Kardiyak (kalp hastalıklarının) rehabilitasyonu

Kardiyak (kalp hastalıklarının) rehabilitasyonu

Kalp damar sistemi hastalıkları dünyada ve ülkemizde ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alır. Bu denli önemli bir sağlık sorununun önlenmesi ve tedavisinin yürütülmesi son derece önemlidir.Hemen hemen tüm kalp hastalıklarının belli dönemde rehabilitasyon programına ihtiyacı olur.

Kardiyak rehabilitasyon ile kardiyovasküler sistem hastalığı olan bireylerin fiziksel, sosyal,emosyonel ve mesleki olarak en iyi düzeye getirebilmek amaçlanır. Biz kardiyak rehabilitasyon programı ile var olan hastalığına rağmen yaşamını aktif olarak sürdürebilmesini,onun yaşam kalitesini arttırmasını sağlamaya çalışırız. 

HANGİ HASTALAR KARDİYAK REHABİLİTASYON PROGRAMINA ALINIR?

- MI (kalp krizi) sonrası

- Kalp cerrahisi sonrası (stend,bypass operasyonu)

- Kalp kapak hastalığı

- Kalp yetmezliği

- Diğer kardiyak durumlar (ritim bozukluğu,pace maker, anjina)

- Kalp hastalığı için risk durumları (hipertansiyon, diabetes mellitus,obezite)


KARDİYAK REHABİLİTASYON NASIL PLANLANIR?
Kardiyak rehabilitasyon fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı, kardiyoloji uzmanı, fizyoterapist, diyetisyen, hemşire ve  psikoloğun yer aldığı bir ekibin çalışmasıdır.  Program planlanırken hasta öncelikle hastalığı ile ilgili bilgilendirilir, ayrıntılı olarak değerlendirilir, kalp rahatsızlığı ile ilgili risk faktörleri saptanır,kas iskelet sistemi muayenesi yapılır,egzersiz kapasitesinin belirlenmesi amacıyla egzersiz testi yapılır. Amaç hastaya özel, uygun, etkili ve güvenli bir egzersiz programı oluşturmak ve yürütmektir.

KARDİYAK REHABİLİTASYON PROGRAMINDA NELER YAPILIR? 

Bu program hastanın özelliğine ve hastalığına göre hastanede, evde ve spor salonunda yürütülebiliryapılan ayrıntılı değerlendirme vev egzersiz testine dayanarak bir egzersizi programı oluşturulur.Vital bulguları (nabız,kan basıncı,oksijen saturasyonu, EKG),nefes ve yorgunluk durumu kontrol edilerek bisiklette veya yürüme bandı (treadmillde) egzersiz programına alınır.Fizyoterapist gözleminde yürütülür. Kaslarının güçlendirilmesi amacıyla fizik tedavi metotları, güçlendirme ve denge gibi farklı egzersiz programlarından,solunum egzersizleri,su içi egzersiz programına alınır.Haftanın 3-5 günündde programa alınır.Sonrasında (4-8 hafta sonra) egzersiz döneminde kazanılan alışkanlıkları evde ve spor salonunda devam ettirmesi önerilir.

KARDİYAK REHABİLİTASYON PROGRAMININ YARARLARI NELERDİR?

Kardiyak rehabilitasyon programı ile bireyin enduransı (dayanıklılığı) artar, akciğer kapasitesi artar, yorgunluğu azalır, nefesi daha iyi duruma gelir, daha uzun mesafede yürüyebilir, merdivenleri daha rahat çıkabilir duruma gelir. Sonuç olarak yaşam kalitesi artar, kaygısı azalır, uykusu düzene girer  ve mesleğine geri dönebilir. Kalp üzerinde direkt olumlu etkiler olur (endotelin düzelmesi, plakların stabilizasyonu) ve kan basıncı (tansiyon) düzenlenmiş olur.

Bu makale 26 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Serap Latif Raif

Uzm.Dr Serap Latif Raif, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. 

Mesleki çalışmalarına Özel Romatem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Bypass
Uzm. Dr. Serap Latif Raif
Uzm. Dr. Serap Latif Raif
Bursa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube