CIS yani in situ kanser saptanması ya da T1 yüksek/3. derece bir tömür saptanması halinde mesane kanseri direkt olarak yüksek risk grubuna girer. Gene düşük dereceli olmayan bir Ta tümör ya da yüksek dereceli olmayan bir T1 tümör risk faktörlerinin varlığında hastalığı yüksek risk grubuna sokar. Riksli hastalarda CIS’ın gözle görünür bir tümörle beraber saptanması halinde hastalık çok yüksek riskli olarak değerlendirilir. Bütün bu gruplara dahil olmayan kombinasyonlar orta risk grubuna girer.

Mesane kanseri risk grupları TUR ameliyatı sonrası ileri tedavilere ve tedavi altında yapılması gereken kontrol sistoskopilerinin takvimine karar vermede dikkate alınır. Bu nedenle hastanın doğru risk grubuna dahil olması son derece önemlidir.

Bu makale 24 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Oktay Özman

Doç. Dr. Oktay Özman;1988 yılında doğdu. Tıp eğitimini İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi'nde 2011 yılında tamamladı. Uzmanlık eğitimini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak 2018 yılında üroloji uzmanı oldu. 2021-2023 yılları arasında Avrupa Üroloji Derneği Bursu ile Hollanda Kanser Enstitüsü’nde Prof. Henk van der Poel’in yanında ''robotik cerrahi ve üroonkoloji'' alanında araştırmacı olarak bulundu. Burada Dr. Poel gözetiminde ve ORSI Academy-ERUS işbirliği ile yürütülen modüler eğitimin sonunda kendi gerçekleştirdiği vakalar ile robot yardımlı radikal prostatektomide yeterlilik sertifikası almaya hak kazandı. Dr. Özman, bu sertifikayı Avrupa’da bir robotik cerrahi akademisinden alan ilk Türk ürologdur. Hollanda Kanser Enstitüsü’nde bulunduğu sırada yürüttüğü TÜBİTAK projesi kapsamında yazdığı makaleler, üroloji alanında en prestijli ak ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
pubmed
Etiketler
Mesane
Doç. Dr. Oktay Özman
Doç. Dr. Oktay Özman
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube