Doktorsitesi.com

Karpal tünel sendromu (el bilek sinir sıkışması)

Uzm. Dr. Salih Ürper
Uzm. Dr. Salih Ürper
25 Ekim 20163218 görüntülenme
Randevu Al
Karpal tünel sendromu (el bilek sinir sıkışması)

Medyan sinirin el bileğindeki karpal tünelden geçerken çevre kılıf tarafından sıkışmasıdır.

En temel nedenler; el bileğinin aşırı kullanılması, fiziksel soğuk, hormonal hastalıklar ( diyabet, tiroid, jinekolojik v.b) ile nadirenbazı romatizmal hastalıklardır.

Günümüzde sık temizlik yapma alışkanlığı,  güç uygulama ile el bileğini sıkma ve bilgisayar klavyesi kullanımı kullanım nedenli sık nedenlerdir. 

Gece ve sabaha karşı el bileklerinin uyuşması, elde şişme ve elin ilk 3 parmağında daha fazla olan ve bazen 4. parmağı içine alan uyuşma-ağrı ve bu uyuşmanın el sallama ile kısmen azalması tipiktir.

Hastaya tedavide; genel olarak ilk başta B12 vitamini ile beraber elin korunması ve istirahat ile gece ateli denilen el bilek koruma bilekliği verilir ancak çözüm değildir.  El bileğine lokal uygulanan kortizonlu enjeksiyonların kısa dönemde rahatlaması dışında, uzun vadede sonuç vermediği ve yapışıklıkları arttırdığı tüm klinisyenlerin neredeyse ortak görüşüdür. 

Gerçek çözüm tam NEDENİN ortaya konmasıdır. Bu da eşlik eden boyun, sırt ve diğer eklem problemlerinin tesbiti ve organsal ilişkinin ortaya konmasına dayanır. 

El bilek ve sırt ve boyun sinirsel ağının iyi incelenmesi ve beraberinde gerçek nedenin dahil edildiği bütüncül tedaviler ile tedavi başarısı yüksektir. 

Tedavide nöral mobilizasyon, sempatik blokların ortadan kaldırılması ve organsal disfonksiyonların beraberinde tedaviye alınması ile tam sonuç almak mümkündür. 

Cerrahi en son seçenek olarak değerlendirilmelidir. 

Etiketler

Karpal tünel sendromu tedavisiKarpal tünel sendromu görülen hastalıklarKarpal tünel sendromu nedenleriSinir sıkışmasına bağlı ağrıSinir sıkışması

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Salih Ürper

Uzm. Dr. Salih Ürper

Uzm. Dr. Salih ÜRPER, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve "Spinal stenozlu hastalarda fleksiyon egzersizleri ile fleksiyon egzersizleri + fizik tedavi uygulamalarının yürüme mesafesi üzerine etkilerinin randomize çift kör değerlendirme sonuçlarının karşılaştırılması" başlıklı tezi ile Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır