Karpal tünel sendromunda yaklaşım

Karpal tünel sendromunda yaklaşım

            Çoğumuz ya duymuşuzdur yakınlarımızdan, ya da kendimizde yaşamışızdır. Özellikle geceleri ortaya çıkan ilk 3 parmaktaki uyuşma şikayeti kimi zaman uykuyu böler. Ellerini sallamak ya da açık kapama ile şikayetlerinin düzeldiğini söylerler. Bazen güçsüzlük gelişmiştir, ya da hasta öyle hisseder. Ancak bu şikayetler ne yazık ki çoğu zaman ihmale uğrar ve hastanın hekime gelme süresi uzar. Bazen hastalar hekime geldiğinde cerrahi gereksinim gerekliliği doğmuş olur ki, basit bir tedavi yöntemi ile çoğu hastada rahatça atlatılacak bu sorun karşısında hekimin de elinde pek seçenek kalmaz.

           Karpal Tünel Sendromunda sorun "median" adı verilen sinirin, bilek seviyesinde parmakları büken kasların tendonları ile birlikte geçtiği dar bir tünelde sıkışmasından kaynaklanır. Bir çok sebebi vardır, ya da sebepsiz de ortaya çıkabilir.

            Karpal tünel sendromu klinik bir tanıdır, yani tanısı muayene ile konur, EMG ile desteklenir. Bu şu demektir: hastanın muayenesi karpal tunel sendorumunu ortaya koyuyorsa, hastanın tanısı karpal tünel sendromudur. EMG'nin normal gelmesi tanıyı dışlamaz. EMG normal gelince tanıdan ve tedavisinden vazgeçmek yanlış olacaktır. Bu durumda hastalar şikayetleri ilelemiş olarak bir kaç hafta ya da ay içinde geri geleceklerdir.

            Başta da söylediğim gibi ihmale gelmemiş vakaların tedavisi kolay olur. Genelde geceleri korseleme tek başına yeterli olacaktır. Gerekli olduğu zaman fizik tedavi oldukça başarılıdır ve etkinliği yüksektir. Tabi bu fizik tedavi de hangi seçeneği kullanacağımıza bağlıdır. Karpal tünel sendromunda ilaç kullanma ihtiyacının çok olmadığını düşünüyorum. Poliklinikte en çok reçete edilen ilaçlar B-vitaminleri olmaktadır. Evet, B-vitaminin sinir iyileşmesinde yeri vardır, ancak vücuttaki vitamin seviyeleri normal iken, hele de hastanın beslenmesi düzgün ise, dışardan B-vitamini desteği verilmesi çok anlamlı olmayabilir, ki b vitaminin fazlasının da nöropati yaptığını unutmamak lazım. İleri vakalarda nöropatik ağrılarda kullanılan ilaçlar kullanılabilir ancak bu ilaçlar da tedavi etmekten ziyade şikayetleri baskılamaya yöneliktir.   

            Steroid (kortizon) enjeksiyonları ile ilgili görüşler farklı olabilir. Ben genelde steroid enjeksiyonu pek tercih etmiyorum. Enjeksiyon yapacaksam nöralterapi uygulaması yapmaya çalışıyorum. Ancak steroid enjeksiyonun etkinliği konusunda bir şüphem yok. Yalnız steroid enjeksiyonlarını, enjeksiyona ragmen cerrahiye giden hastaların cerrahları ile de bir görüşmek gerekir kanımca.

            Gelelim cerrahiye. Bir karpal tünel sendomu hastası cerrahiye gittiği zaman çok üzülürüm. Hem kendimi hem hastayı bir kez daha sorgularım, sorun nerede diye. Cerrahi adaylarının çok iyi seçilmesi lazım. Mümkünse cerrahi dışında tüm tedavi çeşitlerinin denenmiş olması gerektiği taraftarıyım. Ama bazen oyle bir halde geliyor ki hastalar, ilk andan itibaren cerrahi sınırını geçmiş oluyor.

            Uzun lafın kısası, sağlıkta ihmale yer yoktur. Vücudunuzdan size normalin dışında bir sinyal geliyorsa, bunun anlamı basittir: Normalin dışında bir şey var. O zaman bunu zamana bırakmak yerine hekime bırakın. Sağlıklı günlerde kalın.

            

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Açıl

Etiketler
Karpal tünel sendromu tedavisi
Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Açıl
Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Açıl
Manisa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube