Karın germe!

Karın germe!

Karın, insanın dış görünümünde belirgin bir yer tutan ve estetik önemi olan bir bölgedir. Doğumdan sonra ya da aşırı kilo vermeden sonra oluşan çatlaklar, karın kaslarının anatomik olarak gevşemesi sonucu karın bölgesinde dolgunluk ve sarkmalar ortaya çıkabilir. Karın germe ameliyatı orta ve alt karın bölgesindeki fazla deri ve yağ dokusunun cerrahi olarak alınmasını, karın duvarı kaslarının gerginliğe kavuşturulmasını içeren bir ameliyattır.

Karın germe ameliyatı sonrasında kişinin fizik görünüşü dramatik şekilde düzelir, kendine güveni artar ve yaşam kalitesinde ciddi bir düzelme olur. Karın germe ameliyatı için en uygun adaylar, gebelik ve doğum sonrasında karın derisi ve karın kasları normale dönemeyecek şekilde deforme olmuş bayanlardır.

Ancak, görüntü olarak iyi şekle sahip olup, diyet veya egzersizle giderilemeyen karında yağ fazlalılığı ve deri gevşekliği şikayeti olan kadın ve erkeklerede bu ameliyat önerilmektedir. Sadece orta yaş grubunda değil daha yaşlı kişilerde de bu ameliyat iyi sonuçlar vermektedir.

Karın germe ameliyatını sadece kozmetik bir operasyon olarak görmek doğru değildir. Karın bölgesindeki cilt-cilt altı dokusunun fazlalığı aynı zamanda omurga üzerine de asimetrik olarak fazla yük binmesine neden olacağı için uzun süreçte bel fıtığına dahi neden olabilir. Karın germe ameliyatı ile vücudu bu gereksiz yükten kurtarmak kişinin yaşam kalitesini fark edilebilir ölçüde artıracaktır. Diyet süreci devam eden ve belirgin bir şekilde zayıflamayı planlayan kişilerin karın germe ameliyatını zayıflama süreci sonrasına ertelemeleri sonucun başarısı açısından oldukça önemlidir.

Geçirilmiş karın germe ameliyatı yeni bir hamilelik için engel oluşturmamaktadır. Ancak, ameliyatın üzerinden bir yıl geçmesi önerilmektedir. Sonuç olarak, ameliyattan kısa bir süre sonra gebelik planlayan bayanların bu ameliyatı gebelik sonrasına bırakmaları önerilir. Karın germe ameliyatı yaptırmak isteyen kişilerin fazla sigara içmesinin riskli olduğu bilinmelidir. Operasyon en az 2 hafta önce ve 2 hafta sonrasına kadar sigara içilmesinin bırakılması önerilir.

Karın germe ameliyatı iki şekilde yapılır. Sadece alt karın bölgesinde çatlak ve hafif sarkma olanlarda mini karın germe ameliyatı yapılır. Karın bölgesinde ciddi ölçüde çatlak ve belirgin sarkma olan kişilere total karın germe ameliyatı yapılır. Total karın germe ameliyatı, tam teşekküllü bir hastanede genel anestezi altında yapılır ve ortalama olarak 1.5-2 saat süren bir girişimdir. Hastalara ameliyat öncesi sakinleştirici ilaçlar(mutluluk iğnesi) yapılır.

Ameliyat izi iç çamaşırı ya da mayo içinde kalacak şekilde yatay düzlemde planlanır. Ameliyat sonrasında o bölgede toplanabilecek fazla sıvıyı boşaltmak için geçici dren yerleştirilir. Hastanın genel durumuna göre 1-2 gün hastane bakımı gereklidir. Dikiş alma işlemi gerekmemektedir.

Mini karın germe ameliyatı, yine hastane koşullarında genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 45 dk-1 saat süren bir girişimdir. Ameliyat sonrasında dren kullanımı genellikle gerekmez ve hatta aynı gün taburcu edilebilir. Hasta, ameliyatın ertesi günü refakatçi yardımıyla ayağa kalkıp yürümeye başlayabilir. Sonraki günlerde yardımsız, ancak ağır hareketlerle yürüyebilir. İlk hafta içinde hastanın karın bölgesine yük binecek hareketlerden uzak durması tavsiye edilir. Kişinin kendini iyi hissetmesi halinde, 7-10 günlük ev istirahatini takiben ofis işlerine başlanabilir. İlk 2 hafta korse veya bandaj kullanımı gerekmektedir. Spor ve egzersiz faaliyetlerine 1 ay sonra kademeli olarak başlanabilir. Mini karın germe ameliyatı daha küçük bir alana uygulandığı için ameliyat sonrası iyileşme periyodu daha kısa ve daha rahat geçirilmektedir. Ameliyat izi iç çamaşırı ya da mayo içinde kalacak şekilde yatay düzlemde planlanır. Bu izler görünüm olarak ilk 3-6 ay kişiyi rahatsız etse de bir yıl içerisinde solarak azalır. İstenmeyen gerginliğe bağlı kötü izler lokal anestezi altında revizyon yapılarak düzeltilebilir. Karın germe ameliyatına ek olarak uygun vakalarda liposuction- yağ alma veya bel inceltme ameliyatı da kombine olarak uygulanabilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İbrahim Oskui

Op. Dr. İbrahim OSKUİ, lisans öncesi öğrenimlerini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1983 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Yine aynı fakülteden  1985 yılında Genel Cerrahi uzmanlığını, 1993 yılında ise Plastik Cerrahi uzmanlığını almıştır. Mesleki hayatı boyunca Genel Cerrahi ve Plastik Cerrahi alanında sayısız başarılı operasyona imza atmış olan Op. Dr. İbrahim OSKUİ, mesleki çalışmalarına 1993 yılından beri Beyoğlu'nda bulunan özel kliniğinde devam etmektedir. Yüz - karın germe, meme ameliyatları, burun ve kulak ameliyatları, göz etrafı kırışıklıkları ve torbaları, çene ve elmacık kemikleri büyütülmesi, erken ve geç yanık tedavisi, deri ve yumuşak doku kanserleri, diyabetik yaralar, normal doğum sırasında oluşan vajinal yırtık ve deformasyonların düzeltilmesi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
youtube
Etiketler
Doğum sonrası
Op. Dr. İbrahim Oskui
Op. Dr. İbrahim Oskui
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube