Kapalı (laparoskopik) myom ameliyatları

Kapalı (laparoskopik) myom ameliyatları

Myom ameliyatlarıhastanın yaşına, çocuk isteğine ve myomun tipine göre değişir. Rahim içindeki myomlar histeroskopi dediğimiz kapalı yöntemle kesi olmadan çıkarılırken, rahim duvarına gömülü yada rahimden karın içine doğru büyüyen myomlar açık yöntemle yada laparoskopi dediğimiz kapalı yöntemle alınabilmektedir.

Yaşı 45 üzerinde olan hastalarda genellikle myom rahim ile birlikte alınır. Ancak hasta rahminin alınmasını istemezse sadece myom da alınabilir. Daha genç hastalarda ise mümkünse sadece myom alınmalıdır. Ancak bazen rahimde irili ufaklı onlarca myom olmaktadır. Bu durumda ise hasta çocuk sayısını tamamlamış ise rahmin alınması gerekebilir.

Myom alınması ameliyatlarında günümüzde açık yöntemden ziyade kapalı (laparoskopik) yöntemler tercih edilmektedir. Bu yöntemde karından 3-4 adet 0.5-1 cm.lik delikler açılarak myom alma yada rahim alma operasyonu bu deliklerden gerçekleştirilmektedir. Açık ameliyata göre yara iyileşmesi, dolayısıyla hastanın toparlanması daha çabuk olur. Daha çabuk günlük aktivitelerine döner. Daha kozmetik bir ameliyattır. Daha az ağrı olur. Yara yeri enfeksiyon riski daha azdır. Karında kocaman bir kesi olmaz. Laparoskopik myom yada rahim alma operasyonunda en önemli faktör tabiiki cerrahın bu konudaki deneyimidir. Deneyimsiz ellerde komplikasyon oranları artar.

Operasyondan 1 gün sonra hasta taburcu edilir. Myom ameliyatları sonrası hasta düzenli kontrollerini yaptırmalıdır. Rahim duvarından karına doğru büyüyen yada rahim içindeki myomlarda ameliyattan sonra ilk 3 ay, rahim duvarı içerisine yerleşik myomların ameliyatından sonra ilk 6 ay gebe kalmasına izin verilmemelidir.
Gebe kaldığı taktirde de sezaryenle doğum yapması gerektiği konusunda hasta bilgilendirilmelidir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Aydın Köşüş

Doç. Dr. Aydın KÖŞÜŞ, 8 Ocak 1972 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Tıp eğitimini Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Mecburi hizmetini Tokat Reşadiye Devlet Hastanesi’nde yerine getirmiş olan Doç. Dr. Aydın KÖŞÜŞ, hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nin ve ameliyathanesinin kurulmasında aktif görev almıştır. 2009 yılında Ankara’da Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışmalarına başlamış olan Doç. Dr. Aydın KÖŞÜŞ, 2011 yılında Yardımcı Doçent, 2013 yılında ise Doçent unvanı almıştır. Yurtiçi ve yurtdışı dergilerde basılmış, kongrelerde yayınlanmış birçok makalesi bulunan  Doç. Dr. Aydın KÖŞÜŞ, mesleki çalışmalarına Ankara Ticare ...

Etiketler
Histeroskopi nasıl yapılır?
Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube