Karpal tunel sendromu için yeni bir ağrı tedavisi var mı?

Karpal tunel sendromu için yeni bir ağrı tedavisi var mı?

Karpal Tünel Sendromu en sık olarak kollarda sinir sıkışması sonrası teşhis edilen bir hastalıktır. Hastalar çok çeşitli şikayetlerle ortaya çıkar ve birçok farklı branştan doktorlara tedavi için gidebilirler. Bu hastalığın teşhisi ve tedavi yöntemleri de gelişerek değişmektedir.

Karpal Tunel Sendromu nedir ve kimlerde görülür?

El, el bileği ve ön kolda ağrı ya da değişmiş duyu hissi olarak karşımıza çıkan ve hastalar tarafından sıklıkla dile getirilen bir hastalıktır. Bilimsel kaynaklara göre bu hastalığın toplumun yaklaşık %5’ ini etkileyebildiği ifade edilmektedir. Bir başka deyişle ülkemizde 4-5 milyon insanımız bu hastalıkla karşılaşmaktadır. Kadınlar bu konuda biraz şanssız diyebilirim çünkü kadınlarda bu hastalık erkeklere göre 3-4 kat fazla görülmektedir. Çocuklarda ise daha az sıklıktadır.

Bu hastalığa yol açan patoloji el bileğinde “Median Sinir” olarak adlandırılan sinirin “Karpal Tünel” denilen bölgede sıkışarak basıya maruz kalmasıdır. Olguların çoğunluğunun nedeni idiopatiktir yani hastalığın nasıl geliştiği bilinmemektedir. Düşme, çarpma gibi el ve el bileğindeki travmalar ya da el ve el bileği ile aşırı ve ağır aktivitelerde bulunulması, hamilelik, obezite, hipotiroidi yani tiroid bezlerinin az çalışması, böbrek yetmezliği, diyabet, osteoartrit yani kireçlenmeler ve bazı romatizmal hastalıklar bu hastalığın ortaya çıkmasını tetiklemektedir.

Nasıl Teşhis edilir?

Karpal Tünel Sendromu sinir sıkışmasını artıran bazı özel testler ve Elektromiyografi (EMG) gibi elektrofizyolojik çalışmalar ile teşhis edilmektedir. Bunun yanında baş parmak, işaret parmağı ve orta parmakta ağrı, karıncalanma, uyuşukluk gibi semptomlar bize bu tanı için ipuçları verir. Bazen el kaslarında atrofi dediğimiz kas zayıflıkları da göze çarpabilir. Ayrıca kişinin belirgin olan yeteneklerinde bir azalma, örneğin yumruk yaparken zorlanma, bir fincanı veya bardağı tutarken güçsüzlük hissetme ve hatta elinden düşürme gibi olaylarla karşılaşılabilir. Bazen hastalar bu şikayetlerin bir rahatsızlıktan kaynaklandığını düşünmeyip kendilerini sakar olarak nitelendirmeye başlarlar.

Nasıl tedavi edilir?

Bilek splinti: Düz pozisyonda el bileğine takılarak uygulanır. Karpal Tünel Sendromu şikayetlerini hafifletebilir.

Steroid enjeksiyonu: Oldukça kabul gören güvenli bir tedavi yöntemidir. Hafif-orta-ileri seviyedeki olgularda güvenle uygulanabilir.

Fizik tedavi: İstirahat, aktivitelerin değiştirilmesi, fizyoterapi, tendon ve sinir kaydırma rejimleri ile bilek güçlendirilmesi gibi programları içerir.

Cerrahi: Cerrahi tedavi sonuçları her ne kadar iyi olsa da sonuçta açık girişimsel bir işlemdir. Cerrahide komplikasyon yani istenmeyen ancak önlenemeyen sonuçların gelişme ihtimali her zaman vardır. En sık karşılaşılan komplikasyon baş parmak tarafında derinde bir ağrı hissedildiği ve ameliyat kesisinin olduğu yerde hassasiyettir. Cerrahide amaç Median sinir üzerindeki basıyı ortadan kaldırmaktır.

Yeni tedavi metotları var mı?

Karpal tünel sendromu çok yaygın bir hastalıktır ve bu hastalığı açık cerrahi olmadan etkili bir şekilde tedavi edebilmenin yollarını aranmaktadır. Son zamanlarda tercih edilen yöntemlerden birisi de hidrodisseksiyon yöntemidir. Ultrasonografi sayesinde el bileğinin sinir, tendon ve kemik yapıları kolaylıkla ayırt edilebilmektedir. Hidrodisseksiyon yönteminde Median sinir etrafına serum fizyolojik veya steroid, ozon gazı ve hyaluronik asit gibi ilaçlar ultrasonografi yardımıyla enjekte edilerek sinir etrafındaki bası kaldırılır.

Son olarak uygulanan yeni tedavi yaklaşımlarından birisi de proloterapidir. Tecrübeli hekimler tarafından uygulandığında etkinliği yüksektir.

Karpal tünel sendromundan korunmak için öncelikle el ve el bilekleri zorlayan işlerden kaçınmak, eğer kaçınamıyorsak da bu işleri aralıklar vererek yapmak belki bir çözüm olabilir. Günümüzde en çok bizim yanıbaşımızda bulunan tıbbi sekreterler bilgisayar ile işlerini yaparken el ve el bileğini yoğun olarak kullandıkları için yüksek risk altında olan kişilerdir. Bu nedenle bilgisayar kullanırken el bileğini sürekli bükülü şekilde tutmamak, silikon destekli mousepad kullanmak, ağır ev işlerini yaparken örneğin çamaşır sıkarken el ve el bileğini zorlamamaya dikkat etmek Karpal Tünel Sendromundan kaçınmak için önemlidir.

Son sözümüzü tekrarlayalım: Sonuç olarak toplum düzenini bozan tüm ağrılarla mücadeleye devam…

Bu makale 10 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serbülent Gökhan Beyaz

Prof.Dr.Serbülent Gökhan Beyaz,  Tıp Fakültesini Edirne’de Trakya Üniversitesinde tamamlandıktan Sonra 2003 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim dalında araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. 2007 yılında mecburi hizmetini yapmak için Diyarbakır’a gitmiş olup bilimsel çalışmasını devam ettirmek için 2011 yılında Yrd.Doçent olarak Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesinde göreve başlamıştır. Ağrı tedavisi için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı’nda eğitim almıştır. 2014 yılında ABD’den Texas eyaletinde Texas Tech University Grace Pain Center’de en yeni ve ileri ağrı tedavileri üzerine eğitimlerini tamamlamıştır. 2017 yılında girdiği sınav sonrasında Dünya Ağrı Board Sertifikasını kazanan, Prof.Dr.Serbülent Gökhan Beyaz’ın 140’ın üzerinde çoğunlukla birinci isim Ulusal ve ...

Etiketler
Ağrı
Prof. Dr. Serbülent Gökhan Beyaz
Prof. Dr. Serbülent Gökhan Beyaz
İstanbul - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube