Kalp yetersizliğinde ve düşük nabızlarda kalp pilleri

Kalp yetersizliğinde ve düşük nabızlarda kalp pilleri

Kalp yetersizliği olan hastaların %30'unda kalbin düzenli çalışmasını sağlayan elektrik sinyallerinin iletilmesi gecikir. Özellikle sol dal bloku olan hastalarda sol karıncığın bazı duvarları arasında düzensiz kasılmalar kalp yetersizliğini şiddetlendirir. Bazı hastalarda kulakçıkla karıncık arasında bazılarında ise sağ ve sol karıncık arasında da uyumsuz çalışma vardır. Bu düzensiz çalışmanın ilaçlarla tedavisi mümküm değildir.

Üç kablolu ya da iki kalbi birden eş zamanlı uyarabilen kardiyak resenkronizasyon pilleri kalpteki uyumsuz çalışmayı düzeltmektedir. Hastaların nefes darlığını azaltmakta, daha uzun mesafe yürüyebilmelerine olanak sağlamaktadır. Ani kalp durma riski olanlarda bu pillere eklenen şoklama özelliği ile ani ölüm riski de azalmaktadır.

 Düşük Nabızlarda Kalp Pilleri

Yaşlı hastalarda daha sık görülen kalp blokları nabzın düşmesine neden olur. Daha seyrek olarak çocuklarda ve gençlerde, bazen kalp ameliyatları sonrasında kalp blokları görülebilir. Baş dönmesi, halsizlik, bayılma, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi bulgulara yol açar. Hastalar yürümekte ve eskiden yaptıkları gündelik işlerini yapmakta zorluk çekerler. 

Kalp bloklarında ilaçların etkisi yoktur, işe yaramazlar.
Kalp bloklarında ortaya çıkan nabız düşmelerinin tedavisinde en etkin yöntem kalp pilleridir. Hastalığın tipine ve hastanın ihtiyacına göre tek, iki ya da üç kablolu kalp pilleri kullanılmaktadır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Kanadaşı

Prof. Dr. Mehmet Kanadaşı, 1971 yılında Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Adana’da tamamlamasının ardından 1987 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başladı ve 1993 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Kanadaşı, 1993 ile 1994 yılları arasında kısa bir dönem Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak yer aldı ve ardından Kardiyoloji ihtisasını 1994 ile 1999 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda tamamladı ve bu tarihten itibaren de aynı bölümde uzman doktor olarak görev almayı sürdürdü. Dr. Kanadaşı, çalışmalarını 2002 ile 2005 yılları arasında Yrd. Doç. Dr. unvanı ile sürdürdü. 2003 yılında ise 1 yıl süresince Dr. Siyami Ersek Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Düşük nabızlarda kalp pilleri
Prof. Dr. Mehmet Kanadaşı
Prof. Dr. Mehmet Kanadaşı
Adana - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube