Kas-iskelet sistemi ağrılarına yaklaşımımız

Kas-iskelet sistemi ağrılarına yaklaşımımız

Kas-iskelet sistemi ağrılarında bir kaç özelliği sürekli göz önünde bulundurmaya çalışıyoruz:
1- Kas-iskelet sistemi ağrılarına tam ve doğru tanı(lar) koymak gerekir. Doğru tanı ağrının ortaya çıkış mekanizmasını eksiksiz açıklayan sebep-sonuç ilişkisidir.
2- Ağrılar iki mekanizma ile ortaya çıkıyor:
a) Dokuların hasar görmesi. Bunlar travmalar, zorlanmalar ve spor sakatlanmalarında gördüğümüz ağrılardır.
b) Disfonksiyondan kaynaklanan ağrılar. kas-iskelet sistemi dokularının iyi işlev görmemesinde kaynaklanan ağrılar. Bunlar, kasların kuvvetsiz olmasından, kasların ve bağ dokusunun esnek olmamasından veya eklemlerin-omurganın esnek olmamasından kaynaklanan ağrılardır.
3- Hastaların her zaman iki tanısı vardır:
a) Görüntüleme tanısı (emar, röntgen, tomografi).
b) Muayene tanısı.
4- Hasar grubu hastalarında tedavi için görüntüleme tanısı esas alınır. Disfonksiyon grubu hastalarında ise tedavi düzenlerken muayene tanısı esas alınmalıdır.
5- Ağrılar kısa süreli-yeni (akut) ve uzun süreli-eski (kronik) diye iki gruba ayrılır. Akut ağrılarda hasar veya disfonksiyonlar tespit edilmelidir ve tedavi planı bunlar üzerine kurulmalıdır. Kronik ağrılarda ise meslek, yaşam tarzı, aktivite düzeyi, duygu-düşünce durumu da ek olarak göz önünde bulundurulmalıdır.
6- Fizik ve egzersiz tedavisinin başarısı tüm hastalarda aynı olmamasında yatar. Her hastaya koyduğumuz tanı ve o hastanın kas-iskelet sisteminde tespit ettiğimiz özelliklere göre, tedavi o hastaya özgüdür.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Cavit Meclisi

Etiketler
Fizik tedavi
Doç. Dr. Cavit Meclisi
Doç. Dr. Cavit Meclisi
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube