Kardiyak rehabilitasyon akut miyokard enfarktüsü geçiren hastalarda sol ventrikül diyastolik fonksiyonunu iyileştirir mi?

Amaç: Akut miyokard enfarktüsü (AMI) ve perkütan koroner girişim (PKG) ile revaskülarizasyon yapılan hastalarda kardiyak rehabilitasyonun (CR) sol ventrikül diyastolik fonksiyonu üzerine etkisini gözlemlemeyi amaçladık.

Kardiyak rehabilitasyon akut miyokard enfarktüsü geçiren hastalarda sol ventrikül diyastolik fonksiyonunu iyileştirir mi?

Soyut

Amaç: Akut miyokard enfarktüsü (AMI) ve perkütan koroner girişim (PKG) ile revaskülarizasyon yapılan hastalarda kardiyak rehabilitasyonun (CR) sol ventrikül diyastolik fonksiyonu üzerine etkisini gözlemlemeyi amaçladık.

Çalışma tasarımı: Çalışmaya 82 hasta dahil edildi; 42'si CR programına katılırken, kontrol grubu olarak programı sürdürmeyen 40 hasta yer aldı. Mitral giriş akımının ölçümleri, erken dolum (E-dalgası) ve geç diyastolik dolum (A-dalgası) hızlarının zirvesini, E/A oranını, erken dolum hızının yavaşlama zamanını (DT) ve mitral A-dalgası süresini içeriyordu. Erken diyastolik halka hızı, PW doku Doppler görüntüleme ile e' olarak ifade edildi. Mitral giriş akımı E hızı/doku Doppler e' (E/e') hesaplandı ve izovolümik gevşeme zamanı (IVRT) ölçüldü. Pulmoner venöz dalga formlarının ölçümleri, sistolik (S) zirve hızını, anterograd diyastolik (D) hızını ve atriyal ters dönme süresi (Ar) ile mitral A-dalgası süresi (Ar-A) arasındaki zaman farkını içeriyordu.

Sonuçlar: E/A ve septal e' CR grubunda kontrol grubuna göre daha iyiydi. (sırasıyla p=0,048'e karşı p=0,006). E/e' ölçümleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,138). Hastaların sol ventrikül diyastolik fonksiyonu kardiyak rehabilitasyon ile kısmen iyileşti. Bireylerde enfarkt ile ilişkili arter (IRA) ile sol ventrikülün diyastolik fonksiyonel ölçümleri arasında bir ilişki yoktu. Sadece hipertansiyonun E/A ile anlamlı şekilde ilişkili olduğu bulundu (p=0,000).

Sonuç: CR, AMI geçiren ve PCI ile başarılı bir şekilde revaskülarize edilen hastalarda, özellikle hipertansiyonu olanlarda, septal e' ve E/A'yı anlamlı şekilde iyileştirir.

Bu makale 3 Eylül 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Mustafa Akçakoyun

Doç. Dr. Mustafa Akçakoyun, 1977 yılında Adana'nın Kılıçlı Köyü'nde dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Adana’da tamamlamasının ardından 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başladı ve 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Akçakoyun, Kardiyoloji ihtisasını 2000 ile 2005 yılları arasında Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anabilim Dalı’nda tamamladı ve bu tarihten itibaren de aynı bölümde uzman doktor olarak görev almayı sürdürdü.   2009 yılında 6 ay süresince Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nde Kardiyak Elektrofizyoloji ve Aritmi alanları ile ilgili eğitim aldı. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Uzman Doktor, Klinik Şef Yardımcısı, Eğitim Görevlisi olarak çalıştı. Burada çalıştığı dönemde uhdesinde bulunan kardiyoloji uzmanlarına eğ ...

Doç. Dr. Mustafa Akçakoyun
Doç. Dr. Mustafa Akçakoyun
Adana - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube