Kalp anjiyosu nedir?

Kalp anjiyosu nedir?

Anjio, anjiyo veya tıp dilinde angiography; dilimizde farklı farklı telaffuz edilmektedir. Ancak halk arasında sık kullanılan ve Türkçe dil uyumuna da uyan terim anjiyodur. Peki anjiyo nedir? Neden ve nasıl yapılır? Riskleri var mıdır? Tanı koymaya yeterli bir yöntem midir?  

Angiography (Anjiyo) Tarihi :

İlk anjiyografi 1958’de Dr.Mason SONES tarafından gerçekleştirildi.  Kendisi aynı zamanda kalp ve damar cerrahisi uzmanıydı. Dünyada ölüm oranının ilk sırasını kalp hastalıklarının oluşturduğu düşünülürse; insanlık Dr.SONES’a çok şey borçludur.

Angiography (Anjiyo) Nedir :

Anjiyografi damar içerisine kontrast madde dediğimiz; xray cihazları altında kolayca fark edilebilen  bir ilaç uygulanarak, damarların monitörde incelenebilmesine imkan tanıyan yöntemdir. Damarlarda oluşan darlıklar ve tıkanmalar bu yöntem sayesinde kesin olarak tanılanmaktadır.

Angiography (Anjiyo) Nasıl yapılır :

Anjiyografi yaygın olarak kasık veya kol bölgesinden atardamara girilerek;  kalbe kadar bir katater  gönderilir. Bu esnada her şey doktorun önündeki monitörde görünmektedir. Kalbe varıldıktan sonra; kalbi besleyen damarlara kontrast  madde enjekte edilir. Bu sayede daralan veya tıkanan damar tespit edilir. Yapılan işlemin görüntüleri CD veya DVD ye kaydedilerek hastaya teslim edilir.

Angiography (Anjiyo) ağrılı bir işlem midir :

Anjiyografi işlemi lokal anestezi altında yapıldığından herhangi bir ağrı hissedilmesi sözkonusu değildir. Ağrınız olmaz. İşlem sonrası ise belli bir süre takip edilmeniz gerekir.

Angiography (Anjiyo) Damarları açar mı :

Anjiyografi yapılan hasta anjiyo esnasında Kardiyolog uygun görürse Balon yöntemiyle daralan damarı açabilir. Bir başka işlem de damar içerisine kalıcı stent uygulamasıdır.  Her iki yöntem de pratik ve hasta açısından konforlu işlemlerdir. Ancak her tıkalı bölgeye uygulanma şansları ne yazık ki bulunmamaktadır.

Angiography (Anjiyo) Riskleri nelerdir :

Anjiyo atar damar içinden gerçekleştirildiği için en büyük risk kanama riskidir. Anestezik madde allerjisi de nadir de olsa olabilmektedir.  Anjiyo laboratuvarlarında bu risklere karşı bütün önlemler alınmaktadır.

Doktorunuz önerdiğinde, kalp anjiyosu yaptırmaktan çekinmeyin. Kalbin şakasının olmadığını ve  basit bir işlemden kaçmanın hayatınıza mal olabileceğini unutmayınız. Kendiniz için değilse bile kalbinizdekinin hatırına anjiyonuzu yaptırınız.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Faruk Hökenek

Doç. Dr. Faruk Hökenek, 1970 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Dr. Hökenek, 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Kalp ve Damar Cerrahisi üzerine olan ihtisasını öğretim üyeleri: Prof. Dr. Ertan Onursal, Prof. Dr. Aydın Kargı, Prof Dr. Enver Dayıoğlu, Prof Dr. Emin Tireli, Doç Dr. Ufuk Alpagut öncülüğünde doğumsal, erişkin kalp ameliyatları ve damar ameliyatlarında bulunarak İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda tamamladı. Uzmanlığını almasının ardından 2001 yılında İstanbul Memorial Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi departmanında göreve başlayan Dr. Hökenek, aktif olarak erişkin ve doğumsal kalp cerrahisi ameliyatlarında Doç. Dr. Barbaros Kınoğlu başkanlığındaki e ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Prof. Dr. Faruk Hökenek
Prof. Dr. Faruk Hökenek
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube