Kanal tedavısı nedır ve nasıl uygulanır

Kanal tedavısı nedır ve nasıl uygulanır

Dişin ortasındaki pulpa adı verilen bölge sinir, kan, lenf damarlarını içeren dişin içindeki yumuşak tabakadır. Dişin beslenmesini sağlar. Eğer dişimizdeki çürük bu bölgeye kadar ilerlerse dişin enfeksiyonu sonucu şiddetli ağrılar meydana gelir. Tedavi edilmezse de abse sonucu yüzde şişlik, ateş yükselmesi ve dişin çekilmesi sonucuyla karşı karşıya kalırsınız. Kısaca söylemek gerekirse; Hasar görmüş veya hastalanmış pulpa çıkarılmazsa diş ve çevresindeki dokular enfeksiyona maruz kalır. Ve sonunda dişinizi tamamen kaybedebilirsiniz.

Diş hekimliğinde mevcut dişi sağlıklı ve uzun süreli ağızda tutmak temel düşüncemizdir. Çünkü hiçbir yapay diş ana dişinizin konforunu sağlamaz. Kanal tedavisi de ilerlemiş ve pulpaya ulaşmış çürüklerde dişi ağızda tutabilmek amacını güden, çekime alternatif gördüğümüz bir tedavidir. Pulpanın hasar gördüğü durumlarda uygulanır. Nasıl uygulandığını aşama aşama anlatmak istiyorum:

1. Öncelikle ağrısız ve acısız bir tedavi olması için dişe anestezi yapılır.

2. Daha sonra çürük temizlenip, dişin özüne ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku çıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.

3. Kök ucuna kadar diş kanalına şekil verilir. Gerekirse bazı ilaçlar uygulanarak iyileşme hızlandırılabilir.

4. Seanslar arasında diş iyileşene kadar geçici dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihabın üremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal içerisi özel bir dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur.

5. Bazı vak'alarda bu seanslara hiç gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde kanal tedavisini bitirmek mümkündür.

sağlıkla kalın...

Bu makale 8 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Reyhan Akman

Dt. Reyhan Akman,1974 Batman'da doğdum. 5 yaşından sonra Adana' ya yerleştim. ilk-orta-lise eğitimimi Adana'da yaptım. Ege Üniversitesi Diş Fakültesinden 1998 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra Adana'da muayenehane açarak mesleğime adım attım. 20 yıl muayenehane ortamında çalıştıktan sonra tecrübelerimi aktarmak için 2018 yılında Akman Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğini hayata geçirdim. şuan sabit 2 Hekim ile Polikliniğimizde çalışmalarımıza devam etmekteyiz. 

Hobi çalışmaları: 

2017 yılında (Işıklar Yağarken) adlı bir şiir kitabı ve aynı yıl Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu fuayesinde (Yaşayan Kumlar) adlı fotoğraf sergisi açmıştır.

Adana'nın Sesi Musiki Derneği koro üyesidir.

Ebru-quling-ahşap boyama-seramik çalışmaları bulunmaktadır.

Etiketler
Kanal tedavisi nedir
Dt. Reyhan Akman
Dt. Reyhan Akman
Adana - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube