Kanal darlığı nedir? sebepleri nelerdir?

Kanal darlığı nedir? sebepleri nelerdir?

Omurlar arasında omurların birbirine bağlanmasını sağlayan disk adı verilen yapılar vardır. Bu disklerin sıvı miktarlarını kaybetmeleri; yük taşıma yeteneklerinin azalmasına ve zamanla sertleşerek bulundukları yerden spinal kanala doğru yer değiştirerek kanal çaplarının daralmasına neden olabilir.

En genel tanımıyla; omuriliğin geçtiği kanal ve omurilikten çıkan sinirlerin geçtiği deliklerin bazı nedenlerle daralmasına kanal darlığı (Spinal Stenoz) denir.

Kanal Darlığı Omurganın Neresinde Görülür?

Bütün omurga bölgesinde olabileceği gibi genellikle bel omurlarında görülebilir.

Kanal Darlığının Sebepleri Nelerdir?

Bu hastalığın pek çok sebebi vardır. Fakat en sık görülen sebebi,

Disklerde dejenerasyon,

Doğuştan gelenler

Enfeksiyonlar

Tümörler

Kırıklar

Kırık sonrası oluşan işlev ve doku bozuklukları

Fıtıklar

Omurga eğrilikleri (Skolyoz)

Kanal Darlığının Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın en belirgin belirtileri; ayakta durma güçlüğü ile bel ve bacak bölgelerindeki ağrılardır.

Yürürken veya ayakta dururken bele ve ayaklara vuran ağrı kanal darlığının belirtisi olabilir. Dinlenmek ve öne doğru eğilmekle şikayetler azalır. Yavaş ilerleyen bir hastalık olduğu için ciddi sinir ağrazları, felç gibi durumlar oluşmadan tespit edilir. Belli bir sinir değil, pek çok sinir bu rahatsızlıktan etkilenebilir.

Kanal Darlığı Tespiti ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tespit: Bazı durumlarda damar sertlikleri, damar tıkanıklıklarında da benzer şikayetler görülmesi nedeniyle bu hastaların teşhislerinde mutlaka damar muayenelerinin de yapılması gerekmektedir.Klinik muayene ve darlığın olduğu bölgeye yönelik MR, BT tanı için yeterlidir.

Tedavi: Hastanın şikayetlerine, yaşına ve sistemik hastalıklarına bakılarak öncelikle medikal tedavi, fizik tedavi ve bir takım öneriler ile hatta enjeksiyon tedavisi ile riske atmadan ötelenebilir. Cevap alınamazsa cerrahi tedavi önerilir.

Cerrahi Tedavi Kaça Ayrılır?

Klasik açık sistem cerrahi,

Mikrocerrahi

Tam endoskopik disk cerrahisi

Kanal Darlığında Tam Endoskopik Disk Cerrahisi Yöntemi

Kanal darlığında tam endoskopik disk cerrahisi yönteminde uygulama yapılacak bölgeye tek bir yerden küçük bir kesit açılarak girilir. Bu küçük kesit ile hastanın kan kaybetmesi engellenir ve yalnızca birkaç dikiş ile açılan kesit kapatılabilir.

Tam endoskopik kanal darlığı tedavisi hastayı stabilizasyon dediğimiz omurganın hareket kabiliyetini bozmadan yapılır ve hasta en kısa sürede taburcu edilir.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Salih Aydın

Op.Dr. Salih AYDIN 1971 yılında Tokat'ta doğmuştur. 1988 yılında Tokat Gazi Osman Paşa Lisesi’nden mezun olmuştur. Ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1998-2000 yılları arasında Trakya Üniversitesi Adli Tıp Bölümü’nde eğitim almıştır. İhtisasını ise 2000-2006 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Univ. Degli Studi Di Napoli Federico II’ de üç ay klinik gözlemci olarak aktif ameliyatlara katılmıştır. İtalya dönüşü mecburi hizmetini İstanbul Paşabahçe Devlet Hastanesin’de yapmış ve bu süre zarfında Almanya’da Karlsbad’da Prof. Dr. Med. Jurgen Harms yanında spinal cerrahide kendisini geliştirmek üzere üç klinik gözlemci olarak katılmıştır.. Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde ...

Etiketler
Kanal darlığı
Op. Dr. Salih Aydın
Op. Dr. Salih Aydın
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube