Kalp krizinde erken müdahale

Kalp krizinde erken müdahale

            Kalp krizi sağlık sistemindeki tüm gelişmelere rağmen hala ölümcül bir tablodur. Bunda en büyük pay hastaların sağlık yardımına kadar kaybettikleri sürenin uzunluğudur. Süre uzadıkça ölen kalp kası dokusu artmakta ve böylelikle hem ölüm riski hem de ilerde kalp yetmezliği gelişme riski artmaktadır. Peki kalp krizinde erken müdahale için ne yapmalıyız ?

           

Kalp krizinin işaretlerini tanımak  

           

Her insanda aynı şikayetler olmayacağı gibi yaşlılar ve şeker hastalarında bunların hiçbiri de olmayabilir. Ama bazı belirtiler oldukça yaygın olarak görülebilir :

 

Göğüs ağrısı : Sıkıştırıcı, yanma, baskı şeklinde kollara,çeneye ve karın üst kısmına yayılabilir.

Nefes darlığı

Baş dönmesi, bayılma hissi

Bulantı kusma

Soğuk terleme

 

            Ne yapacağını bilmeli

 

            Eğer kalp krizi belirtilerini yaşıyorsanız

Hemen 112'yi arayın. Hastaneye nakil sırasında yapılması gereken bir müdahele bu şekilde sağlık personeli tarafından yapılabilir. Asla kendiniz araç kullanmayın. Araç kullanıyorsanız hemen kenara çekip yardımı bekleyin.

                                                          

Yardım beklerken kanın pıhtılaşmasını azaltmak için aspirin çiğneyin                                        

Eğer daha önceden size reçete edilmişşse nitrogliserin içeren dilatı hapı ya da spreyinizden en fazla üç kere olacak şekilde kullanın. Bu yakınmalarınızı azaltacaktır                                    

Yere uzanıp soğukkanlı bir şekilde yardımı bekleyin. Öksürmek size yardımcı olmaz

 

            Acil durum planınız olsun                                                  

 

            Hali hazırda kalp hastası iseniz yeniden kalp krizi geçirme riskniz yüksektir. Böyle durumlarda evde ve işyerinizde takip olduğunuz hastaneyi, doktorunuzu, kullandığınız ilaçları içeren bir belge bulundurun. Yüksek riskli hastalarda aile üyeleri kardiyak masajı da içeren ilk müdahele konusunda eğitilebilirler.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Murat Turfan

Doç. Dr. Murat TURFAN, 1979 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1997 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında derece ile tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Kardiyoloji Uzmanı olmuştur.  Mecburi hizmetini 2009 - 2011 yılları arasında Ankara Etlik Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nde yaparak, kısa bir süre Çankırı Devlet Hastanesi'nde görev yapmış ve Bezmialem Vakıt Üniversitesi'nde görev aldıktan sonra 2012 yılında ''Yardımcı Doçent Doktor, 2014 yılında ''Doçent Doktor'' unvanlarını almıştır. Son olarak Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde çalışmış olan Doç. Dr. Murat TURFAN, Bir çok yurtiçi ve yurtdışı yayınlar ve çok merkezli çalışmaları bulunmakta ve mesleki çalışmalarına Memorial Hizmet Hast ...

Etiketler
Kalp krizi nedir?
Doç. Dr. Murat Turfan
Doç. Dr. Murat Turfan
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube