Kalp sağlığında merak edilenler...

Kalp sağlığında merak edilenler...

ASPİRİNİ GEREĞİNDEN FAZLA MI KULLANIYORUZ?

Aspirin bazı kalp hastalıklarının tedavisinde vazgeçilmez ilacımız. Özellikle kalp damar hastalığı olanlar, kalp krizi geçirmiş kişiler, kalp damarlarında stent olanlar veya koroner bypass ameliyatı olanlarda aspirinsiz bir yaşam düşünülemez.  Ama bunların dışında kalan herkes korunma amaçlı aspirin almalı mıdır?  Yapılan çalışmalarda yukarıdaki durumlar olmasa bile gelecek 10 yıl içinde kalp damarlarına ait problem yaşama ihtimali % 10 ve üzerinde olanların (ki bunun hesaplanabileceği risk  şemaları var) aspirin kullanımından fayda göreceğini göstermektedir. Bu açıdan riski yüksek olanlar fazla kilolu, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişilerdir. Yine yapılan çalışmalar göstermiştir ki Amerika Birleşik Devletlerinde aspirin ihtiyacı olmayanların yaklaşık % 12 ‘si düzenli aspirin kullanmaktadır. Aspirin faydaları olabildiği gibi özellikle mide, bağırsak, beyin kanaması gibi riskleri de olabilen bir ilaçtır. Artık 50 yaşına geçen herkese apirin önerildiği dönem kapanmıştır. Fayda / zarar oranı tartılarak kişiye göre aspirin önerilmesi dönemi başlamıştır.

VÜCUT YAĞLARIMIZ FAYDALI MI, ZARARLI MI?

Son yıllarda tartışılan bir obezite paradoksu var. Bazılarına göre kilolu olmak esasında bizi bazı hastalıkları karşı koruyor. Bilim adamları hala bu bilmeceyi çözmeye çalışıyor. Fakat burada esas önemli nokta yağın nerede toplandığı. Cilt altında toplanan yağ, iç organlar etrafında toplanan yağ kadar zararlı değil. Ancak yağın nerede toplandığını veya toplanacağını bilmemiz mümkün değil. Bunun için yeni veriler gelinceye kadar sağlıklı kiloda kalmak ve şişmanlamaktan kaçınmakta yarar var.

KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ İLAÇLARDA DURUM NEDİR?

Son yıllarda yayınlanan kolesterol tedavi kılavuzlarında kolesterol düşürücü ilaç (statin) kullanması gerekli olduğu düşünülen kişilerin sayısında artış var. Yeni tanımlamalar daha fazla kişinin statin kullanımından  yarar göreceği doğrultusunda. Yeni veriler ve eski bir çok veri statin karşıtlarını hayal kırıklığına uğratmaya devam ediyor. Maalesef şu ana kadar statin kullanımının (tabii ki herkeste değil, gerekli olduğu düşünülen kişilerde) kalp ve damar hastalıklarında işe yaramadığı veya olumsuz etkisi olduğuna dair yayın yok. En son güncellenmiş kılavuzların tanımladığı kişilerde de statin kullanımının olumu sonuçları olduğu gösterilmekte.

İYİ YAĞ, KÖTÜ YAĞ: HANGİSİNİ TÜKETMELİ?

Günümüzde her taraftan kafa karıştırıcı diyet mesajları gelmekte.  Otuz yıl önce hiç yenilmemesi önerilen yiyeceklerin artık o kadar da korkunç olmadığı, hatta hiç korkunç olmadığı söylenmekte. Bunlar arasında trans yağlar ve doymuş yağlar özel önem taşıyor. Bu gün gelinen noktada trans yağların sağlığa zararlı olduğundan şüphe yok. Trans yağları tüketenlerde tüketmeyenlere göre ölme olasılığı % 34 daha yüksek. Zaten bir çok üretici ürünlerinin üzerine trans yağ yoktur ibaresini gururla yazıyor. Trans yağların ürünlerde belli düzeyin altında olması da yasal zorunluluk. Ancak doymuş yağlarla ilgili hikaye biraz farklı. Doymuş yağlar da eskiden zehir muamelesi yapılan yağlardı. Yapılan çalışmalar bunun çok da böyle olmadığını gösterdi. Doymuş yağ tüketimi belli oranın üzerine çıkmadıkça kalp damar hastalığında, ölümlerde artışa neden olmuyor. İşte son yıllarda eskiden tabu gibi görülen tereyağı, yumurta ve kırmızı et ile barışmamızın nedeni  tamda bu. Ölçülü tüketilirse içerdiği doymuş yağlar zararlı değil.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hasbi Erdem Diker

Prof. Dr. Hasbi Erdem DİKER, tıp eğitimini 1985 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde dönem birincisi olarak tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1986-1992 yılları arasında yine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve İç Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 1990 yılında Academisch Ziekenhuis Maastricht Rijksuniversiteit Limburg Kardiyoloji Bölümü'nde Research Fellow olarak çalışmalar yapmıştır. 1992- 1995 yılları arasında ise Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nde Kardiyoloji ihtisasını tamamlayarak Kardiyoloji Uzmanı olmuştur.  1999- 2001 yılları arasında Ankara Sevgi Hastanesi ve Ankara Bayındır Hastanesi'nde, 2001-2008 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Hasbi Erdem DİKER, 2008 yılından beri  Medicana International Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölümü ...

Etiketler
Kalp hastalıkları genel
Prof. Dr. Hasbi Erdem Diker
Prof. Dr. Hasbi Erdem Diker
Ankara - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube