Kalp pilleri hakkında 1, kalp pili hastalarına öneriler

Kalp pilleri hakkında 1, kalp pili hastalarına öneriler

Kalp Pili Hastalarına Öneriler

Dikkat: Kalp pilinin takılmasından daha önemli olan kalp pili ayarlarının bünyenize uygun olmasıdır. Her bünyenin ihtiyacı farklıdır ve ayrıca zaman içinde farklı ayarlar gerekebilir. Kalp pilinizden en iyi performansı alabilmek için pil kontrollerinizi aksatmayın, pil ayarları konusunda bilgi alın.

Kalp pili takıldıktan hemen sonra:

İşlemden sonra 48-72 saat kalp pilinin takılı olduğu taraftaki omzunuzla ve kolunuzla ani hareketler yapmayın, kolunuzu ve omzunuzu kollayın.

İşlemden sonra yaklaşık bir hafta içinde yara yeri iyileşir. Bazen alınması gereken cilt dikişleri olabilir, bu durumda doktorunuz size bilgi verecektir. Ameliyattan hemen sonra yara yerinde hafif kızarıklık, hafif şişlik ve morluk olabilir; bu durum bir-iki hafta içerisinde geçer. Yara yerinizde akıntı, şiddetli ağrı ve duyarlılık, giderek artan şişme ve kızarıklık gelişirse doktorunuza haber verin.

Genellikle birinci haftanın sonunda banyo yapmanızda bir sakınca yoktur, yine de bu konuyu doktorunuza sormanızda yarar vardır.

Uzun dönemde:

Kalp pili taşıdığınızı belgeleyen küçük bir kimlik verilecektir; bu kimliği her zaman yanınızda bulundurunuz.

Belirli aralıklarla doktor kontrolünde olmanız önerilir. Bu kontroller genellikle 6 ayda bir yapılır ve pilin çalışma durumu değerlendirilir. İlk kontrol tarihinizi hastaneden taburcu olurken mutlaka doktorunuza sorunuz.

Uzun dönemde kalp pili kutucuğunun bulunduğu bölgede yeniden kızarıklık, ciltte tahriş ve yara gelişmesi çok seyrek olarak görülebilen bir durumdur; bu halde yine doktorunuza haber vermeniz gerekir.

Denize / havuza girmenizde kalıcı kalp pilinizden kaynaklanan bir engel bulunmamaktadır: Altta yatan diğer hastalıklardan dolayı olabilecek kısıtlamaları doktorunuza sorunuz.

Kalp pillerinin elektronik devreleri manyetik ortamlardan etkilenebilir. Bu nedenle kalıcı kalp pili taşıyan hastaların kuvvetli bir manyetik ortam yaratan manyetik rezonans görüntüleme (MR) cihazlarında tetkik edilmeleri uygun değildir.

DİKKAT: Günümüzde MR cihazlarından etkilenmeyen piller (MR uyumlu piller) geliştirilmiştir. Bu konuda ayrıntılı bilgi için:  www.aliserdarfak.com

Yüksek gerilim hattı, radyo-TV vericileri ve baz istasyonu gibi manyetik alan oluşturan cihazlardan uzak durmak (5 metreden fazla yaklaşmamak) gerekir.

Elektronik güvenlik/ kontrol kapılarından geçmek sakıncalıdır. Bu durumda size verilmiş olması gereken ve kalp pili taşıdığınızı gösteren belgenizi gösterin.

Cep telefonu ile görüşürken telefonu kalp pilinizin olduğu tarafta değil, diğer omzunuzun tarafında tutmanız önerilir. Ev tipi telefonlarda ve telsiz telefonlarda böyle bir gereklilik bulunmamaktadır.

Tıbbi nedenlerle alacağınız ilaçların kalp pilinin çalışması üzerinde az da olsa etkileri olabilir, bu nedenle her hangi bir nedenle (yeni) bir iç almanız gerektiğinde doktorunuza bilgi veriniz.

Dikkat: Kalp pilinin takılmasından daha önemli olan kalp pili ayarlarının bünyenize uygun olmasıdır. Her bünyenin ihtiyacı farklıdır ve ayrıca zaman içinde farklı ayarlar gerekebilir. Kalp pilinizden en iyi performansı alabilmek için pil kontrollerinizi aksatmayın, pil ayarları konusunda bilgi alın.

Prof. Dr. Ali Serdar Fak

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ali Serdar Fak

Prof. Dr. Ali Serdar FAK, Çanakkale’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bursa Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde İç Hastalıkları uzmanlığını almıştır. Yine aynı fakülteden Kardiyoloji uzmanlığını da almıştır. 1992-2008 yılları arasında Marmara Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Ali Serdar FAK, Marmara Üniversitesi Hastanesi'nin Aritmi ve Senkop Polikliniği ile Hipertansiyon ve Ateroskleroz Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurucularındandır. Marmara Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'nda halen öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan Prof. Dr. Ali Serdar FAK, ulusal ve uluslararası birçok derneğe üye ...

Etiketler
Kalp pilleri hakkında 1
Prof. Dr. Ali Serdar Fak
Prof. Dr. Ali Serdar Fak
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube