Kalsifik tendinit

Kalsifik tendinit

Kalsifik tendinit hastalığı omuzdaki döndürücü kılıf (rotator cuff) içinde kalsiyum birikimi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Döndürücü kılıf omuz kürek kemiği (skapula) ve kol kemiği (humerus) arasında uzanan kas grubudur. Döndürücü kılıf omuz ekleminin hareketlerini yapabilmesi için kol kemiği baş kısmını glenoid adı verilen çanak içinde durmasını diğerbağlarla beraber sağlar. Omuzdaki ağrılar genellikle kas yırtığı ve iltihabi duruma bağlıdır. Buradaki ağrı daha çok kas içine kalsiyum birikimine bağlı olarak döndürücü kılıfın tendon kısmının zedelenmesi ve iltihaplanmaya bağlı olarakmeydana gelir.

Kalsiyum birikimi  yavaşça zaman içinde gelişir. Başlangıç olarak burada bir zorlanma ve devamında iltihabi bir durum oluşur; bu iltihabi dokuya vücut  tepki olarak kalsiyum biriktirerek cevap verir. Genelde hastaların öyküsünde daha önce geçirilmiş bir omuz ağrısı vardır. Omuzun aşırı zorlanması ile ağrı başlar, hastalar ağrı başlayacağı için omuz hareketlerinden kaçınırlar.

Tanı genelde hastanın anlattığı hikayesi ve devamında ayrıntılı fizik muayene ile konulur. Hastaya çekilen röntgen ile döndürücü kılıf içinde kalsiyum birikimi görülür. Döndürücü  kılıfın ayrıntılı incelenmesi için bazen MRI çekilmesi gerekebilir.

Tedavi:

Tedavide ilk olarak ödemi ve ağrıyı azaltmaya yönelik ilaçlar kullanılır. Ağrı kontrol altına alınmaz ise omuz içine kortizon enjeksiyonu ve fizik tedavi yapılır. Bütün bu tedavi seçeneklerine rağmen ağrı devam eder ise operasyon önerilir. Cerrahi işlem için anestezi seçeneği hasta ve doktorun ortak kararına bağlı olarak lokal veya genel anestezi uygulanır. Cerrahi işlem artroskopik teknik ile kapalı olarak yapılır. Kalem boyutunda kamera ile omuz eklemine girilir ve omuz eklemi içi ekrana yansıtılarak  görülür, biriken kalsiyum görüntülenir. İkinci bir giriş deliği açılarak omuz eklemine girilerek kas ve tendon dokusu içinde biriken kalsiyum boşaltılır. Kas ve tendon dokusu boşaltılan kalsiyum dokusunu yarattığı boşluk büyüklüğüne göre bazen kas ve tendon dokusunun onarılması gerekebilir. Bu durumda da  özel dikiş materyalleri ile kapalı olarak dikiş atılır.

Ameliyat sonrası hastaya omuz kol askısı verilir ve hastalar genelde ortalama 2 hafta içinde masa başı işine dönebilirler. İşleri fiziksel aktivite gerektirmekteyse bu süre 2 aya kadar uzayabilir.  

Fizik tedavi iyileşme sürecini hızlandırır. Günlük aktivitelere tam olarak dönmek fizik tedavi gidişatına bağlı olarak değişir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Haldun Seyhan

Etiketler
Kalsifik tendinit nedir
Op. Dr. Haldun Seyhan
Op. Dr. Haldun Seyhan
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube