Kalp kapak ameliyatı olan kadınlar çocuk sahibi olabilir mi?

Kalp kapak ameliyatı olan kadınlar çocuk sahibi olabilir mi?

Kadınların kalp kapak hastalıklarında ilk seçenek kapakların tamir edilmesi yönündedir. Böylece hastaların kan sulandırıcı kullanmalarına gerek kalmamaktadır. Tamir edilemediği durumlarda mekanik kapak kullanılabilmektedir.

Mekanik kapakları olan hastaların kan sulandırıcı kullanmaları zaruri olduğu ve bu kan sulandırıcı ilacın anne karnındaki çocuğun gelişimine zarar verebileceği için bu hastaların hamile kalmaları yasaklanmıştır. Ardından bebeğe zarar vermeyen iğne olarak kan sulandırıcıların kullanılmasıyla bu yasak kalkmıştır. Hamile kalmaya karar verildiğinde ağızdan alınan kan sulandırıcı kesilmekte ve hamilelik süresince kan sulandırıcı iğne olarak kullanılmaktadır.

Mekanik kapak bulunan hastaların hamilelikleri hem anne hem de bebek açısından kalp hastalığı olmayan insanlara göre biraz daha fazla risk taşımaktadır. Bu nedenle hamilelik sürecine hastanın tek başına karar vermesi sakıncalıdır. Kan sulandırıcı konusu dışında, hamilelik için hastayı takip eden kardiyoloji doktorunun muayene sonrası karar vermesi şarttır. Hastaların muhakkak hem kadın doğum hastalıkları doktoru ve hem kardioloji doktoru kontrolü altında belirlenmiş zamanda hamile kalmaları gerekmektedir. Hamilelik süreci boyunca da doktor kontrollerinin çok düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Bu makale 18 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Güden

Prof.Dr Mustafa Güden, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 

Mesleki çalışmalarına Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Gebe kalmak
Prof. Dr. Mustafa Güden
Prof. Dr. Mustafa Güden
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube