Kanser farkındalığı

Kanser farkındalığı

Amerikan Kanser Derneği 2019’un Ağustos  ayında kanser taramalarıyla ilgili cok güzel bir rehber yayınladı. 

Bu rehbere göre hanımların meme kanseri taramalarına 40-44  yas arasında başlama şansları var. En gec 45 yaşında taramaya başlamalı ve her yıl mamografi ile kontrollerini yaptırmalılar. 55 yasından sonra bu kontrol sıklığı 2 yılda bire duşebilir, ancak ömür boyu devam etmesinde fayda var.

Rahim ağzı kanseri ise cok yavaş ilerleyen ve mutlaka HPV dediğimiz sevimsiz mikrobun enfeksiyonuna bağlı gelişen bir tür. Her HPV enfeksiyonu kansere ilerlemiyor  tabii. Ancak HPV’nin tipi, uzun süreli enfeksiyonlar, kişinin bağışıklık sistemindeki problemler, yaş, sigara gibi faktörler  bu basit enfeksiyonun ölümcül olabilecek bir kansere dönüşmesini tetikleyebiliyor. 

Neyse ki artık rahim ağzı kanserini çok  erken tanıyabiliyor ve lazerle yakma veya dondurma işlemiyle kolaylıkla tedavi edebiliyoruz. O yüzden 3 yılda bir smear testi veya 5 yılda bir HPV DNA testi yaptırmak çok önemli. Düzenli kontrollerine giden hanımların sayısı arttıkça rahim ağzı kanseri görülme sıklığı yüz güldürücü oranda düşüyor.

Ayrıca bu kanserin gelişmesi için mutlaka HPV gerektiği için HPV mikrobuna karşı aşı mevcut. Birçok ülkede rutin aşılama programlarına giren bu aşı inşallah ülkemizde de rutin  olarak yapılmaya başlanır.

Rahim kanseri ise çok erken tanınabilir. Hastalarin %75’i menopozdaki hanımlar, en erken belirti ise kanamadır. Her ne kadar her kanama kanser olmasa da, yine de mutlaka araştırılmayı hakeder. O yüzden kanaması olan her hanımın doktora başvurması çok önemli. Geri kalan %25 hasta ise henüz menopoza girmemiş hastalardır. Onlar için de kanama miktarının fazla olması veya ara kanamalar bizi alarma geçirmeli. 

Erken farkedilebilen kanserlerden bu basit taramalarla korunabiliriz.

Sağlıklı günler diliyorum…

Bu makale 4 Şubat 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş

Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nden sonra Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak ihtisasımı tamamladım. 2004 yılında İngiltere’de Londra King’s College Hospital, Women’s Services, Harris Birthright Research Center for Foetal Medicine Hastanesi’nde Prof Dr Kypros Nicolaides’in yanında yüksek riskli gebeliklerle ilgili çalışmalarda bulundum. Devlet Hizmet yükümlülüğümü Konya Ilgın Devlet Hastanesi’nde yaptım. 2008 yılında Hindistan Yeni Delhi’de Laparoscopy Hospital’da Prof. Dr. R.K.Mishra’nın yanında İleri Düzey Laparoskopi konusundan Fellowsip in Minimal Access Surgery programını tamamladım. 2011’de Amerika Birleşik Devletleri’nde New York St. Luke’s and Roosevelt Hospitals, academic affiliates of Columbia University’de Prof. Dr Farr Nezhat ile ...

Etiketler
Kanser tipleri
Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş
Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube