Kalp pilleri

Kalp pilleri

Toplumda kabaca kalp pili denen cihazlar aslında kendı içinde farklı görev tasarımları olan, kalbin elektriksel sistemine müdahale için üretilmiş son teknolojiyi içeren ürünlerdir. Bir batarya ve bundan çıkan “lead” denen kablolarla  kalbin elektriksel aktivitesini düzenlerler.

Normal koşullarda kalbin kendi dokusundan kaynaklanan otonom bir ileti sistemi vardır. Ama bazen koroner arter hastalığı, ileri yaşa bağlı dejenerasyon ve bazı sistemik hastalıklar sebebiyle bu sistem ya gereğinden yavaş çalışır bazen de anormal odaklardan fazla hızlı uyarılar çıkar. Bu durumlarda kalp pilleri normal ileti sistemini taklit ederek kalbin fonksiyonlarını sürdürmesini sağlar. Acil durumlarda ve bu fonksiyon kaybının iyileşeceği düşünülen durumlarda geçici olarak kalp pili takılabilir.

Kalıcı kalp pilleri steril bir ortamda minör cerrahi ile vücuda yerleştirilir. Cilt altına batarya konulur, uyarıcı ve algılayıcı olarak fonksiyon görecek olan “lead” denilen kablolar da toplar damar yoluyla kalbe ilerletilir. Herhangi bir sorun gelişmeyen vakalarda bir gece hastanede izlendikten sonra hasta taburcu edilir.

Kalp pilleri temelde elektriksel fonksiyonlar üzerinde çalışmak üzere tasarlansa da altta yatan hastalığa göre farklı pil çeşitleri vardır.

Kalp pili :

Kalp pilleri günümüzde neredeyse avuç içinin dörtte biri büyüklüğünde olup  cilt altına kalp atışlarına yardımcı olmak için takılan cihazlardır. Kalp pili klasik olarak kalbin ileti sisteminin bozuk olmasına bağlı olarak ortaya çıkan yavaşlamayı ortadan kaldırmak için takılsa da günümüzde kalp yetmezliği hastalarında görülen koordinasyon kusuru için de CRT adı verilen özel ve gelişmiş piller de takılmaktadır. Bu cihazlar aynı zamanda kalp yetmezliği hastalarında gelişebilecek ölümcül ritm problemleri  için şok vermek için de tasarlanmıştır.  Bir kalp pili genellikle küçük bir cerrahi operasyon  ile göğüs duvarına yerleştirilir. Kalp pili takıldıktan sonra günlük hayatta bazı önlemler almak gerekebilir.

ICD – Kalp içine yerleştirilen şok cihazı- : 

Göğüs duvarı altına yerleştirilen ICD cihazı kalbin karıncık bölgesinden kaynaklanan ölümcül ritm problemlerini tespit edip tedavi etmek için dizayn edilmiştir. İlk zamanlar sadece elektrik şoku vererek ritmi normale döndüren bu cihazlar günümüzde şoka gerek kalmaksızın problemi çözebilecek fonksiyonlara sahiptir. Normal kalp piline göre biraz daha büyük olan bu cihazlar aynı şekilde cilt altına yerleştirilir ve günlük hayatta bazı değişiklikleri zorunlu kılar.

CRT-D  (Biventriküler ICD): 

Biventriküler ICD (genellikle CRT olarak ifade edilir ), ileri derecede kalp yetersizliği olan ve ilaç tedavisine rağmen kalp yetersizliği devam eden hastalarda eğer kalbin kasılma sıralaması da bozulmuşsa yerleştirilen pil türüne verilen isimdir. Burda kalbin hem sağ hem de sol bölümüne uyarı gönderen kablolar yerleştirilir ve bu sayede kalbin çalışmasında destek olunur. Uygun endikasyon ile CRT takılan 10 hastadan 6-7’sinin kalp yetersizliği 3-6 ay içinde düzelme gösterir ve hastaların yaşam kalitesi ciddi oranda iyileşir.

Günlük hayatta nelere dikkat etmeli ?

               Cihazların özellikle algılama fonksiyonlarına zararlı etkileri olduğu için elektromagnetik ortamlardan uzak durmak gerekir. Yüksek gerilim hatları, metal detektörler, X Ray cihazları bunlara örnektir. Cep telefonunu mümkün olduğunca az ve pil takılan tarafın tersi olan kolla kullanmak gerekir. Pil takıldıktan sonra yürüyüş yamak, hafif ve orta tempoda koşmakla ilgili çoğu zaman problem oluşmaz. Ancak temas olma ihtimali olan futbol, basketbol vs gibi spor türlerinden kaçınmak gerekir. Pil takılan taraftaki kolla ağır kaldırmamali, esneme ve bükme hareketlerini çok zorlamamalıdır. Her ne kadar son yıllarda uyumlu cihazlar geliştirildiyse de MR, taş kırma işlemleri gibi operasyonlardan önce pilin fonksiyonları kontrol edilmeli ve ayarlanmalıdır.

Takip :

 

               Hastaya göre değişmekle beraber 3-6 ay arasında cihaz kontrol edilmelidir. Burada kalan batarya süresi, ileti problemleri, yeni gelişen ritm problemi olup olmadığı kontrol edilir.  Allata yatan bozukluğa bağlı olmakla beraber kalıcı kalp pillerin batarya ömrü 5-15 yıl arasında değişip ortalama 6-7 yıldır. Daha küçük ve kısa süreli işlemle batarya tekrar değiştirilebilir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Murat Turfan

Doç. Dr. Murat TURFAN, 1979 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1997 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında derece ile tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Kardiyoloji Uzmanı olmuştur.  Mecburi hizmetini 2009 - 2011 yılları arasında Ankara Etlik Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nde yaparak, kısa bir süre Çankırı Devlet Hastanesi'nde görev yapmış ve Bezmialem Vakıt Üniversitesi'nde görev aldıktan sonra 2012 yılında ''Yardımcı Doçent Doktor, 2014 yılında ''Doçent Doktor'' unvanlarını almıştır. Son olarak Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde çalışmış olan Doç. Dr. Murat TURFAN, Bir çok yurtiçi ve yurtdışı yayınlar ve çok merkezli çalışmaları bulunmakta ve mesleki çalışmalarına Memorial Hizmet Hast ...

Etiketler
Kalp yetmezliği tedavisi
Doç. Dr. Murat Turfan
Doç. Dr. Murat Turfan
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube