Kas-iskelet sistemi ağrılarına yaklaşımımız

Doç. Dr. Cavit Meclisi
Doç. Dr. Cavit Meclisi
29 Ekim 20111563 görüntülenme
Randevu Al
Kas-iskelet sistemi ağrılarına yaklaşımımız

Kas-iskelet sistemi ağrılarında bir kaç özelliği sürekli göz önünde bulundurmaya çalışıyoruz:
1- Kas-iskelet sistemi ağrılarına tam ve doğru tanı(lar) koymak gerekir. Doğru tanı ağrının ortaya çıkış mekanizmasını eksiksiz açıklayan sebep-sonuç ilişkisidir.
2- Ağrılar iki mekanizma ile ortaya çıkıyor:
a) Dokuların hasar görmesi. Bunlar travmalar, zorlanmalar ve spor sakatlanmalarında gördüğümüz ağrılardır.
b) Disfonksiyondan kaynaklanan ağrılar. kas-iskelet sistemi dokularının iyi işlev görmemesinde kaynaklanan ağrılar. Bunlar, kasların kuvvetsiz olmasından, kasların ve bağ dokusunun esnek olmamasından veya eklemlerin-omurganın esnek olmamasından kaynaklanan ağrılardır.
3- Hastaların her zaman iki tanısı vardır:
a) Görüntüleme tanısı (emar, röntgen, tomografi).
b) Muayene tanısı.
4- Hasar grubu hastalarında tedavi için görüntüleme tanısı esas alınır. Disfonksiyon grubu hastalarında ise tedavi düzenlerken muayene tanısı esas alınmalıdır.
5- Ağrılar kısa süreli-yeni (akut) ve uzun süreli-eski (kronik) diye iki gruba ayrılır. Akut ağrılarda hasar veya disfonksiyonlar tespit edilmelidir ve tedavi planı bunlar üzerine kurulmalıdır. Kronik ağrılarda ise meslek, yaşam tarzı, aktivite düzeyi, duygu-düşünce durumu da ek olarak göz önünde bulundurulmalıdır.
6- Fizik ve egzersiz tedavisinin başarısı tüm hastalarda aynı olmamasında yatar. Her hastaya koyduğumuz tanı ve o hastanın kas-iskelet sisteminde tespit ettiğimiz özelliklere göre, tedavi o hastaya özgüdür.

Etiketler

Fizik tedaviEgzersiz

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Cavit Meclisi

Doç. Dr. Cavit Meclisi

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır